
W poniedziałki zazwyczaj odbywa się u mnie ‘czyszczenie’ lodówki po weekendzie. I w ten oto magiczny sposób powstała przepyszna sałatka, którą koniecznie musicie odtworzyć u siebie w domu! ❤️ Jest po prostu fantastyczna 🤤 Orzeźwiająca, świeża, lekka! Myślę,że idealnie sprawdzi się na imprezkę w plenerze, na kolację, obiad, do pracy i kiedy tylko chcecie 😁😁😁
🍃Zielona sałatka z komosą ryżową🍃
Do przygotowania komosy ryżowej:
🔸100g komosy ryżowej suchej
🔸200 ml wody
Komosę opłucz na sitku pod bieżącą wodą. Następnie przesyp do garnka i zalej 200ml wody. Kiedy woda zacznie wrzeć zmniejsz płomień i gotuj pod przykryciem na wolnym ogniu 13 minut. Komosa wchłonie całą wodę. Po ugotowaniu przelej ją pod zimną wodą i pozwól jej dobrze ociec. Zimną dodaj do sałatki.
Do przygotowania sałatki przygotuj:
🔸 ugotowaną komosę ryżową
🔸dwie garści rukoli
🔸pęczek posiekanego szczypiorku
🔸łyżkę stołową posiekanej natki pietruszki
🔸garść porwanych listków świeżej bazylii
🔸10 pomidorków papryczkowych przekrojonych na cztery części wzdłuż
🔸2 gałązki selera naciowego, obranych i pokrojonych w plasterki
🔸1/2 świeżego ogórka pokrojonego w drobną kostkę
🔸kilka owoców winogrona ( u mnie 6 sztuk) pokrojonego na pół
🔸pół kostki sera feta pokrojonego w drobną kosteczkę
🔸sok z połowy cytryny
🔸5 łyżek oleju rzepakowego
🔸2 łyżki sosu sojowego
🔸2 łyżeczki musztardy francuskiej
Wszystkie składniki wrzuć do miski. Dobrze wymieszaj i zajadaj!
Smacznego i na zdrówko! 😁🥰😁

Sałatka z szynką z warmińskiej wędzarni z sosem bazyliowo-kolendrowym

Cześć poświątecznie 🙂
Ostatnie dni nie były łaskawe dla naszych żołądków. Sałatki wypełnione po brzegi majonezem, tłuściutkie kiełbaski, a na koniec słodkie serniczki i mazurki. Zdecydowanie zatęskniłam za swoim codziennym trybem życia i czym prędzej postanowiłam wrócić na właściwe tory po świątecznej rozpuście.
Na dobry początek przygotowałam sałatkę z nową wędliną, którą niedawno wypuściły na rynek Zakłady Mięsne Warmia. Szynka z warmińskiej wędzarni ma bardzo dobry skład. Mięso jest najpierw marynowane w starannie skomponowanej zalewie z naturalnych przypraw i soli peklującej. Szynka ta wyróżnia się niezwykłą kruchością. Została nawet wyróżniona znakiem Doceń Polskie. Idealnie pasuje do kanapek, sałatek i zapiekanek. Nawet moja mała księżniczka zajada ją ze smakiem!
Sałatka, którą dzisiaj Wam serwuję idealnie sprawdzi się do pracy, na drugie śniadanie, kolację, czy rodzinne spotkanie.
Częstujcie się – jak zawsze – na zdrowie! 🙂
Sałatka z szynką z warmińskiej wędzarni z sosem bazyliowo-kolendrowym
Składniki na 2 porcje:
- 6 solidnych plastrów szynki z warmińskiej wędzarni ZM Warmia
- 100 g roszponki
- 1 marchewka
- 10 pomidorków koktajlowych
- 10 czarnych oliwek
- 4 rzodkiewki
- Garść świeżych listków bazylii
- Koperek, nać pietruszki – do dekoracji
Sos bazyliowo-kolendrowy:
- Garść świeżych listów bazylii
- Garść świeżych listków kolendry
- 2 łyżki stołowe prażonych ziaren słonecznika
- 1 łyża stołowa miodu płynnego
- 100 ml oleju rzepakowego
- 50 ml przegotowanej wody
- 1 łyżka stołowa octu jabłkowego
- Szczypta soli
- Świeżo mielony pieprz
Przygotowanie:
Roszponkę opłucz i osusz. Poodrywaj łodygi i korzonki, zostawiając same listki. Wrzuć do miski. Dodaj listki bazylii. Pomidorki przekrój na pół. Część oliwek pokrój w plasterki, a część zostaw w całości. Rzodkiewki pokrój w cienkie plasterki. Marchewkę obierz, a następnie obieraczką zrób z niej cienkie paseczki wzdłuż, które następnie zawiń w ruloniki. Wszystko poukładaj ładnie na sałacie. Udekoruj natką pietruszki i koperkiem. Dodaj plastry szynki na wierzch. Możesz położyć je w całości, ale jeśli wolisz możesz pokroić je w cienkie paseczki.
Przygotuj sos. Wszystkie składniki zmiksuj blenderem na gładką masę. Sos będzie nieco gęsty.
Polej sałatkę przed podaniem. Smacznego 🙂





