
Kiełbaska i piwo? Tak, wiem, to jedno z najlepszych połączeń na świecie 🙂 A kiedy kiełbaska jest zamarynowana w piwie, a później zgrillowana i podana z piklami na chrupiącej kromce – to dopiero rarytas! Częstujcie się moją kolejną propozycją na grilla z marką Warmia :)
Kiełbaski w piwnej marynacie z sałatką z pikli
Marynata do kiełbasek:
- 1 opakowanie białej kiełbasy Warmia
- 1 świeża czerwona papryczka chili
- 1 łyżka ostrej musztardy (najlepiej rosyjskiej)
- ½ łyżeczki słodkiej mielonej wędzonej papryki w proszku
- 2 łyżki miodu
- 2 szklanki jasnego piwa
Sałatka z pikli:
- 4 ogórki konserwowe pokrojone w plasterki
- ½ czerwonej cebuli pokrojonej w kosteczkę
- 50 ml oliwy z oliwek
- 1 łyżka miodu
- 1 łyżka musztardy francuskiej
- 1 łyżka posiekanego szczypiorku
- 1 łyżka posiekanej pietruszki
- Pieprz do smaku
Przygotowanie – marynata:
Do dużej miski nalej piwo, dodaj miód, musztardę, posiekaną świeżą papryczkę chili, mieloną paprykę wędzoną. Do marynaty włóż kiełbaski. Kiełbaski zamarynuj przez noc w marynacie. Następnego dnia grilluj na rumiano.


Przygotowanie – sałatka z pikli:
Ogórki pokrój w plasterki, cebulkę w drobną kosteczkę. Dodaj musztardę miód i oliwę. Wymieszaj. Dodaj posiekaną natkę pietruszki oraz posiekany szczypiorek. Dodać trochę pieprzu mielonego do smaku. Dokładnie wymieszaj.

Kiełbaskę ułóż na grillowanej kromce chleba, zjedź z sałatką z pikli.



Biała kiełbasa pieczona w sosie pomidorowym z warzywami “Sokołów – dla zdrowia seniora”
Wkrótce Wielkanoc. Ważne, by świąteczne posiłki były odpowiednio zbilansowane, a przy tym lekkostrawne i pożywne. Stąd właśnie narodził się pomysł na dzisiejszy przepis, który przygotowałam w ramach akcji „Sokołów – dla zdrowia seniora”.
Biała kiełbasa najczęściej wykorzystywana jest do żuru, bądź jedzona na samo z tartym chrzanem i chlebem. Wybrałam dla Was białą kiełbaskę wieprzową parzoną, gdyż ma bardzo mała zawartość tłuszczu, niską zawartość sodu i stąd też stanowi wspaniałą alternatywę na danie główne, bądź pożywne śniadanie, szczególnie w diecie seniorów. Seniorzy powinni szczególnie decydować się na potrawy, które są gotowane, bądź pieczone. Spowolniony metabolizm utrudnia trawienie dlatego ważne jest, by wszystkie potrawy były dobrze doprawione – najlepiej ziołami.
Ode mnie dla Was dziś nowa odsłona – Biała Kiełbasa Wieprzowa Sokołów pieczona razem z warzywami, zanurzona w pomidorowym sosie. Takie połączenie składników to prawdziwa skarbnica witamin. Wszystko doprawione ziołami i obsypane świeżo siekana pietruszką. Nie tylko wspaniale się prezentuje, ale także wyjątkowo smakuje! Na zdrowie! 🙂
Biała kiełbasa pieczona w sosie pomidorowym z warzywami
Składniki na 4 porcje:
500 g białej kiełbasy wieprzowej Sokołów
1 l passaty pomidorowej lub pomidorów z puszki (krojonych)
1 mała cukinia
4 pieczarki
2 cebule białe
1 czerwona papryka
przyprawy: pieprz, sól, pieprz ziołowy, majeranek, czosnek granulowany
1 łyżka oleju rzepakowego do smażenia warzyw
Koszt 1 porcji: 4 zł. Czas przygotowanie ok. 40 minut.
DO DZIEŁA!
- Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni C.
- Kiełbaskę białą wieprzową Sokołów nacinamy pod skosem, tworząc krateczkę.
3. Warzywa: cebulę obieramy, myjemy, osuszamy, kroimy w piórka. Pieczarki myjemy, osuszamy, kroimy “na cztery”. Cukinię myjemy, osuszamy, kroimy “na cztery” wzdłuż, a później w plastry ok. 1,5 cm. Paprykę myjemy, osuszamy, usuwamy gniazda nasienne, kroimy na pół, a później w paseczki.
4. Na patelni rozgrzewamy łyżkę oleju. Na rozgrzany wrzucamy cebulkę, smażymy ok. 1 minuty. Dorzucamy pokrojoną: cukinię, paprykę i pieczarki. Smażymy wszystko 3 minuty. Doprawiamy pieprzem ziołowym, majerankiem, czosnkiem, świeżo mielonym pieprzem i odrobiną soli (1/3 łyżeczki).
5. W żaroodpornym naczyniu układamy warzywa. Na warzywa układamy kiełbaski. Wszystko zalewamy passatą pomidorową. Delikatnie mieszamy. Po wierzchu posypujemy świeżo mielonym pieprzem i odrobiną majeranku
6. Pieczemy 25 do 30 minut w rozgrzanym do 180 stopni C piekarniku. Gotowe! 🙂
SMACZNEGO – NA ZDROWIE! 🙂
Więcej przepisów znajdziecie na stronie:
http://www.smakidobregozycia.pl/dla-zdrowia-seniora
Żurek na domowym zakwasie
Do przygotowania swojego pierwszego w życiu zakwasu zabierałam się dosyć długo. Metodą prób i błędów doszłam jednak do wymarzonego celu i zrobiłam taki zakwas, który spełnił moje oczekiwania 😉 Idealnie kwaśny i intensywnie pachnący. Nie ukrywam, że sekret tkwi w dobrze dobranej mące i odpowiednich warunkach przechowywania. Ważne, żeby cały czas nasz zakwas pracował – miał ciepło, unikał przewiewów i spokojnie sobie dojrzewał. Zakwas przygotowany tradycyjną metodą nijak nie ma się do tego sklepowego. Zresztą przekonacie się sami, gdy zrobicie swój pierwszy zakwas i ugotujecie na nim tradycyjny polski żurek. Zachęcam Was do próbowania, zwłaszcza, że nic tak nie rozgrzewa i syci w ten zimowy czas, jak talerz porządnej porcji zupy.