
Nad idealnym brownie praca trwała bardzo długo. Testowałam różne przepisy, aż w końcu ułożyłam swój idealny, podobno – tak mawiają moi najbliżsi 🙂 Wierzę im na słowo i dzielę się dzisiaj z Wami moim przepisem.
Niech moc czekoladowa będzie z Wami! 🙂
SajkoBrownie – mocno czekoladowe!
Składniki:
- 200 g gorzkiej czekolady 64 %
- 100 g czekolady mlecznej
- 200 g masła
- 100 g mąki pszennej
- 3 jaja rozmiar L
- 240 g cukru drobnego do wypieków
Dodatkowo: masło do wysmarowania blaszki, prawdziwe kakao do posypania blaszki
- Piekarnik rozgrzewamy do 160 stopni C (termoobieg).
- W małym garnuszku rozpuszczamy masło i czekoladę. Mieszamy, żeby się nie przypaliło. Zdejmujemy z kuchenki, studzimy.
- Jaja ucieramy z cukrem na kogiel-mogiel. Dodajemy ostudzoną masę z masła i czekolady.
- Na koniec dodajemy przesianą mąkę i tylko łączymy rózgą, żeby nie było grudek.
- Blaszkę smarujemy masłem i obsypujemy obficie kakao. Ten trik sprzedał mi kiedyś na studiach pewien cukiernik – rewelacja, bo ciasto jest jeszcze bardziej czekoladowe!
- Przelewamy masę do blaszki. Pamiętajmy, by blaszka była mała (najlepiej kwadratowa, specjalna do brownie).
- Wstawiamy do rozgrzanego piekarnika i pieczemy 35 minut na środkowej przegrodzie piekarnika. Jeśli użyjecie małej tortownicy np. o średnicy 16-18cm automatycznie musicie wydłużyć czas pieczenia, bo ciasto stanie się wyższe (ja wtedy wydłużam czas pieczenia o 12-15 minut).
- Po upieczeniu uchylamy piekarnik i trzymamy jeszcze około 10 minut przy otwartych drzwiczkach.
Gotowe! Możemy podać na samo, z kawałkami czekolady, świeżymi owocami, bądź moim ukochanym solonym karmelem – tutaj przepis (klik)

Mocno czekoladowe brownie z malinami
Świeże maliny doskonale łącza się z czekoladą. Zapieczone w cieście, z którego czekolada wręcz wypływa, tworzą doskonałą pełnię smaku!
Stąd też jako sajkofanka gorzkiej czekolady dzielę się z Wami przepisem na brownie, które jest baaaardzo mocno czekoladowe i na pewno zasmakuje Waszym najbliższym.
Mocno czekoladowe brownie z malinami
Receptura na tortownicę o średnicy 26 cm
Składniki:
- 200 g masła
- 280 g czekolady gorzkiej min. 60 % kakao
- szczypta soli
- 4 jaja rozmiar M
- 200 g cukru
- 110 g mąki
- świeże maliny
Przygotowanie:
- Rozgrzać piekarnik do 180 stopni C.
- W rondelku rozpuścić masło i czekoladę. Ostudzić.
- W misce ubić jaja z cukrem. Kiedy będą puszyste dodać po trochu mąki.
- Do gotowej masy dodać czekoladę z masłem (ostudzone).
- Wymieszać wszystko razem łyżką delikatnie.
- Ciasto wylać do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Na wierzch powtykać maliny (dowolna ilość).
- Ciasto jest dosyć wysokie, zatem pieczemy je około 40 minut w 18 stopniach.
- Podajemy z rozpuszczoną czekoladą i malinami.
SMACZNEGO! 🙂
Wafelkowe brownie
Któż z nas nie lubi czekolady? Jako, że jutro dzień świętego Walentego na prezent dla Waszej drugiej połówki idealnie sprawdzi się mój słodki wypiek – bardzo czekoladowe brownie wafelkowe! Ciężkie, mokre ciasto, w którym znajdziecie kawałki twardych wafelków to prawdziwy afrodyzjak. Bardzo czekoladowa polewa na wierzchu, różowy lukier, truskawki i dodatkowa porcja wspaniale chrupiących wafelków – smakuje obłędnie! Częstujcie się i serwujcie to pyszne ciacho najbliższym przy każdej możliwej okazji! 🙂
Wafelkowe brownie – bardzo czekoladowe
Składniki na ciasto:
- 200 g gorzkiej czekolady minimum zawartość kakao 60 %
- 200 g masła prawdziwego 82 % tłuszczu
- 140 g mąki pszennej
- 110 g cukru
- 6 jaj
- 2-3 wafelki Lusette (ja wybrałam o smaku mlecznym i nugatowym) -> więcej znajdziecie tu: http://www.lusette.pl/
W kąpieli wodnej rozpuszczamy czekoladę i masło.