*Przepis ukazał się również na stronie producenta wędlin i jest efektem wspólnej współpracy
Sałatka z kuskusem perłowym, ciecierzycą, awokado, granatem i czarnuszką

Tę sałatkę przygotowuję bardzo często. Jest bardzo prosta, szybka, smaczna, a przede wszystkim bardzo pożywna – prawdziwa bomba energetyczna. Moja przygoda z ciecierzycą zaczęła się jakiś rok temu i ciągle trwa 🙂 Uwielbiam, kiedy chrupiące kuleczki łączą się w potrawie z innymi składnikami. Możecie spokojnie przygotować ją dzień wcześniej i zabrać ze sobą do pracy, do znajomych, czy zaserwować na obiad albo na przyjęcie w ogrodzie. Sprawdzi się zawsze i wszędzie. Zatem – częstujcie się na zdrowie! 🙂
Sałatka z kuskusem perłowym, ciecierzycą, awokado, granatem i czarnuszką
- 100 g ugotowanej kaszy kuskus perłowej
- 1 dojrzałe awokado
- 1/2 dojrzałego granta
- szklanka ciecierzycy z zalewy ze słoiczka
- 1 łyżka stołowa nasion czarnuszki
- sok z cytryny (do polania awokado)
- świeża bazylia (najlepiej porwana w ręku)
Dressing:
- 1/2 szklanki dobrej jakości oleju rzepakowego, bądź oleju rydzowego
- 1 ząbek czosnku
- 1 łyżka musztardy miodowej
- 1 łyżeczka miodu
- 1 łyżka octu jabłkowego 6%
- 1 łyżeczka świeżego, startego imbiru
- sól, pieprz – do smaku
Przygotowanie:
- Kuskus perłowy wrzucić do wrzącej, lekko osolonej wody i gotować 10 minut. Ugotowaną kaszę wrzucić na sito i przelać zimną wodą. Odcedzić.
- Awokado obrać ze skórki, usunąć pestkę i pokroić w kostkę wielkością zbliżoną do ciecierzycy. Polać miąższ lekko sokiem z cytryny, żeby awokado nie ściemniało.
- Z granata wyjąć pestki, uważając, by nie było żadnych łusek.
- Ciecierzycę odcedzić na sicie. Można lekko rozrzucić ją na papierowy ręcznik i docisnąć drugim, żeby pozbyć się nadmiaru płynu.
- W misce połączyć wszystkie składniki. Delikatnie wymieszać.
- Przygotować dressing. Można wszystkie składniki wrzucić do wysokiego naczynia i zblendować na gładko.
- Sałatkę wyłożyć na talerze, polać dresingiem, posypać czarnuszką. Na wierzch porwać świeżą bazylię. Gotowe! 🙂

