
Świąteczny obiad nie musi być nudny 🙂 Zapraszam Was dzisiaj na jeden z pyszniejszych obiadów, jakie znajdziecie na moim blogu. Biała kiełbaska zapiekana z mnóstwem warzyw, w aromatycznych przyprawach. Ten wspaniały przepis powstał w ramach współpracy z regionalnymi Zakładami Mięsnymi Warmia z Biskupca.
Mam nadzieję, że i u Was w te święta biała kiełbasa zagości w takim wydaniu. Smacznego! 🙂
BIAŁA KIEŁBASA ZAPIEKANA Z WARZYWAMI
- Składniki na 4 porcje:
· 4 pętka kiełbasy białej ZM Warmia
· 6 ziemniaków
· 3 marchewki
· 4 ugotowane buraki
· 1 czerwona papryka
· 1 czerwona cebula
· 1 biała cebula
· 1 kawałek pora (biała część)
· Gałązka pomidorków koktajlowych
· Świeża natka pietruszki
· 5 łyżek oleju rzepakowego
· Przyprawy: 1 łyżeczka suszonego oregano, 1 łyżeczka mielonej kolendry,
1 łyżeczka mielonego kuminu, 1 łyżeczka mielonej kurkumy, 1 łyżeczka papryki słodkiej mielonej,
1 łyżeczka papryki ostrej mielonej, 1 łyżka cukru, ½ łyżeczki mielonego cynamonu, ½ łyżeczki mielonego imbiru, 1 łyżeczka majeranku suszonego, ½ łyżeczki sproszkowanego czosnku,
½ łyżeczki suszonego chili, ½ łyżeczki soli, świeżo mielonego pieprzu - Przygotowanie:
Warzywa umyj, obierz i pokrój. Marchewkę i pora potnij w duże talarki, ziemniaczki i buraczki na cztery części. Z papryki usuń gniazdo nasienne i pokrój w duże, nieregularne kawałki. Cebule pokrój w grubsze piórka. Przygotuj marynatę do warzyw: wszystkie przyprawy wsyp do jednej miseczki, dodaj olej, dokładnie wymieszaj. Następnie w marynacie umieść warzywa i dokładnie obtocz, by marynata dobrze przykleiła się do warzywa. Układaj warzywa dowolnie w naczyniu żaroodpornym wysmarowanym olejem rzepakowym. Na wierzch warzyw ułóż kiełbaskę i gałązkę pomidorków koktajlowych. Przykryj.
Włóż do zimnego piekarnika. Nastaw piekarnik na 200 stopni C (termo obieg). Od momentu nagrzania piekarnika piecz 1 godzinę, po tym czasie zdejmij pokrywkę i piecz jeszcze odkryte danie przez 15 minut. Upieczone danie obsyp posiekaną natką pietruszki. Gotowe!
Najlepiej smakuje z sosem czosnkowym na bazie jogurtu naturalnego z dodatkiem koperku.


Spójrzcie, jak wspaniale prezentuje się na Wielkanocnym stole 🙂

Zapiekanka ziemniaczana
Zapiekanka ziemniaczana. Tradycyjna, domowa, pachnąca ziołami i smażoną cebulką. Pyszna!
Czerwone ziemniaczki pieczone
Wątróbka drobiowa z jabłuszkiem i malinami
Risotto
Na mroźne dni najlepsze są dania jednogarnkowe. Wystarczy wymieszać ulubione składniki i przygotować pożywny obiad. Dzisiejsza propozycja to kolorowe risotto. Jak na studentkę przystało użyłam składników, które akurat miałam w lodówce, stąd też moja wersja jest nieco uproszczona i lżejsza, gdyż nie ma w niej mięsa ani parmezanu. Moją mieszankę dopasowałam jednak w taki sposób, by było pachnąco, smacznie i kolorowo. Czosnek, cebula i zioła nadały niezwykłego aromatu, avocado, dzięki sporej ilości tłuszczu, sprawiło, że risotto stało się kremowe, a pomidorki i szpinak nie tylko ubogaciły potrawę w smaku, ale dodały jej również pięknych kolorów. I co – wystarczająco chyba Was już zapewniłam, iż cała niezwykłość tkwi w prostocie 😉
Pieczone warzywa z sosami
Rozgrzewająca zupa-krem
Czerwone kokardki :)
Makarony mają to do siebie, że w krótkim czasie można przygotować z nich nieprzyzwoicie pyszne potrawy. A jeśli sami pokusimy się, żeby mąkę zagnieść z żółtkami na płaski placek, a później powycinać z niego fantazyjne kształty nasze danie zyska nie tylko smak – ba – stanie się arcydziełem kulinarnym! 🙂
Jeśli tak bardzo jak ja lubicie wołowinę w połączeniu z pomidorami i całą gamą aromatycznych przypraw, koniecznie wypróbujcie moją dzisiejszą propozycję.
Idealnie sprawdzi się na romantyczną kolację z lampką wytrawnego czerwonego wina!
Każdy przecież dobrze wie, że przez żołądek do serca najkrótsza droga 🙂
Farfalle z sosem mięsno pomidorowym
Składniki na 4 porcje:
- pół kilograma wołowiny
- 3 puszki pomidorów krojonych
- cebula
- 2 ząbki czosnku
- papryczka chili
- oregano
- bazylia
- pieprz świeżo mielony
- sól
- oliwa z oliwek
- sos sojowy
- dodatkowo parmezan
- 400g makaronu kokardki