
Jutro pierwszy dzień kalendarzowej wiosny. Wyobrażałam sobie ten dzień nieco inaczej. Z całą rodziną, na wsi u rodziców, na spacerze w lesie. Spędzimy jednak ten dzień we trójkę, ale z pewnością zapamiętamy go na zawsze.
W czasie przymusowej kwarantanny jemy zdrowo. Wykorzystujemy zapas makaronu, który sprawiliśmy sobie na najbliższe dni. Siedzimy w domu i staramy się, by gotowanie było proste, szybkie i smaczne.
Dziś dzielę się z Wami przpeisem na ekspresowy makaron z powszechnie znanym sosem arrabbiata – w moim wydaniu. I choć nie mieliśmy świeżej papryczki chili, mieliśmy tę w proszku.
Uwielbiam tę wersję makaronu, klejącego się w pomidorowym sosie i obficie posypanego parmezanem. Założę się, że i mięsożercy się na niego skuszą 🙂
Spaghetti all’arrabbiata
- 300 ml passaty pomidorowej
- 100 g krojonych pomidorów z puszki
- 30 ml oliwy z oliwek
- 2 duże ząbki czosnku
- 1/2 łyżeczki sproszkowanej papryczki chili
- 1/2 łyżeczki sproszkowanej słodkiej papryki
- 2 płaskie łyżki cukru
- 1/2 łyżeczki suszonego oregano
- 3 fileciki anchois (opcjonalnie)
- sól, pieprz do smaku
- 250 g makaronu spaghetti (u nas makaron pomidorowy – kupiony w Biedronce)
- tarty drobno parmezan – do woli, najlepiej dużo! 🙂
Przygotowanie:
Do małego rondelka nalać oliwę z oliwek, zeszklić na niej drobno krojony czosnek i anchois. Dodać sproszkowane papryki, a następnie krojone pomidory. Chwilę przesmażyć. Dodać pasatę pomidorową i doprawić oregano. Na koniec dodać cukier, sól i pieprz. Gotować, aż sos ładnie się zagęści, mieszać, żeby się nie przypalił.
Podawać z ugotowanym al dente makaronem spaghetti i dużą ilością tartego drobno parmezanu.
Bon appetit! 🙂

Zupa krem z dyni i batatów

Obstawiam, że każdy z Was, tak jak ja, o tej porze roku najbardziej czeka na pierwszy w tym sezonie krem z dyni 🙂 Pojechałam rano, kupiłam dynię, warzywa i ciach. Najprostsza, najszybsza, najpyszniejsza zupa świat gotowa! Częstujcie się – słodko, ostro, kwaśno – jak lubię najbardziej!
Zupa krem z dyni i batatów
- 1 mała dynia (np. hokkaido)
- 1 cebula cukrowa duża
- 3 bataty podłużne średniej wielkości
- 3 cm korzeń świeżego imbiru
- 4 suszone liście limonki kaffir
- 1 l wody
- puszka mleczka kokosowego
- 1/4 łyżeczki mielonej papryczki chili
- 1 łyżeczka słodkiej papryki mielonej
- 1/4 łyżeczki mielonego kardamonu
Do podania: prażony sezam, prażony słonecznik, szczypiorek
Przygotowanie:
- Dynię przekroić na cztery. Usunąć pestki. Obrać ze skórki. Pokroić w dużą kostkę.
- Ziemniaki obrać, opłukać, pokroić w kostkę wielkości kostki dyni.
- Cebule pokroić w dużą kostkę.
- Imbir obrać ze skórki, pokroić w kosteczkę.
- Wrzucić warzywa do garnka, zalać wodę na tyle, by wszystkie warzywa były przykryte. Dodać 4 liście limonki kaffir. Zagotować, po czym zmniejszyć płomień i gotować do miękkości.
- Ugotowany wywar z warzywami zblendować (wyjąć listki limonki). Dolać mleczko kokosowe, doprawić solą, papryką słodką, papryczką chili i kardamonem.
- Podawać z prażonym słonecznikiem, sezamem i siekanym szczypiorkiem.

Wędzony burak przekładany serem z sałatką warzywną i dresingiem miodowo-musztardowym

Podoba Wam się mój nowy pomysł na zajadanie buraczków? I to nie byle jakich buraczków, bo wędzonych! 🙂
Dzisiaj prezentuję Wam jedną z moich propozycji na wędzone warzywo. Burak przejął pierwsze skrzypce, bo kocham buraki w każdej postaci! Z pewnością sprawdzi się tutaj również zwykły buraczek, upieczony w ziołach i oliwie. Ale gwarantuję Wam, że smaku wędzonego buraka nie porównacie z niczym innym. Po prostu musicie go spróbować!
Całość dopełnia lekka sałatka i cudownie ostro-słodki dresing miodowo- musztardowy. Zgłodnieliście? To dobrze, poniżej przygotowałam Wam recepturę krok po kroku, zatem do dzieła! 🙂