Sałatka z serkiem wiejskim bez laktozy i kaszą bulgur
Każdy, kto mnie zna wie, że jestem ogromną fanką serka wiejskiego. Za czasów studenckich potrafiłam jeść go trzy razy dziennie: na śniadanie obiad i kolację, zmieniały się tylko dodatki 🙂 Teraz serek wiejski zajadam głównie na śniadanie lub kolację. Zazwyczaj śniadanko – słodkie dodatki, kolacja – warzywne. Dlatego, gdy tylko na durszlak.pl zobaczyłam konkurs , w którym trzeba użyć jednego ze składników marki MLEKOVITA – bez namysłu rzuciłam się na serek wiejski bez laktozy! Od niedawna zaczęłam używać produktów bez laktozy, bo po prostu mi smakują. A że wiosna wokół i lato tuż tuż postawiłam na sałatkę. Idealną do pracy, szkoły, na drugie śniadanie, kolację, jako dodatek do obiadu, na grilla… po prostu wszędzie. Także częstujcie się, a ja idę szukać kolejnych inspiracji i pomysłów na serek wiejski. Może wkrótce poczęstuję Was jakimś przepisem na słodko? 😉
SAŁATKA Z SERKIEM WIEJSKIM BEZ LAKTOZY I KASZĄ BULGUR
Składniki:
- 180 g SERKA WIEJSKIEGO BEZ LAKTOZY MLEKOVITA
- 50 g ugotowanej i ostudzonej kaszy bulgur
- 1/2 długiego zielonego ogórka
- 1/2 świeżej czerwonej papryki
- 1 mała szalotka
- 2 duże rzodkiewki
- 5 pomidorów suszonych z zalewy
- garść siekanego szczypiorku
- świeżo siekana bazylia i nać pietruszki
- 1 łyżka uprażonych pestek dynii
- świeża bazylia do dekoracji
Do przyprawienia:
- 4 łyżki świeżo wyciśniętego soku z cytryny
- świeżo mielony pieprz
- 2 łyżeczki musztardy francuskiej
- 3 łyżki oleju rzepakowego
- Ugotować kaszę bulgur w wodzie ( 15 minut). Odsączyć na sicie, ostudzić.
- Ogórka, rzodkiewkę, paprykę, suszone pomidory, cebulkę pokroić w małą kosteczkę.
- Szczypiorek, natkę pietruszki, bazylię posiekać. Kilka listków bazylii pozostawić do dekoracji.
- Na suchej patelni lekko podprażyć pestki dyni.
- W dużej misce wymieszać ze sobą warzywa, ugotowaną i ostudzoną kaszę, serek wiejski, uprażone pestki dyni. Doprawić wszystko musztardą francuską, sokiem z cytryny, świeżo mielonym pieprzem i olejem rzepakowym.
SMACZNEGO! 🙂
Sałatka z wędzonym twarogiem, granatem i dresingiem balsamiczno-miodowym
Wiosną zawsze warto poeksperymentować w kuchni z sałatkami. Zapewne już się domyślacie, że u mnie sałatek nie brakuje każdego dnia. Zajadam je głównie na obiady i kolacje. Lubię je także podawać znajomym, choć oni nie przepadają za zieleniną. Ale liczę, że nadejdzie taki dzień, w którym i oni przeniosą do swojej kuchni więcej świeżych warzyw. Moja dzisiejsza propozycja to wspaniała kompozycja zdrowia dla każdego. Doskonale sprawdzi się na spotkanie z przyjaciółmi, do pracy, bądź na domową imprezkę. Częstujcie się na zdrowie!
Sałatka z wędzonym twarogiem i granatem
- 250 g twarogu wędzonego
- 1 mały granat (pestki)
- świeża kolendra
- świeże listki mięty
- świeże listki bazylii
- garść prażonych ziaren słonecznika
- 2 buraki ugotowane lub upieczone
- 100 g sałaty masłowej (najlepiej małe listki)
- 100 g roszponki
Sałatę i roszponkę dokładnie płuczemy i osuszamy. Rozrywamy nieregularnie do miski. Kroimy buraka w większą kostkę i rozrzucamy na sałacie. Posypujemy twarogiem, świeżymi listkami mięty, kolendry i bazylii. Na koniec rozrzucamy ziarenka granata i uprażone na suchej patelni ziarenka słonecznika. Przed podaniem polewamy sosem balsamiczno-miodowym.
Dresing balsamiczno-miodowy
- 3 łyżki octu balsamicznego 6% (ja użyłam Octim)
- 2 łyżki glazury balsamicznej o smaku figi (ja użyłam Octim)
- 120 ml oleju rzepakowego
- czubata łyżka miodu
- 3 łyżki letniej wody przegotowanej
Wszystkie składniki przelać do miseczki, po czym zmiksować blenderem.
Śniadaniowy koktajl jagodowo-czekoladowo-jaglany
Śniadanie nie musi być nudne. Odrzućmy na bok kanapkę, jajecznicę czy płatki z mlekiem. Dodajmy sobie od rana energii do działania pożywnym koktajlem na bazie kaszy jaglanej, z dodatkiem mrożonych malin i szlachetnego kakao, zmiksowanym ze świeżymi ziołami i mlekiem kokosowym. Po takim śniadaniu pełni energii ruszymy z domu! Porcja wystarczy dla dwojga 😉 Koniecznie musicie zasmakować w koktajlu z dodatkiem królowej kasz – kochanej jaglanki!
Schab wieprzowy z parowaru z warzywnym tagliatelle
Obiad dla wszystkich, którzy lubią zdrowo się odżywiać, ale lubią też smacznie się najeść 😉 Plastry schabu wieprzowego przygotowane na parze, w towarzystwie chrupiącej sałatki ze świeżych, struganych warzyw, a do tego orzeźwiający sos ziołowy na jogurcie naturalnym, który możemy jeść bezkarnie i bez obaw o kalorie!
Pulpeciki wołowe z salsą z ananasa i świeżego ogórka
Wolna sobota pozwala zawsze na spełnianie zachcianek! Dziś wołowina na ostro w towarzystwie delikatnej salsy z świeżego ananasa i świeżego ogórka. Cudowne orzeźwienie! 🙂