Śniadaniowa owsianka na soku pomarańczowym

g

Uwielbiam owsiankę!

Uwielbiam zacząć od niej dzień. Już od pierwszej zjedzonej łyżki czuję, jak mój organizm o poranku budzi się do życia. Porządnie rozgrzewa, syci na długo, jest prawdziwą skarbnicą witamin i minerałów.

Niemal każdy owsiankę robi na mleku, czy to zwierzęcym, czy też roślinnym. Są i tacy jak ja, którzy uwielbiają jeść ją na wodzie. Ale moja ostatnia wariacja okazała się strzałem w dziesiątkę! Owsianka ugotowana na soku pomarańczowym. Idealna! I tak oto z kilku wspaniale ze sobą współgrających składników  stworzyłam prawdziwą bombę witaminową owocowo-zbożową! Spróbujcie sami, bo naprawdę warto 🙂

Continue reading

Odżywczy koktajl na soku ananasowym – idealny na śniadanie

a

Sok to prawdziwe bogactwo witamin, minerałów i wielu innych, jakże cennych dla nas składników odżywczych. Stanowi idealną, jedną z pięciu  porcji owoców lub warzyw, zalecanych do spożycia w ciągu całego dnia. Zazwyczaj pijemy go prosto z butelki, bądź nalewamy sobie ulubionego smaku do szklanki. A gdyby tak użyć soku, jako głównego składnika naszego pożywnego śniadania? Możliwości jest tak wiele, jak wiele narodzi się w naszej głowie pomysłów!

Ja, jako ulubienica zdrowych i pożywnych śniadań, użyłam dziś soku do przygotowania super owocowego i mega odżywczego koktajlu na soku z ananasa, gdyż wspaniale łączy się z obecnie królującymi truskawkami. Wyszło pysznie, a zresztą zobaczcie sami jakie to proste i smaczne! Zapraszam 🙂

Continue reading

Tarta z botwinką i serem korycińskim

Zapachniało wiosną!

Wszędzie pełno świeżych warzy i owoców – każdy z nas czekał chyba na ten czas. Bezkarnie można zjadać kilogramy truskawek, a kolorowe warzywa aż wysypują się ze skrzynek na okolicznych warzywniakach.

Korzystając z mojej pierwszej, od miesiąca, wolnej soboty postanowiłam przygotować coś bardziej wykwintnego. Ruszyłam o poranku na ryneczek i kupiłam kochany polski ser koryciński z Korycina, świeżą botwinkę i koszyk truskawek.

Continue reading

Sałatka z jajem poche, tuńczykiem i pesto migdałowo-słonecznikowym

Wiosna w pełni, a ja wciąż szukam nowych inspiracji do tworzenia lekkich i zdrowych sałatek. Nie ukrywam, że to ostatnio mój numer jeden, jeśli chodzi o danie główne. Zapewne zapragnę podzielić się z wami kolejnymi prostymi, lecz nieco wyszukanymi recepturami na sałatki. Ta może początkowo niczym Was nie zaskakuje, bo jajo i tuńczyk to połączenie znane od lat – jednak pesto, które powstało na bazie prażonych płatków migdałów i ziaren słonecznika robi to całą robotę. Jestem pewna, że Wam zasmakuje!

Continue reading