Wędzony burak przekładany serem z sałatką warzywną i dresingiem miodowo-musztardowym
Receptura na 1 osobę:
Składniki:
- wędzony burak
- kulka sera mozzarella
Sałatka:
- garść rukoli
- 1/2 gruszki
- 1/3 wędzonej papryczki chili
- świeża mięta
- łyżka stołowa startego parmezanu
- 1 łyżka prażonych ziaren słonecznika
Dresing miodowo-musztardowy:
- 1 łyżka stołowa ostrej musztardy (Dijon, sarepska)
- 2 łyżki stołowe miodu
- 2 łyżki oleju rzepakowego
- 1 łyżka letniej przegotowanej wody
- sól, pieprz do smaku
Buraka pokroić w plastry wszerz. Podobnie postąpić z kulką sera mozzarella. Przełożyć naprzemiennie, tworząc wieżyczkę (patrz zdjęcie :).
Rukolę opłukać, osuszyć. Połowę gruszki pokroić w drobną kostkę. Papryczkę chili pokroić w cienkie plasterki. Posypać prażonym słonecznikiem, tartym parmezanem, dodać listki świeżej mięty.
Wszystkie składniki na dresing połączyć ze sobą i wymieszać energicznie rózgą, bądź zmiksować w blenderze. Dresing polać obficie po sałatce i buraku.
Prezentuje się wspaniale i gwarantuje Wam, ze smakuje jeszcze lepiej! 🙂



Makaron soba z wędzonym tofu, warzywami i czarnuszką

Jestem wielką miłośniczką kuchni azjatyckiej. Zazwyczaj ilość składników, jaka jest potrzebna do przygotowania dobrego dania kuchni orientalnej, trochę mnie przerasta i nie zawsze mam pełen zestaw. Ostatnio jednak dobrze się zaopatrzyliśmy w jednym ze sklepów i teraz szaleję w kuchni, tworząc mały Asian fusion food. Wyszło pysznie! Jeśli nie lubicie tofu, śmiało możecie zastąpić je krewetkami, bądź kawałkami kurczaka.
Makaron soba z wędzonym tofu i warzywami
- 150 g makaronu soba
- 200 g tofu wędzonego w kostce
- 1świeża papryka czerwona
- 1/2 szklanki pokrojonego drobno szczypiorku (najlepiej razem z cebulkami)
- 2 płaski łyżki czarnuszki
- 2 papryczki chili: żółta i zielona
Sos:
- 2 łyżki sosu sojowego ciemnego
- 6 łyżek sosu teryaki
- 5-6 łyżki sosu śliwkowego (ja używam tego: https://sklep.nasushi.pl/product-pol-1148-Sos-sliwkowy-slodko-kwasny-700g-Healthy-Boy.html)
- 1 posiekany ząbek czosnku
- sok 1/2 limonki
- 1/2 łyżeczki ostrej papryki mielonej
- świeżo mielony pieprz do smaku
Przygotowanie:
- W garnku zagotować wodę i lekko ją posolić. Do wrzącej, gotującej się wody wrzucić makaron i zmniejszyć gaz o połowę. Gotować 3 minuty. Odcedzić makaron na durszlaku, po czym przerzucić go z powrotem do garnka.
- Tofu wędzone pokroić w kostkę, a czerwoną paprykę w cienkie paseczki. Szczypior drobno posiekać. Dorzucić wszystko do makaronu.
- Dodać czarnuszkę i pokrojone w plasterki papryczki chili.
- Wszystkie składniki na sos do makaronu połączyć, po czym zalać nim makaron. Posypać obficie czarnuszką (można użyć czarny sezam – ja uwielbiam czarnuszkę!). Tutaj możecie trochę manewrować – jeśli chcecie mieć bardziej słodki sos dodajcie więcej sosu śliwkowego, a jeśli bardziej słony – sosu sojowego i teryaki :).
- Na wierzch można posiekać jeszcze odrobinę świeżej mięty.
- Nasze słodko-ostre danie gotowe! 🙂


Pulpeciki wołowe z salsą z ananasa i świeżego ogórka
Wolna sobota pozwala zawsze na spełnianie zachcianek! Dziś wołowina na ostro w towarzystwie delikatnej salsy z świeżego ananasa i świeżego ogórka. Cudowne orzeźwienie! 🙂
Zupa gulaszowa na ostro z lanymi kluseczkami i świeżą kolendrą
Szybka pizza na cieście francuskim
Idealna, gdy:
– niespodziewanie wpadną gości, na małą domową imprezkę, na pożywną przekąskę, do pochrupania podczas ulubionego serialu, meczu, na drugie śniadanie do pracy,. a zwłaszcza do wspólnego delektowania się smakiem podczas obiadku!
Spróbujecie? 😉 (więcej…)
Kremowy pęczak słodko-ostry
Pęczak powrócił do łask!
Dawno nie gościł w moich garach, ale że mój mąż uznał, że nadeszła pora na “pęczotto” kolejnym wyzwaniem było przygotowanie go w nowej, smacznej odsłonie. Kremowy, lekko pomidorowy, ostry, a zarazem słodki. Idealny na obiad. Musicie spróbować i pomóc mi moim kolorowym talerzem zaprosić do Nas wiosnę!
Delektujcie się, zapraszam 🙂
Domowy burger z sadzonym jajem
Brukselka z jajeczną muffinką
