
Cytrusowe bezy
I oto nadszedł ostatni dzień roku 2018. Bardzo dziękuję Wam za każdy odwiedziny, komentarze i wiadomości. Życzę Wam mnóstwa powodów do radości w nadchodzącym Nowym Roku! Bądźcie zdrowie, łapcie każdą chwilę i gotujcie! 🙂 Żeby nieco osłodzić Wam ten dzień zamieszczam przepis na beziki z cytrusami. Słodko-kwaśne przełamanie na pewno Wam zasmakuje!
Składniki na 6 bez średnicy ok. 8-10 cm
Spody bezowe:
- 3 białka jaj rozmiar L
- 190 g cukru białego kryształu (najlepiej drobnego)
- szczypta soli
- 1 łyżeczka octu z białego wina 6%
- 1 płaska łyżeczka mąki pszennej
Krem śmietankowo-pomarańczowy
Baza:
- 200 g śmietany 30 %
- 200 g serka mascarpone
- sok z połowy świeżej pomarańczy
- skórka z całej pomarańczy – bez białej części (pamiętajmy, by wcześniej dokładnie umyć i sparzyć pomarańczę)
- 1 czubata łyżka stołowa cukru pudru
Do dekoracji: pokrojone w drobne kwadraty kiwi, fileciki z grejpfruta i pomarańczy, owoce granatu.
Spody bezowe:
- Piekarnik nagrzewamy do 100 stopni C.
- Do dużej miski wrzucamy białka, ubijamy pianę, aż będzie sztywna.
- Dodajemy szczyptę soli.
- Zaczynamy dodawać cukier do białek – 1 łyżka – 2 minuty kręcenia miksera. Powtarzać czynność, aż skończy się cukier. Dodajemy ocet i mąkę. Delikatnie mieszamy do połączenia składników.
- Na papierze do pieczenia uformować bezy w odstępach, żeby się nie dotykały. Moje spody bezowe mają około 10 cm średnicy.
- Włożyć do piekarnika i piec w 100 stopniach C przez 1 godzinę i 30 minut na termoobiegu.
- Po upieczeniu bezy zostawić w piekarniku, aż piekarnik całkiem ostygnie. Wtedy będą ładnie wysuszone z zewnątrz, a w środku miękkie, lekko chrupiące
Krem śmietankowo – pomarańczowy:
- Zimną śmietankę 30 % ubić na sztywno. Dodać cukier puder. Następnie dodawać po łyżce serek mascarpone i cały sok ze świeżo wyciśniętej pomarańczy. Dodać skórkę z pomarańczy.
- Gotowym kremem przełożyć wystudzone spody bezowe. Udekorować owocami. Podawać lekko schłodzone.
Szczęśliwego Nowego Roku! 🙂

