Warzywna duszone na oleju kokosowym – smaczne i zdrowe!

1Olej kokosowy powstaje z miąższu orzechów kokosowych. W temperaturze pokojowej występuje w postaci stałej, czyli inaczej niż inne oleje roślinne, prawie bezzapachowy. Ma wspaniały delikatny, kokosowy smak i zapach, dzięki czemu potrawy przygotowane z jego udziałem zyskują interesujący, lekko słodki smak. Idealnie nadaje się do smażenia czy duszenia, ponieważ jest stabilny termicznie. Spożywany w niewielkich ilościach wspomaga zdrową dietę i odchudzanie. Ponadto, ma działanie antybakteryjne. Zagościł w mojej kuchni niedawno i uwielbiam przygotowywać na nim świeże warzywa! A oto jeden z wielu przepisów na wspaniałą, zdrową, wiosenną potrawę! 🙂

Warzywa duszone na oleju kokosowym

Składniki na 4 porcje:

1 średniej wielkości cukinia

1 cebula

3 ząbki czosnku

pęczek świeżego koperku

2 świeże papryki czerwone

1 świeża marchewka

3 gałązki selera naciowego

3 małe ogórki gruntowe

3 łyżki oleju kokosowego (u mnie nierafinowany, nieoczyszczony)

1 łyżeczka mieszanki przyprawa garam masala

1 łyżeczka suszonych ziół prowansalskich

DO DZIEŁA!

  1. Cebulę obieramy z łusek, kroimy w cienkie piórka.
  2. Czosnek obieramy, drobno siekamy.
  3. Cukinię myjemy, osuszamy, kroimy w większą kostkę 2cmx2cm.
  4. Paprykę myjemy, obieramy ze skóry, kroimy w kostkę 2cmx2cm.
  5. Selera naciowego myjemy, oczyszczamy (usuwamy nitki), kroimy wszerz, w paski ok.1,5cm.
  6. Marchewkę myjemy, obieramy ze skóry, obieraczką robimy długie pasma (a’la tagliatelle).
  7. Ogórki gruntowe myjemy, obieramy ze skórki, kroimy na pół, a potem wszerz w kostkę ok. 2cm.
  8. Koperek siekamy grubo.
  9. Na patelni rozgrzewamy 1 łyżkę oleju kokosowego. Wrzucamy cebulę, czosnek i smażymy chwilę. Dodajemy paprykę, cukinię, selera naciowego. Smażymy około 3 minuty. Dodajemy ogórka, marchewkę. Zmniejszamy ogień i dusimy warzywa przez około 8-10 minut. Dodajemy 2 łyżki oleju kokosowego, doprawiamy do smaku przyprawami i ziołami, dodajemy posiekany koper. Wszystko dokładnie mieszamy. Zwiększamy ogień i smażymy jeszcze przez 2-3 minuty. Warzywa muszą być miękkie, ale delikatnie chrupiące.
  10. Podajemy na samo, z surówką, bądź ryżem – najlepiej jaśminowym.
  11. Warzywa przed podaniem możemy posypać ziarnami.

SMACZNEGO! 🙂

32

Tort warzywny

3Nachodzi Was czasem ochota, by poeksperymentować w kuchni? Mnie niemalże codziennie! 🙂 Na tegoroczne święta przygotowałam tort z warzyw. Rodzinie bardzo smakował. I wszyscy byli zdumieni, że z warzyw można wyczarować takie pyszności. Spróbujcie koniecznie, to idealny pomysł na rodzinny obiad. Możecie podać go na samo, bądź ze sztuką mięsa. Taki tort na pewno wyjdzie Wam na zdrowie! A jak pięknie prezentuje się na talerzu 😉

Tort warzywny

Receptura na tortownicę o średnicy 26 cm

Składniki:

  • 2 małe cukinie zielone
  • 4 marchewki średniej wielkości
  • 2 korzenie pietruszki
  • 1/2 korzenia selera
  • pęczek zielonej natki pietruszki
  • 200 g jarmużu krojonego
  • pomidorki suszone z zalewy – 6-8 szt.
  • 4 jaja
  • 1/2 szklanki mąki (ja użyłam ryżowej, może być pszenna)
  • 1 cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • 6 g pieprzu ziołowego
  • 12 g suszonych ziół prowansalskich
  • sól, pieprz do smaku
  • olej rzepakowy do smażenia
  • masełko do wysmarowania formy + odrobina mąki

DO DZIEŁA!

