
Świąteczny obiad nie musi być nudny 🙂 Zapraszam Was dzisiaj na jeden z pyszniejszych obiadów, jakie znajdziecie na moim blogu. Biała kiełbaska zapiekana z mnóstwem warzyw, w aromatycznych przyprawach. Ten wspaniały przepis powstał w ramach współpracy z regionalnymi Zakładami Mięsnymi Warmia z Biskupca.
Mam nadzieję, że i u Was w te święta biała kiełbasa zagości w takim wydaniu. Smacznego! 🙂
BIAŁA KIEŁBASA ZAPIEKANA Z WARZYWAMI
- Składniki na 4 porcje:
· 4 pętka kiełbasy białej ZM Warmia
· 6 ziemniaków
· 3 marchewki
· 4 ugotowane buraki
· 1 czerwona papryka
· 1 czerwona cebula
· 1 biała cebula
· 1 kawałek pora (biała część)
· Gałązka pomidorków koktajlowych
· Świeża natka pietruszki
· 5 łyżek oleju rzepakowego
· Przyprawy: 1 łyżeczka suszonego oregano, 1 łyżeczka mielonej kolendry,
1 łyżeczka mielonego kuminu, 1 łyżeczka mielonej kurkumy, 1 łyżeczka papryki słodkiej mielonej,
1 łyżeczka papryki ostrej mielonej, 1 łyżka cukru, ½ łyżeczki mielonego cynamonu, ½ łyżeczki mielonego imbiru, 1 łyżeczka majeranku suszonego, ½ łyżeczki sproszkowanego czosnku,
½ łyżeczki suszonego chili, ½ łyżeczki soli, świeżo mielonego pieprzu - Przygotowanie:
Warzywa umyj, obierz i pokrój. Marchewkę i pora potnij w duże talarki, ziemniaczki i buraczki na cztery części. Z papryki usuń gniazdo nasienne i pokrój w duże, nieregularne kawałki. Cebule pokrój w grubsze piórka. Przygotuj marynatę do warzyw: wszystkie przyprawy wsyp do jednej miseczki, dodaj olej, dokładnie wymieszaj. Następnie w marynacie umieść warzywa i dokładnie obtocz, by marynata dobrze przykleiła się do warzywa. Układaj warzywa dowolnie w naczyniu żaroodpornym wysmarowanym olejem rzepakowym. Na wierzch warzyw ułóż kiełbaskę i gałązkę pomidorków koktajlowych. Przykryj.
Włóż do zimnego piekarnika. Nastaw piekarnik na 200 stopni C (termo obieg). Od momentu nagrzania piekarnika piecz 1 godzinę, po tym czasie zdejmij pokrywkę i piecz jeszcze odkryte danie przez 15 minut. Upieczone danie obsyp posiekaną natką pietruszki. Gotowe!
Najlepiej smakuje z sosem czosnkowym na bazie jogurtu naturalnego z dodatkiem koperku.


Spójrzcie, jak wspaniale prezentuje się na Wielkanocnym stole 🙂

Super smaczne szaszłyki z karkówki wieprzowej z warzywami

Sezon grillowy w tym roku zapewne nie będzie spędzany w tak licznym gronie, jak co roku. Jednak w kameralnym gronie najbliższej rodziny możemy zrobić sobie grilla w ogrodzie, a w bloku możemy posłużyć się grillem elektrycznym i zjeść pyszności na balkonie.
Dzisiaj zapraszam Was na super smaczne szaszłyki, które opracowałam przy współpracy z Zakładani Mięsnymi Warmia z Biskupca. Przepis znajdziecie też na oficjalnej stronie producenta: http://zmwarmia.pl/przepisy/. Zawsze, jak tylko mogę, wspieram lokalnych producentów.
Smacznego! 🙂
Super smaczne szaszłyki z karkówki wieprzowej z warzywami
Marynata do karkówki:
- 1 kg mięsa z karkówki Warmia
- 1 duży ząbek czosnku
- 50 ml oliwy z oliwek
- 1 łyżka stołowa sosu Worcestershire
- 1 łyżka sosu Teryiaki
- 2 łyżki soku z cytryny
- 1 łyżka octu z białego wina
- 2 łyżki stołowe miodu lejącego
- 2 łyżki musztardy
- 2 cm korzeń świeżego imbiru
- ½ łyżeczki słodkiej papryki
Do nadziania dodatkowo: długie patyczki, pomidorki koktajlowe, żółta papryka, czerwona cebulka, pieczarki
Przygotowanie szaszłyków:
Mięso umyj i osusz papierowym ręcznikiem, następnie pokrój w większą kostkę. W misce połącz wszystkie składniki na marynatę. Dodaj pokrojone mięso i dokładnie wymieszaj. Miskę zamknij szczelnie i wstaw na noc do lodówki.

