Biała kiełbasa zapiekana z warzywami – idealne danie obiadowe, na świąteczny obiad

Świąteczny obiad nie musi być nudny 🙂 Zapraszam Was dzisiaj na jeden z pyszniejszych obiadów, jakie znajdziecie na moim blogu. Biała kiełbaska zapiekana z mnóstwem warzyw, w aromatycznych przyprawach. Ten wspaniały przepis powstał w ramach współpracy z regionalnymi Zakładami Mięsnymi Warmia z Biskupca.

Mam nadzieję, że i u Was w te święta biała kiełbasa zagości w takim wydaniu. Smacznego! 🙂

BIAŁA KIEŁBASA ZAPIEKANA Z WARZYWAMI

  • Składniki na 4 porcje:
    ·        4 pętka kiełbasy białej ZM Warmia
    ·        6 ziemniaków
    ·        3 marchewki
    ·        4 ugotowane buraki
    ·        1 czerwona papryka
    ·        1 czerwona cebula
    ·        1 biała cebula
    ·        1 kawałek pora (biała część)
    ·        Gałązka pomidorków koktajlowych
    ·        Świeża natka pietruszki
    ·        5 łyżek oleju rzepakowego
    ·        Przyprawy: 1 łyżeczka suszonego oregano, 1 łyżeczka mielonej kolendry,
    1 łyżeczka mielonego kuminu, 1 łyżeczka mielonej kurkumy, 1 łyżeczka papryki słodkiej mielonej,
    1 łyżeczka papryki ostrej mielonej, 1 łyżka cukru, ½ łyżeczki mielonego cynamonu, ½ łyżeczki mielonego imbiru, 1 łyżeczka majeranku suszonego, ½ łyżeczki sproszkowanego czosnku,
    ½ łyżeczki suszonego chili, ½ łyżeczki soli, świeżo mielonego pieprzu
  • Przygotowanie:
    Warzywa umyj, obierz i pokrój. Marchewkę i pora potnij w duże talarki, ziemniaczki i buraczki na cztery części. Z papryki usuń gniazdo nasienne i pokrój w duże, nieregularne kawałki. Cebule pokrój w grubsze piórka. Przygotuj marynatę do warzyw: wszystkie przyprawy wsyp do jednej miseczki, dodaj olej, dokładnie wymieszaj. Następnie w marynacie umieść warzywa i dokładnie obtocz, by marynata dobrze przykleiła się do warzywa. Układaj warzywa dowolnie w naczyniu żaroodpornym wysmarowanym olejem rzepakowym. Na wierzch warzyw ułóż kiełbaskę i gałązkę pomidorków koktajlowych. Przykryj.
    Włóż do zimnego piekarnika. Nastaw piekarnik na 200 stopni C (termo obieg). Od momentu nagrzania piekarnika piecz 1 godzinę, po tym czasie zdejmij pokrywkę i piecz jeszcze odkryte danie przez 15 minut. Upieczone danie obsyp posiekaną natką pietruszki. Gotowe!
    Najlepiej smakuje z sosem czosnkowym na bazie jogurtu naturalnego z dodatkiem koperku. 

Spójrzcie, jak wspaniale prezentuje się na Wielkanocnym stole 🙂

Super smaczne szaszłyki z karkówki wieprzowej z warzywami

Sezon grillowy w tym roku zapewne nie będzie spędzany w tak licznym gronie, jak co roku. Jednak w kameralnym gronie najbliższej rodziny możemy zrobić sobie grilla w ogrodzie, a w bloku możemy posłużyć się grillem elektrycznym i zjeść pyszności na balkonie.

Dzisiaj zapraszam Was na super smaczne szaszłyki, które opracowałam przy współpracy z Zakładani Mięsnymi Warmia z Biskupca. Przepis znajdziecie też na oficjalnej stronie producenta: http://zmwarmia.pl/przepisy/. Zawsze, jak tylko mogę, wspieram lokalnych producentów.

Smacznego! 🙂

Super smaczne szaszłyki z karkówki wieprzowej z warzywami

Marynata do karkówki:

  • 1 kg mięsa z karkówki Warmia
  • 1 duży ząbek czosnku
  • 50 ml oliwy z oliwek
  • 1 łyżka stołowa sosu Worcestershire
  • 1 łyżka sosu Teryiaki
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 1 łyżka octu z białego wina
  • 2 łyżki stołowe miodu lejącego
  • 2 łyżki musztardy
  • 2 cm korzeń świeżego imbiru
  • ½ łyżeczki słodkiej papryki

Do nadziania dodatkowo: długie patyczki, pomidorki koktajlowe, żółta papryka, czerwona cebulka, pieczarki

Przygotowanie szaszłyków:

Mięso umyj i osusz papierowym ręcznikiem, następnie pokrój w większą kostkę. W misce połącz wszystkie składniki na marynatę. Dodaj pokrojone mięso i dokładnie wymieszaj. Miskę zamknij szczelnie i wstaw na noc do lodówki.