  1. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni C.
  2. Cebulę kroimy w kosteczkę, czosnek drobno siekamy.
  3. Marchew, pietruszkę i selera obieramy ze skórki, płuczemy, osuszamy i ścieramy na tarce o grubych oczkach.
  4. Cukinię razem ze skórą ścieramy na tarce na grubych oczkach. Odkładamy na sito, zasypujemy łyżeczką soli, dokładnie mieszamy. Po 20 minutach odciskamy cukinię z wody.
  5. Natkę pietruszki drobno siekamy.
  6. Z jarmużu usuwamy zgrubiałe części. Zalewamy wrzątkiem i przetrzymujemy w nim 3 minuty. Następnie mocno przelewamy go lodowatą wodą, by zachował piękny kolor. Ostudzony dobrze odciskamy z wody. Zimny siekamy w paski.
  7. Suszone pomidorki z zalewy kroimy w kosteczkę.
  8. Na patelni rozgrzewamy olej. Wrzucamy cebulkę i czosnek. Przesmażone przerzucamy do dużego garnka. Następnie partiami smażę warzywa: cukinię, selera, pietruszkę, marchew, jarmuż – aż lekko zmiękną (nie muszą być rumiane). Przerzucam je do garnka, gdzie wcześniej wrzuciłam cebulkę i czosnek.
  9. Warzywa dokładnie mieszamy. Delikatnie dusimy na małym ogniu jeszcze przez około 8 minut. Studzimy.
  10. Do ostudzonego farszu dodajemy pokrojone w kosteczkę suszone pomidory z zalewy, posiekaną natkę pietruszki, wbijamy 4 jaja, dodajemy 1/2 szklanki mąki i doprawiamy do smaku. Możemy dolać odrobinę zalewy z suszonych pomidorów (max 3 łyżki stołowe).
  11. Dokładnie mieszamy.
  12. Farsz przekładamy do blaszki wysmarowanej masełkiem i obsypanej mąką.
  13. Pieczemy 60 minut w 180 stopniach C.

SMACZNEGO! 🙂

12534

Biała kiełbasa pieczona w sosie pomidorowym z warzywami „Sokołów – dla zdrowia seniora”

8Wkrótce Wielkanoc. Ważne, by świąteczne posiłki były odpowiednio zbilansowane, a przy tym lekkostrawne i pożywne. Stąd właśnie narodził się pomysł na dzisiejszy przepis, który przygotowałam w ramach akcji „Sokołów – dla zdrowia seniora”.

Biała kiełbasa najczęściej wykorzystywana jest do żuru, bądź jedzona na samo z tartym chrzanem i chlebem. Wybrałam dla Was białą kiełbaskę wieprzową parzoną, gdyż ma bardzo mała zawartość tłuszczu, niską zawartość sodu i stąd też stanowi wspaniałą alternatywę na danie główne, bądź pożywne śniadanie, szczególnie w diecie seniorów. Seniorzy powinni szczególnie decydować się na potrawy, które są gotowane, bądź pieczone. Spowolniony metabolizm utrudnia trawienie dlatego ważne jest, by wszystkie potrawy były dobrze doprawione – najlepiej ziołami.

Ode mnie dla Was dziś nowa odsłona – Biała Kiełbasa Wieprzowa Sokołów pieczona razem z warzywami, zanurzona w pomidorowym sosie. Takie połączenie składników to prawdziwa skarbnica witamin. Wszystko doprawione ziołami i obsypane świeżo siekana pietruszką. Nie tylko wspaniale się prezentuje, ale także wyjątkowo smakuje! Na zdrowie! 🙂

Biała kiełbasa pieczona w sosie pomidorowym z warzywami

Składniki na 4 porcje:

500 g białej kiełbasy wieprzowej Sokołów

1 l passaty pomidorowej lub pomidorów z puszki (krojonych)

1 mała cukinia

4 pieczarki

2 cebule białe

1 czerwona papryka

przyprawy: pieprz, sól, pieprz ziołowy, majeranek, czosnek granulowany

1 łyżka oleju rzepakowego do smażenia warzyw

Koszt 1 porcji: 4 zł. Czas przygotowanie ok. 40 minut.

DO DZIEŁA!

  1. Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni C.
  2. Kiełbaskę białą wieprzową Sokołów nacinamy pod skosem, tworząc krateczkę.

123. Warzywa: cebulę obieramy, myjemy, osuszamy, kroimy w piórka. Pieczarki myjemy, osuszamy, kroimy „na cztery”. Cukinię myjemy, osuszamy, kroimy „na cztery” wzdłuż, a później w plastry ok. 1,5 cm. Paprykę myjemy, osuszamy, usuwamy gniazda nasienne, kroimy na pół, a później w paseczki.