Pieczarki pokrój na pół, a cebulkę i paprykę pokrój w taką samą kosteczkę, jak mięso. Pomidorki zostaw w całości.

Mięso i warzywa nabijaj naprzemiennie na długie, drewniane patyczki do szaszłyków. Grilluj około 30 minut, od czasu do czasu obracając. Podaj posypane siekaną natką pietruszki i szczypiorkiem.


Penne z krewetkami, łososiem wędzonym i suszonymi pomidorami
Makaron to idealny pomysł na szybki i pożywny obiad. Dziś w wersji bardzo zdrowej – z krewetkami, łososiem wędzonym, świeżą kolendrą, dużą ilością oliwy… Idealne danie, które doda energii, rozgrzeje i dostarczy mnóstwa kwasów omega 3, który pozytywnie wpływają na nasz układ sercowo-naczyniowy i nerwowy. Smacznie i zdrowo zapraszam Was na mój kolorowy i zdrowy makaron!
Penne z krewetkami, łososiem wędzonym i suszonymi pomidorami
Składniki na 2 porcje:
- 200g makaronu penne (najlepiej z pszenicy durum)
- 200 g mrożonych krewetek
- 100 g łososia wędzonego
- 1/2 słoiczka suszonych pomidorów z zalewy
- 1/2 słoiczka zalewy z suszonych pomidorów
- ząbek czosnku
- 1 mała cebulka czerwona
- sok z jednej limonki
- 2 łyżki sosu sojowego
- oliwa z oliwek
- świeża kolendra
- sól, pieprz
Przygotowanie:
- Makaron gotujemy w osolonej wodzie w czasie określonym przez producenta na opakowaniu.
- Mrożone krewetki wkładamy do miseczki, po czym dolewamy odrobinę zimnej wody i rozmrażamy. Nieobrane krewetki obieramy z pancerzy, po czym nacinamy lekko nożem wzdłuż tułowia i usuwamy czarne jelito. Tak przygotowane krewetki dokładnie płuczemy i osuszamy.
- Łososia wędzonego kroimy w kostkę.
- Pomidory suszone kroimy w paseczki lub kosteczkę.
- Przygotowujemy marynatę: cebulkę i czosnek kroimy w bardzo drobną kosteczkę. Dodajemy sos sojowy, sok z limonki, oliwę z oliwek, sól, pieprz, świeżo siekaną kolendrę. Marynatą zalewamy krewetki i łososia.
- Rozgrzewamy patelnię, po czym wrzucamy krewetki i łososia. Smażymy na rumiano z obu stron (po 2-3 minuty z każdej strony). Dodajemy suszone pomidory, wlewamy resztę marynaty, w której marynowaliśmy krewetki i łososia.
- Dodajemy ugotowany makaron. Smażymy chwilę razem, dolewamy 1/2 zalewy ze słoiczka po suszonych pomidorach – jest ona już dodatkowo doprawiona ziołami i czuć smak suszonych pomidorów.
- Podajemy ze świeżo mielonym pieprzem i siekaną kolendrą.
SMACZNEGO! : )
Podudzia z kurczaka w musztardowo-ziołowej marynacie podane z pieczonymi batatami
Słodkie bataty z wspaniale aromatycznymi i idealnie soczystymi podudziami z kurczaka. Super na obiad, ekstra na spotkanie z przyjaciółmi i na randkę z drugą połówką 😉 Dajcie się zaprosić na prawdziwą ucztę! Na zdrowie 😉
Podudzia z kurczaka w musztarowo-ziołowej marynacie podane z pieczonymi batatami
Składniki:
receptura na dwie porcje
- 4 podudzia z kurczaka
- 1 duży batat
Marynata:
- 60 g żółtej musztardy gładkiej w stylu amerykańskim
- 1 cebula czerwona
- 1 ząbek czosnku
- 1/2 pęczka świeżej natki pietruszki
- 50 g rozpuszczonego masła lub oleju rzepakowego
- łyżeczka papryki ostrej sproszkowanej
- 1/3 czerwonej papryczki jalapeno