Marynata do karkówki

Pieczarki pokrój na pół, a cebulkę i paprykę pokrój w taką samą kosteczkę, jak mięso. Pomidorki zostaw w całości.

Dodatki do szaszłyków

Mięso i warzywa nabijaj naprzemiennie na długie, drewniane patyczki do szaszłyków. Grilluj około 30 minut, od czasu do czasu obracając. Podaj posypane siekaną natką pietruszki i szczypiorkiem.

Penne z krewetkami, łososiem wędzonym i suszonymi pomidorami

Makaron to idealny pomysł na szybki i pożywny obiad. Dziś w wersji bardzo zdrowej – z krewetkami, łososiem wędzonym, świeżą kolendrą, dużą ilością oliwy… Idealne danie, które doda energii, rozgrzeje i dostarczy mnóstwa kwasów omega 3, który pozytywnie wpływają na nasz układ sercowo-naczyniowy i nerwowy. Smacznie i zdrowo zapraszam Was na mój kolorowy i zdrowy makaron!

Penne z krewetkami, łososiem wędzonym i suszonymi pomidorami

Składniki na 2 porcje:

  • 200g makaronu penne (najlepiej z pszenicy durum)
  • 200 g mrożonych krewetek
  • 100 g łososia wędzonego
  • 1/2 słoiczka suszonych pomidorów z zalewy
  • 1/2 słoiczka zalewy z suszonych pomidorów
  • ząbek czosnku
  • 1 mała cebulka czerwona
  • sok z jednej limonki
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • oliwa z oliwek
  • świeża kolendra
  • sól, pieprz

Przygotowanie:

  1. Makaron gotujemy w osolonej wodzie w czasie określonym przez producenta na opakowaniu.
  2. Mrożone krewetki wkładamy do miseczki, po czym dolewamy odrobinę zimnej wody i rozmrażamy. Nieobrane krewetki obieramy z pancerzy, po czym nacinamy lekko nożem wzdłuż tułowia i usuwamy czarne jelito. Tak przygotowane krewetki dokładnie płuczemy i osuszamy.
  3. Łososia wędzonego kroimy w kostkę.
  4. Pomidory suszone kroimy w paseczki lub kosteczkę.
  5. Przygotowujemy marynatę: cebulkę i czosnek kroimy w bardzo drobną kosteczkę. Dodajemy sos sojowy, sok z limonki, oliwę z oliwek, sól, pieprz, świeżo siekaną kolendrę. Marynatą zalewamy krewetki i łososia.
  6. Rozgrzewamy patelnię, po czym wrzucamy krewetki i łososia. Smażymy na rumiano z obu stron (po 2-3 minuty z każdej strony). Dodajemy suszone pomidory, wlewamy resztę marynaty, w której marynowaliśmy krewetki i łososia.
  7. Dodajemy ugotowany makaron. Smażymy chwilę razem, dolewamy 1/2 zalewy ze słoiczka po suszonych pomidorach – jest ona już dodatkowo doprawiona ziołami i czuć smak suszonych pomidorów.
  8. Podajemy ze świeżo mielonym pieprzem i siekaną kolendrą.

SMACZNEGO! : )

Podudzia z kurczaka w musztardowo-ziołowej marynacie podane z pieczonymi batatami

DSC_1559Słodkie bataty z wspaniale aromatycznymi i idealnie soczystymi podudziami z kurczaka. Super na obiad, ekstra na spotkanie z przyjaciółmi i na randkę z drugą połówką 😉 Dajcie się zaprosić na prawdziwą ucztę! Na zdrowie 😉

DSC_1553Podudzia z kurczaka w musztarowo-ziołowej marynacie podane z pieczonymi batatami

Składniki:

receptura na dwie porcje

  • 4 podudzia z kurczaka
  • 1 duży batat

Marynata:

  • 60 g żółtej musztardy gładkiej w stylu amerykańskim
  • 1 cebula czerwona
  • 1 ząbek czosnku
  • 1/2 pęczka świeżej natki pietruszki
  • 50 g rozpuszczonego masła lub oleju rzepakowego
  • łyżeczka papryki ostrej sproszkowanej
  • 1/3 czerwonej papryczki jalapeno
  • 1 łyżeczka mielonego pierzu ziołowego
  • 1/2 łyżeczki suszonego oregno
  • świeżo mielony pieprz
  • 1 łyżka sosu worcester

DO DZIEŁA!

