
WIELKANOCNY MAZUREK KAJMAKOWY Z BAKALIAMI
- KRUCHY SPÓD
200 g mąki pszennej
100 g masła
4 łyżki wody
1 czubata łyżka cukru - 1 puszka kajmaku
płatki migdałów
pistacje
orzechy włoskie
żurawina suszone
pokruszone beziki
świeża mięta do dekoracji
Składniki na kruchy spód zagnieść. Ciasto włożyć na 30 minut do lodówki. Po tym czasie ciasto rozwałkować i wylepić nim blaszkę. Piec ciasto w nagrzanym do 180 stopni C piekarniku (góra-dół) na rumiano (około 25-30 minut).
Wystudzony spód posmaruj obficie kajmakiem, a następnie posyp płatkami migdałów, prażonymi orzechami włoskimi, pokruszonymi pistacjami, pokruszonymi bezikami. Ułóż owoce suszonej żurawiny i listki świeżej mięty. Możesz to zrobić dowolnie, ale możesz też tak, jak na zdjęciu poniżej 🙂
Smacznego!

Miętowo-bakaliowa owsianka na mleku ryżowym
Poranna owsianka z domowym mlekiem ryżowym, pachnącym cynamonem, imbirem, kardamonem. Do tego orzeźwiające listki świeżej mięty, a do picia woda z cytryną i miodem. Idealny początek kolejnego dnia!
Serek wiejski z owocami, czyli śniadanie FIT
Panna cotta z koziego sera z bakaliami i pudrem piernikowym
Słodko – makowo i bakaliowo :)
Ciasto marchewkowe – najlepsze!
Korzeń marchwi zawiera odżywcze cukry – węglowodany (m.in. sacharozę i glukozę), białko, liczne karoteny, witaminy z grupy B oraz wapń, żelazo, miedź i fosfor, a także pektyny. (więcej…)
Paczka zdrowia w samo południe
Robienie zakupów przez internet jest fajne. Wystarczy znaleźć dobry sklep, gdzie produkty są idealnie dopasowane do naszych potrzeb i oczekiwań, a potem tylko kliknąć, zapłacić i wszystko przyjeżdża pod same drzwi 😉
Ostatnio wyczerpałam zapasy moich ulubionych składników, z których przygotowuję posiłki. Moja siostra poleciła mi akurat dobry sklep, gdzie ceny dużo niższe niż w osiedlowym sklepie czy markecie. Ja, jak to ja, trochę się rozpędziłam i zakupiłam nieco więcej. Wiadomo, żeby tylko czasem niczego nie zabrakło. Od dziś mogę szaleć w kuchni!
Polecam: https://www.facebook.com/BadaPak.pl tu dowiecie się więcej!
Ja kupiłam różne kasze i bakalie, które w kuchni dają milion możliwości do wykorzystania!
Kasze: jaglaną, gryczaną, jęczmienną, kukurydzianą można podawać z ostrym lub słodko-kwaśnym sosem, albo jako danie samodzielne lub dodatek do mięs.
Płatki owsiane czy jęczmienne to idealne śniadanie. Można dodać mleko lub jogurt i koniecznie bakalie. Suszone śliwki, morele, pestki dyni czy ziarna słonecznika. Samo zdrowie na talerzu 🙂
Zachęcam was do ich spożywania!
P.S. Wiecie co? Nigdy nie jadłam pyszniejszych kasz i suszonych moreli! Z pewnością zostanę stałą klientką BadaPak! 🙂