- 1 łyżeczka mielonego pierzu ziołowego
- 1/2 łyżeczki suszonego oregno
- świeżo mielony pieprz
- 1 łyżka sosu worcester
DO DZIEŁA!
- Podudzia z kurczaka oczyszczamy, myjemy.
- Batata obieramy ze skórki, kroimy w nieregularną dużą kostkę.
- W dużej misce łączymy wszystkie składniki marynaty: rozpuszczone masło lub olej, drobno posiekaną cebulkę, czosnek, natkę pietruszki, papryczkę chili. Doprawiamy ziołami, sosem worcester i musztardą.
- Mięso i ziemniaki wrzucamy o marynaty. Dokładnie wszystko mieszamy. Przykrywamy folią spożywczą i wkładamy na 3 -4 godziny do lodówki.
- Po tym czasie przekładamy mięso i ziemniaczki do naczynia żaroodpornego.
- Wkładamy naczynie do zimnego piekarnika. Włączamy piekarnik ustawiając go na 200 stopni C. Pieczemy na rumiano (ok.45-50 minut w zależności od rodzaju piekarnika).
SMACZNEGO! 🙂
Przed pieczeniem:
Skrzydełka słodko-ostre z nadziewanymi papryczkami jalapeno i świeżą sałatką
A dziś obiad w stylu amerykańskim 😉 Skrzydełka w słodko-ostrej marynacie, z nadziewanymi papryczkami jalapeno, zawijanymi w plastry boczki, a do tego świeża sałatka z pomidora i cebuli. Pyszotka!
Idealnie nada się na spotkanie z przyjaciółmi, wiosennego grilla, bądź smaczny obiad!
Skrzydełka słodko-ostre z nadziewanymi papryczkami jalapeno i świeżą sałatką
Składniki:
– 600 g skrzydełek drobiowych
Marynata:
– 100 ml soku pomarańczowego
– 1 łyżka octu jabłkowego
– 2 łyżki sosu worcester
– 2 łyżki ketchupu pikantnego
– 2 ząbki czosnku (posiekane drobno)
– 2 łyżki cukru brązowego
– 1 łyżeczka słodkiej papryki mielonej
– ½ ostrej papryki wędzonej
– ½ łyżeczki kminu rzymskiego mielonego
– ½ łyżeczki mielonego imbiru
– ½ papryczki jalapeno zielonej (pokrojona w jak najmniejszą kostkę)
Papryczki:
– 4 papryczki jalapeno
– 4 plastry boczku
– 30 g kremowego serka koziego
Papryczki kroimy wzdłuż z jednej strony (uważając, by nie przeciąć z drugiej strony) i wszerz na środku (tak, by się otworzyła). Usuwamy błonki i nasiona. Nadziewamy kremowym serkiem kozim, zawijamy w plastry boczku.
Sałatka:
– 1 pomidor malinowy
– 1 cebula czerwona
– ½ czerwonej papryczki jalapeno
– 2 łyżki siekanego szczypiorku
– 1 łyżeczka siekanej natki pietruszki
– świeżo mielony pieprz
– 2 łyżki oliwy
– sok z ¼ cytryny
– 1 łyżka octu jabłkowego
Pomidora i cebulę kroimy w duża kostkę 2-3 cm. Dodajemy pokrojoną w plasterki papryczkę jalapeno, posiekany szczypiorek, natkę pietruszki. Polewamy wszystko oliwą, sokiem z cytryny, octem jabłkowym. Doprawiamy świeżo mielonym pieprzem.
Skrzydełka:
Składniki marynatą marynaty mieszamy w jednej misce dokładnie. Wrzucamy do niej skrzydełka. Wkładamy na 3 godziny do lodówki. Po 3 godzinach rozgrzewamy piekarnik. Do naczynia żaroodpornego wkładamy skrzydełka, po czym polewamy je resztą marynaty.
Wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni C. Pieczemy 45 -50 minut, polewając co jakiś czas skrzydełka marynatą, by powstała szklista glazura. 15 minut przed końcem pieczenia skrzydełek wrzucamy do pieca nadziane papryczki jalapeno. Podajemy z sałatką ze świeżych pomidorów i cebuli.