W oddzielnej, dużej misce ucieramy jaja z cukrem. Do jednolitej masy dosypujemy powoli mąkę przesianą przez sito, żeby nie było grudek.
Do ubitej masy dodajemy rozpuszczoną czekoladę z masłem (lekko ostudzoną), dokładnie mieszamy. Na koniec dodajemy pokrojone w kostkę wafelki – mieszamy bardzo delikatnie, żeby nie rozkruszyć bardziej wafli.
Ciasto przelewamy do ulubionej blaszki (najlepiej o średnicy od 26 do 28 cm), wysmarowanej masłem. Jeśli macie tak jak ja formę silikonową – wystarczy przelać masę 🙂
Ciasto pieczemy przez 20-25 minut w 195oC.
- 80 g gorzkiej czekolady
- 80 g śmietanki 30 % tłuszczu
W rondelku podgrzewamy śmietankę, dorzucamy czekoladę w małych kawałkach. Zdejmujemy z ognia, mieszamy do całkowitego rozpuszczenia i uzyskania jednolitej masy. Polewamy na ostudzone ciasto.
Składniki na lukier różowy:
- 1 łyżka stołowa wody
- 2 czubate łyżki stołowe cukru pudru
- Barwnik spożywczy różowy lub sok z buraka
Do łyżki stołowej wody dodajemy cukier puder – ja zawsze dosypuję powoli tyle, aż uzyskam pożądaną konsystencję – teraz były to dwie czubate łyżki stołowe. Do uzyskania koloru różowego używamy kropelki barwnika spożywczego, bądź soku z buraka.
Do dekoracji:
- Wafelki Lusette
- Świeże truskawki, bądź inne owoce
Polane ciasto dekorujemy rewelacyjnie chrupkimi wafelkami Lusette i świeżymi owocami.
Czekoladowe brownie z piankami Marshmallow i solonym karmelem
Nadeszła pora na coś MEGA słodkiego! To ciasto chodziło za mną od dawna. Prawdziwy, amerykański klasyk wśród czekoladowych łakoci. Pamiętam, jak na studiach mieliśmy zajęcia z czekolady. Uwielbiałam je! Pan cukiernik, Krzysztof, czarował jak czarodziej i ze zwykłej czekolady przygotowywał desery, których wcześniej moje podniebienie nie znało. Suflety, pralinki, czekoladki…. Było tam też czekoladowe brownie. Od tamtej pory nie piekłam niczego z czekoladą. A dziś postanowiłam znów sięgnąć po czekoladę, ale by trochę zaskoczyć najbliższych brownie zapiekłam z piankami, a po upieczeniu oblałam solonym karmelem. Wyszło baaardzo słodkie! Koniecznie posmakujcie – zapraszam 😉
Czekoladowe brownie z piankami Marshmallow i solonym karmelem
Receptura na niska tortownicę o średnicy 23 cm;
Składniki na ciasto:
- 200 g gorzkiej czekolady 70 – 80% zawartości kakao
- 100 g cukru brązowego
- 150 g mąki pszennej
- 200 g masła prawdziwego 82 % zawartości tłuszczu
- 6 jaj rozmiar M
- 90 g pianek Marshmallow
Solony karmel:
- 200 g cukru
- 150 g śmietanki 30 %
- 100 g masła prawdziwego 82 % zawartości tłuszczu
DO DZIEŁA!
CIASTO:
- Czekoladę i masło rozpuścić w kąpieli wodnej. Ostudzić.
- W oddzielnej misce wybić jaja, zacząć miksować. Dodawać stopniowo cukier na przemian z mąką. Gdy masa będzie jednolita, gładka i pojawią się pęcherzyki powietrza, dodać rozpuszczoną czekoladę z masłem.
- Wszystko razem połączyć łyżką, bądź mikserem na wolnych obrotach przez maksymalnie minutę.
- Ciasto przelać do niskiej tortownicy (bądź blaszki) o średnicy 23 cm. Na wierzch powtykać pianki, by zanurzyły się do połowy w masie czekoladowej.
- Wstawić ciasto do nagrzanego do 200 stopni C piekarnika i piec przez 15-18 minut.
Gotowe ciasto oblać solonym karmelem. Jak zrobić karmel?
- Do garnuszka wsypujemy cukier, po czym mieszamy powoli, by się nie przypalił. Najlepiej robić to silikonową łopatką, gdyż wtedy mamy pewność, że wszystko dobrze wymieszamy.
- Gdy zaczną tworzyć się grudki z cukru musimy być uważni, gdyż za chwilę cukier całkowicie się rozpuści i nabierze karmelowej barwy.
- Do płynnego, brunatnego karmelu dorzucamy masło, a gdy ono się rozpuści powoli dolewamy śmietankę. Gdy wszystko się połączy dodajemy łyżeczkę soli. Chwilę gotujemy i wyłączamy.
SMACZNEGO! 🙂