Uwielbiam smak i zapach domowej szarlotki! Ostatnio czas ucieka mi przez bardzo szybko, gdyż zostałam mamą, ale na domowe wypieki zawsze znajdzie się czas 🙂 Pieczenie relaksuje i pozytywnie nastraja. Szarlotka na życzenie mojego męża, który jeszcze ciepłą mógłby zjeść całą prosto z blaszki. Częstujcie się – jest naprawdę pyszna! 🙂
Moja domowa szarlotka
Składniki na blaszkę o wymiarach: 24 cm x 36 cm:
Kruche ciasto:
- 200 g masła prawdziwego 82 % tłuszczu
- 3 szklanki mąki pszennej tortowej
- 3 łyżki stołowe cukru
- 1 łyżeczka cukru waniliowego
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 5 żółtek
- szczypta cynamonu
Farsz z jabłek:
- 1,5 -2 kg świeżych kwaśnych jabłek najlepiej odmiana szara reneta
- 5 łyżek cukru
- sok z połowy pomarańczy
- łyżka cynamonu
- bułka tarta do podsypania
+ Dodatkowo dżem z czarnej porzeczki na spód
Beza:
- 5 białek
- szklanka cukru kryształu
Przygotowanie:
- Składniki na ciasto zagnieść.Zawinąć w folię spożywczą i włożyć na godzinę do lodówki.
- Jabłka obrać, zetrzeć na tarce na duże plasterki. Zasypać plasterki cukrem, cynamonem, dodać sok z pomarańczy. Dokładnie wymieszać i odstawić na pół godziny.
- Blaszkę natrzeć masłem i wysypać mąką.
- Piekarnik rozgrzać do 180 stopni C (pieczenie góra-dół).
- Na blaszkę utrzeć ciasto na tarce o grubych oczkach – zostawić 1/3 ciasta, by później utrzeć na kruszonkę.
- Ciasto wstawić do nagrzanego piekarnika i piec przez 20 minut – na rumiano (góra-dół piekarnik). .
- Upieczony spód ostudzić, posmarować dżemem z czarnej porzeczki, posypać odrobiną bułki tartej, na której rozłożyć jabłka. Uwaga! Jabłka dokładnie odcisnąć z soku, żeby była sucha masa. Wysypana bułka tarta wciągnie jeszcze sok, który zostanie.
- Ubić białka na sztywno mikserem, po czym powoli partiami dodawać cukier, żeby uzyskać szklistą bezę. Bezę rozłożyć na jabłkach.
- Na wierzch utrzeć pozostałą 1/3 część ciasta kruchego na kruszonkę.
- Piec 30 minut w 180 topniach C ( ustawiłam samą górę na pieczenie).
- Gotowe!
Podawać na ciepło z lodami waniliowymi – pychotka! 🙂