
Pewnie zgodzicie się, że proste rozwiązana są najlepsze. Ja podążam tą drogą od dawna. Dzisiejsze danie powstało na bazie składników, które były pod ręką. Ryż, cebula, czosnek, masło, mrożony bób, twaróg wędzony od lokalnego producenta, świeża pietruszka i koper. To główna baza, która odpowiednio doprawiona dała szybkie i proste danie, idealne na obiad.
Risotto z bobem i twarogiem wędzonym
- 250 g ryżu do risotto
- około 600 m bulionu (może być na wędzonce)
- 300 g mrożonego bobu
- 200 g twarogu wędzonego (u mnie twaróg z papryką od Warmińskie Specjały)
- 1 mała cebula
- 50 ml białego wina półwytrawnego
- 1 ząbek czosnku
- 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
- 1 łyżka posiekanego koperku
- 4 łyżki masła
- 3 łyżki octu jabłkowego 6% (u mnie oczywiście Octim 🙂 )
- 2 łyżeczki sosu worcester
- sól, pieprz do smaku
Przygotowanie:
- Na patelni rozpuścić łyżkę masła, wrzucić pokrojoną w kosteczkę cebulkę. Dodać ryż, podsmażyć razem, aż ziarenka się lekko zamkną. Zalać bulionem, żeby ryż był cały przykryty bulionem. Gotować, aż ryż wchłonie wodę. Dodać wino, poczekać aż odparuje. Zalać ponownie bulionem, aż do ponownego wchłonięcia. Gotować na wolnym ogniu.
- Po około 8 minutach dodać bób. Doprawić octem ryżowym i sosem worcester. Dodać posiekany ząbek czosnku, zalać bulionem, żeby przykrywał ryż. Wymieszać.
- Jak ryż zacznie się kleić (po około 15 minutach) i bulion odparuje, dodać masło. Doprawić solą i pieprzem. Dodać pokrojony w kosteczkę twaróg wędzony. Wymieszać wszystko razem.
- Podawać ze świeżo siekaną natką pietruszki i koperkiem.
Smacznego! 🙂

Kasza kuskus z bobem, serem feta, awokado i szczypiorkiem
Bób znowu na talerzach! Dzisiejsza sałatka powstała z myślą o jutrzejszym dniu. Skoro zostało ugotowanego bobu z obiadu postanowiłam wrzucić go do miski z kaszą, awokado, serem feta, miętą i szczypiorem. Będzie na jutro do pracy jak znalazł. No i może jeszcze na podwieczorek, bo jest pyszna i mega zdrowa!
Kasza kuskus z bobem, serem feta i szczypiorkiem
Składniki:
- 400 g bobu
- 200 g kaszy kuskus
- 1 opakowanie sera feta (ok. 200 g)
- 8-10 czarnych oliwek z zalewy
- 1/2 awokado
- 2 duże garści posiekanego świeżego, drobnego szczypiorku
- 5 listków świeżej mięty
- świeża limonka
- + woda do zalania kaszy kuskus
Dresing:
- 3 łyżki musztardy francuskiej
- 3 łyżki octu jabłkowego
- 1 łyżka płynnego miodu
- 6 łyżek oliwy z oliwek
- sól, pieprz do smaku
Przygotowanie:
1. Bób ugotować w wodzie. Na 400 g spokojnie wystarczy szklanka wody i szczypta soli. Gotować 12 minut od czasu zagotowania wody. Ugotowany bób ostudzić i obrać z łupinek.
2. Kaszę kuskus zalać wrzątkiem tak, żeby woda była ponad kaszą ok. 1,5 cm. Po 3 minutach kasza powinna wchłonąć całą wodę. Przelać przez sit od drobnych oczkach zimną wodą i osuszyć. Wymieszać.
3. Awokado obrać, usunąć pestkę, pokroić w kostkę. Polać sokiem z 1/2 limonki.
4. Szczypiorek i miętę drobno posiekać.
5. Ser feta pokroić w kostkę.
6. Oliwki pokroić wszerz w paseczki.
7. Składniki dresingu dokładnie razem połączyć.
W dużej misce wymieszać wszystkie składniki, dodać sok z 1/2 limonki i dressing. Dokładnie wymieszać.
I tak oto powstała idealna sałatka do pracy, na grilla i na obiad.
SMACZNEGO!
Sałata rzymska z bobem, miętą i szczypiorkiem
Zielony to jeden z moich ulubionych kolorów. Z niecierpliwością czekam na wiosnę i lato, by zawartość moich talerzy zmieniła kolor właśnie na zielony. Na stoły wkroczył właśnie młody, świeży, okrąglutki bób. Krótko gotowany, w towarzystwie świeżych ziół, skropiony tylko oliwą, octem jabłkowym, miodem i doprawiony lekko pieprzem i solą to jest to! Oczywiście możliwości jest wiele. Ja przedstawiam Wam dziś jedną z najprostszych, lekkich i naprawdę smacznych. Częstujcie się po raz kolejny 😉
Sałatka z bobem i miętą
- garść ugotowanego i obranego bobu
- garść świeżych liści sałaty rzymskiej
- 1 łyżka posiekanego szczypiorku
- 1 łyżka posiekanej świeżej mięty
Dresing:
- 1 łyżka octu jabłkowego 6%
- 1 łyżka oleju z nasion czarnuszki
- 2 łyżki oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia (możecie użyć dobrej jakości olej rzepakowy, bądź olej lniany)
- 1 łyżka płynnego miodu
- sól i pieprz do smaku
Bób gotujemy w łupince w małej ilości wody pod przykryciem – ok 10-15 minut od momentu zagotowania wody – wystarczy szklanka wody na 500 g. Najlepiej ugotować na parze. Obrać z łupinek. Sałatę porwać lub pokroić w paseczki, szczypiorek i miętę drobno posiekać.
Wszystkie składniki dresingu połączyć ze sobą i dokładnie wymieszać. Możecie dorzucić jajo sadzone, kawałek sera feta, bądź twarogu wędzonego. Smacznego!