4. Na patelni rozgrzewamy łyżkę oleju. Na rozgrzany wrzucamy cebulkę, smażymy ok. 1 minuty. Dorzucamy pokrojoną: cukinię, paprykę i pieczarki. Smażymy wszystko 3 minuty. Doprawiamy pieprzem ziołowym, majerankiem, czosnkiem, świeżo mielonym pieprzem i odrobiną soli (1/3 łyżeczki).

55. W żaroodpornym naczyniu układamy warzywa. Na warzywa układamy kiełbaski. Wszystko zalewamy passatą pomidorową. Delikatnie mieszamy. Po wierzchu posypujemy świeżo mielonym pieprzem i odrobiną majeranku

6. Pieczemy 25 do 30 minut w rozgrzanym do 180 stopni C piekarniku. Gotowe! 🙂

SMACZNEGO – NA ZDROWIE! 🙂

4679Więcej przepisów znajdziecie na stronie:

http://www.smakidobregozycia.pl/dla-zdrowia-seniora

sokolow

Pulpety wołowo-marchewkowe z kaszą jęczmienną i warzywami „Sokołów – dla zdrowia seniora”

9Dzisiejszy przepis przygotowałam w ramach akcji „Sokołów – dla zdrowia seniora”

Seniorzy to grupa osób, które w szczególny sposób powinny zwracać uwagę na to, co jedzą. Z wiekiem nasz metabolizm spowalnia, a co za tym idzie, porcje przygotowywanych posiłków powinny być nieco mniejsze, ale odpowiednio skomponowane, by nie zabrakło w nich cennych dla zdrowia witamin i minerałów.

Ważne jest, by posiłki były lekkostrawne, najlepiej przygotowane na parze, pieczone, bądź gotowane, ewentualnie smażone na małej ilości oleju rzepakowego, bądź oliwie. W diecie nie może zabraknąć chudego mięsa, warzyw, owoców i kasz.

 Dieta ludzi starszych powinna być bogata w błonnik (np. kasze, pestki dyni, słonecznika), który usprawnia działanie przewodu pokarmowego. Istotną rolę odgrywają również tłuszcze roślinne, takie jak olej lniany czy rzepakowy, które obniżają poziom cholesterolu i pozwalają dłużej zachować młody wygląd. Sami widzicie, jak ważne jest prawidłowe odżywianie, by żyć długo i zdrowo! Często prawidłowe odżywianie ma wpływ na pojawiające się choroby. Co więcej, sama dieta, bardzo często może stać się naszym lekarstwem, poprawiając nasze samopoczucie! Dobrze jedząc, seniorzy powinni pamiętać jeszcze o tym, by dobrze się nawadniać. 1,5l wody to minimum, jakie powinno się wypijać!

Dziś doe mnie dla wszystkich seniorów zdrowe i smaczne pulpety wołowo-marchewkowe, z kaszą jęczmienną i warzywami. Częstujcie się!

P.S. Wkrótce Dzień Babci i Dzień Dziadka – wnuczki i wnuczkowie – przygotujcie ten obiad dla swych kochanych babć i dziadków i zaproście ich do siebie – na pewno bardzo się ucieszą! 🙂

Continue reading

Kasza jaglana garam masala z polędwiczką z kurczaka i cukinią

a

GARAM MASALA. Jedna z moich ulubionych mieszanek, które kojarzą się z kuchnią dalekiego wschodu. Magiczne składniki, które złożone w kompozycję tworzą aromatyczną i harmonijnie ze sobą współgrającą mieszankę smaków. Kmin rzymski, ziarno kolendry, czarny pieprz, kardamon, liść laurowy, goździki, cynamon, chili, gałka muszkatołowa i imbir. Wystarczy jeden ruch z młynka, w którym mieli się ziarno, a w jednej chwili w naszej kuchni unoszą się orientalne aromaty. Ja najbardziej lubię, gdy po patelni skaczą prażone ziarenka kolendry, a moje kubki smakowe intensywniej zaczynają pracować.. 😉

Continue reading

Kremowy pęczak słodko-ostry

Pęczak powrócił do łask! 

Dawno nie gościł w moich garach, ale że mój mąż uznał, że nadeszła pora na „pęczotto” kolejnym wyzwaniem było przygotowanie go w nowej, smacznej odsłonie. Kremowy, lekko pomidorowy, ostry, a zarazem słodki. Idealny na obiad. Musicie spróbować i pomóc mi moim kolorowym talerzem zaprosić do Nas wiosnę!

Delektujcie się, zapraszam 🙂

Continue reading