Tag: chili

Uncategorized

Spaghetti all’arrabbiata

Jutro pierwszy dzień kalendarzowej wiosny. Wyobrażałam sobie ten dzień nieco inaczej. Z całą rodziną, na wsi u rodziców, na spacerze w lesie. Spędzimy jednak ten dzień we trójkę, ale z pewnością zapamiętamy go na zawsze. W czasie przymusowej kwarantanny jemy zdrowo. Wykorzystujemy zapas makaronu, który sprawiliśmy sobie na najbliższe dni. Siedzimy w domu i staramy […]

Uncategorized

Zupa krem z dyni i batatów

Obstawiam, że każdy z Was, tak jak ja, o tej porze roku najbardziej czeka na pierwszy w tym sezonie krem z dyni 🙂 Pojechałam rano, kupiłam dynię, warzywa i ciach. Najprostsza, najszybsza, najpyszniejsza zupa świat gotowa! Częstujcie się – słodko, ostro, kwaśno – jak lubię najbardziej! Zupa krem z dyni i batatów 1 mała dynia […]

Uncategorized

Wędzony burak przekładany serem z sałatką warzywną i dresingiem miodowo-musztardowym

Podoba Wam się mój nowy pomysł na zajadanie buraczków? I to nie byle jakich buraczków, bo wędzonych! 🙂 Dzisiaj prezentuję Wam jedną z moich propozycji na wędzone warzywo. Burak przejął pierwsze skrzypce, bo kocham buraki w każdej postaci! Z pewnością sprawdzi się tutaj również zwykły buraczek, upieczony w ziołach i oliwie. Ale gwarantuję Wam, że […]

Uncategorized

Makaron soba z wędzonym tofu, warzywami i czarnuszką

Jestem wielką miłośniczką kuchni azjatyckiej. Zazwyczaj ilość składników, jaka jest potrzebna do przygotowania dobrego dania kuchni orientalnej, trochę mnie przerasta i nie zawsze mam pełen zestaw. Ostatnio jednak dobrze się zaopatrzyliśmy w jednym ze sklepów i teraz szaleję w kuchni, tworząc mały Asian fusion food. Wyszło pysznie! Jeśli nie lubicie tofu, śmiało możecie zastąpić je […]

Uncategorized

Szybka pizza na cieście francuskim

Idealna, gdy: – niespodziewanie wpadną gości, na małą domową imprezkę, na pożywną przekąskę, do pochrupania podczas ulubionego serialu, meczu, na drugie śniadanie do pracy,. a zwłaszcza do wspólnego delektowania się smakiem podczas obiadku! Spróbujecie? 😉

Uncategorized

Kremowy pęczak słodko-ostry

Pęczak powrócił do łask!  Dawno nie gościł w moich garach, ale że mój mąż uznał, że nadeszła pora na “pęczotto” kolejnym wyzwaniem było przygotowanie go w nowej, smacznej odsłonie. Kremowy, lekko pomidorowy, ostry, a zarazem słodki. Idealny na obiad. Musicie spróbować i pomóc mi moim kolorowym talerzem zaprosić do Nas wiosnę! Delektujcie się, zapraszam 🙂

Uncategorized

Domowy burger z sadzonym jajem

Czy nie wydaje Wam się, że kanapki stały się zbyt banalne, by jeść je na śniadanie? Warto się czasem zmusić i wzbogacić zwykłą bułę z osiedlowej piekarni. Sobota idealnie ku temu sprzyja. Wstałam wcześniej i przygotowałam nieco podkręconą wersję pospolitej kanapki. I tak oto powstał domowy burger z jajem sadzonym, którego mój mąż zjadł tak szybko, […]

Uncategorized

Brukselka z jajeczną muffinką

Kapusta brukselka, czyli różyczkowa. Pokrój ma kolumnowy – na wysokiej łodydze wiele małych, główkowatych krótkopędów z kątów drobnych liści, w formie małych główek; na szczycie łodygi pęk dużych liści. Powstała w Europie Płn.-Zach., uprawiana od XVIII wieku. Jest to roślina dwuletnia należąca do rodziny kapustowatych. Prawdopodobnie powstała ze skrzyżowania jarmużu i kapusty głowiastej. De Candolle […]