  1. Podudzia z kurczaka oczyszczamy, myjemy.
  2. Batata obieramy ze skórki, kroimy w nieregularną dużą kostkę.
  3. W dużej misce łączymy wszystkie składniki marynaty: rozpuszczone masło lub olej, drobno posiekaną cebulkę, czosnek, natkę pietruszki, papryczkę chili. Doprawiamy ziołami, sosem worcester i musztardą.
  4. Mięso i ziemniaki wrzucamy o marynaty. Dokładnie wszystko mieszamy. Przykrywamy folią spożywczą i wkładamy na 3 -4 godziny do lodówki.
  5. Po tym czasie przekładamy mięso i ziemniaczki do naczynia żaroodpornego.
  6. Wkładamy naczynie do zimnego piekarnika. Włączamy piekarnik ustawiając go na 200 stopni C. Pieczemy na rumiano (ok.45-50 minut w zależności od rodzaju piekarnika).

SMACZNEGO! 🙂

Przed pieczeniem:

DSC_1548Po upieczeniu

DSC_1551DSC_1552DSC_1554DSC_1558

Skrzydełka słodko-ostre z nadziewanymi papryczkami jalapeno i świeżą sałatką

5A dziś obiad w stylu amerykańskim 😉 Skrzydełka w słodko-ostrej marynacie, z nadziewanymi papryczkami jalapeno, zawijanymi w plastry boczki, a do tego świeża sałatka z pomidora i cebuli. Pyszotka!

Idealnie nada się na spotkanie z przyjaciółmi, wiosennego grilla, bądź smaczny obiad!

Skrzydełka słodko-ostre z nadziewanymi papryczkami jalapeno i świeżą sałatką

Składniki:

– 600 g skrzydełek drobiowych

Marynata:

– 100 ml soku pomarańczowego

– 1 łyżka octu jabłkowego

–  2 łyżki sosu worcester

– 2 łyżki ketchupu pikantnego

– 2 ząbki czosnku (posiekane drobno)

– 2 łyżki cukru brązowego

– 1 łyżeczka słodkiej papryki mielonej

– ½ ostrej papryki wędzonej

– ½ łyżeczki kminu rzymskiego mielonego

– ½ łyżeczki  mielonego imbiru

– ½ papryczki jalapeno zielonej (pokrojona w jak najmniejszą kostkę)

Papryczki:

– 4 papryczki jalapeno

– 4 plastry boczku

– 30 g kremowego serka koziego

Papryczki kroimy wzdłuż z jednej strony (uważając, by nie przeciąć z drugiej strony) i wszerz na środku (tak, by się otworzyła). Usuwamy błonki i nasiona. Nadziewamy kremowym serkiem kozim, zawijamy w plastry boczku.

Sałatka:

– 1 pomidor malinowy

– 1 cebula czerwona

– ½ czerwonej papryczki jalapeno

– 2 łyżki siekanego szczypiorku

– 1 łyżeczka siekanej natki pietruszki

– świeżo mielony pieprz

– 2 łyżki oliwy

– sok z ¼ cytryny

– 1 łyżka octu jabłkowego

Pomidora i cebulę kroimy w duża kostkę 2-3 cm. Dodajemy pokrojoną w plasterki papryczkę jalapeno, posiekany szczypiorek, natkę pietruszki. Polewamy wszystko oliwą, sokiem z cytryny, octem jabłkowym. Doprawiamy świeżo mielonym pieprzem.

Skrzydełka:

Składniki marynatą marynaty mieszamy w jednej misce dokładnie. Wrzucamy do niej skrzydełka. Wkładamy na 3 godziny do lodówki. Po 3 godzinach rozgrzewamy piekarnik. Do naczynia żaroodpornego wkładamy skrzydełka, po czym polewamy je resztą marynaty.

Wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni C. Pieczemy 45 -50 minut, polewając co jakiś czas skrzydełka marynatą, by powstała szklista glazura. 15 minut przed końcem pieczenia skrzydełek wrzucamy do pieca nadziane papryczki jalapeno. Podajemy z sałatką ze świeżych pomidorów i cebuli.

23478

 

Soczysty rostbef w niezłym towarzystwie

Któż z nas nie lubi sobie czasem zjeść porządnej porcji mięsa? Ja zdecydowanie zaliczam się do grona tych szczęśliwców! 🙂

(więcej…)

Aromatyczny karczek wołowy

 

Sobota upłynęła bardzo rodzinnie.
I choć może pogoda nie do końca była taka, o jakiej marzyłam,  nie poddałam się w zrealizowaniu swoich planów. Postanowiłam uciec dziś z Olsztyna i spędzić dzień w domu u moich rodziców.  Korzystając z ostatnich podrygów jesieni wyciągnęłam mojego tatę do lasu na grzyby.

(więcej…)