A dziś obiad w stylu amerykańskim 😉 Skrzydełka w słodko-ostrej marynacie, z nadziewanymi papryczkami jalapeno, zawijanymi w plastry boczki, a do tego świeża sałatka z pomidora i cebuli. Pyszotka!
Idealnie nada się na spotkanie z przyjaciółmi, wiosennego grilla, bądź smaczny obiad!
Skrzydełka słodko-ostre z nadziewanymi papryczkami jalapeno i świeżą sałatką
Składniki:
– 600 g skrzydełek drobiowych
Marynata:
– 100 ml soku pomarańczowego
– 1 łyżka octu jabłkowego
– 2 łyżki sosu worcester
– 2 łyżki ketchupu pikantnego
– 2 ząbki czosnku (posiekane drobno)
– 2 łyżki cukru brązowego
– 1 łyżeczka słodkiej papryki mielonej
– ½ ostrej papryki wędzonej
– ½ łyżeczki kminu rzymskiego mielonego
– ½ łyżeczki mielonego imbiru
– ½ papryczki jalapeno zielonej (pokrojona w jak najmniejszą kostkę)
Papryczki:
– 4 papryczki jalapeno
– 4 plastry boczku
– 30 g kremowego serka koziego
Papryczki kroimy wzdłuż z jednej strony (uważając, by nie przeciąć z drugiej strony) i wszerz na środku (tak, by się otworzyła). Usuwamy błonki i nasiona. Nadziewamy kremowym serkiem kozim, zawijamy w plastry boczku.
Sałatka:
– 1 pomidor malinowy
– 1 cebula czerwona
– ½ czerwonej papryczki jalapeno
– 2 łyżki siekanego szczypiorku
– 1 łyżeczka siekanej natki pietruszki
– świeżo mielony pieprz
– 2 łyżki oliwy
– sok z ¼ cytryny
– 1 łyżka octu jabłkowego
Pomidora i cebulę kroimy w duża kostkę 2-3 cm. Dodajemy pokrojoną w plasterki papryczkę jalapeno, posiekany szczypiorek, natkę pietruszki. Polewamy wszystko oliwą, sokiem z cytryny, octem jabłkowym. Doprawiamy świeżo mielonym pieprzem.
Skrzydełka:
Składniki marynatą marynaty mieszamy w jednej misce dokładnie. Wrzucamy do niej skrzydełka. Wkładamy na 3 godziny do lodówki. Po 3 godzinach rozgrzewamy piekarnik. Do naczynia żaroodpornego wkładamy skrzydełka, po czym polewamy je resztą marynaty.
Wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni C. Pieczemy 45 -50 minut, polewając co jakiś czas skrzydełka marynatą, by powstała szklista glazura. 15 minut przed końcem pieczenia skrzydełek wrzucamy do pieca nadziane papryczki jalapeno. Podajemy z sałatką ze świeżych pomidorów i cebuli.
Czekoladowe ciasto z rabarbarem i truskawkami
Na ogródku rabarbar wypuścił już młode listki, a wraz z nimi piękne czerwone ogonki, które wspaniale sprawdzą się w kuchni. Ogonki listkowe mają przyjemny kwaskowaty, cierpki smak i zachwycają swym różowo-czerwonym kolorem. Im czerwieńszy rabarbar, tym bardziej słodki. Podobnie zresztą jak jego koleżanki z wiosennej grządki, panny truskaweczki, które ubóstwiam w każdej postaci. No cóż, na pierwszy ogień błyskawiczne i proste w przygotowaniu ciasto czekoladowe z tymi że owocami – na zdrowie!
Mleko owsiane z owocami – zdrowy koktajl
Odżywczy koktajl na mleku owsianym. Z owocami, cynamonem i kakao. Idealny o każdej porze dnia, syci i orzeźwia. Dbajmy o siebie na wiosnę! 🙂
Ciasto marchewkowe – najlepsze!
Korzeń marchwi zawiera odżywcze cukry – węglowodany (m.in. sacharozę i glukozę), białko, liczne karoteny, witaminy z grupy B oraz wapń, żelazo, miedź i fosfor, a także pektyny. (więcej…)