Moje #vege party!

Przygotowałam ostatnio prawdziwe #vegeparty Prawdę mówiąc ten obiad był dla mnie ogromnym wyzwaniem, ale też wspaniałą okazją, by wreszcie odczarować nieco “niedzielne obiadki”. A wszystko za sprawą mojej siostry, która mnie dzisiaj odwiedziła po wielu, wielu miesiącach. Paulina nie je mięsa z wyboru, ale ma też silne alergie pokarmowe na wiele produktów spożywczych. I tutaj

Kabanosy zapiekane w cieście francuskim z dipem jogurtowo-sezamowo-czosnkowym

Karnawał w pełni! Jeśli szukacie pysznej, chrupiącej przekąski, która świetnie smakuje zarówno na zimno, jak i na gorąco to trafiliście świetnie! Kabanosy zapieczone w cieście francuskim z dipem na bazie pasty tahini, jogurtu naturalnego, cytryny i czosnku smakują nie tylko na hucznej domówce, ale i w leniwy wieczór przy ulubionym serialu. Częstujcie się! Kabanosy zapiekane

Szparagi zapiekane na cieście francuskim otulone pietruszkowym pesto, serem feta i warzywami

Sezon na szparagi trwa. Dzisiaj zapraszam Was na niezwykle prostą, ale jakże piękną i pyszną zapiekankę ze szparagami w roli głównej. Idealne danie na wiosenno-letni obiad czy spotkanie w ogrodzie. Częstujcie się, bo warto! Szparagi zapiekane na cieście francuskim otulone pietruszkowym pesto, serem feta i warzywami Składniki: Do pieczenia: 1 opakowanie ciasta francuskiego pęczek świeżych

Smażone kiełbaski delikatesowe rusztowe z makaronem i warzywami

Dzisiaj przełamuję schematy, że kiełbaska biała to albo do żurku, albo na grilla. Kiełbaski delikatesowe rusztowe, czyli cieniutkie białe kiełbaski wykorzystałam do przygotowania niedzielnego obiadu. Podsmażone ze świeżymi warzywami i ugotowanym makaronem, a do tego przyprawione tylko startym serem parmegiano reggiano i świeżymi ziołami to wspaniały, wiosenny obiad dla całej rodziny! Jestem pewna, że Wam

Klasyczny #hummus – moja maxi wersja

To już miesiąc bez mięsa. Szukam zdrowych zamienników białka w swojej diecie. Rośliny strączkowe dostarczają mi je w idealny sposób. Ostatnio zajadamy się przysmakami z cieciorki. Była cieciorka w sosie curry, kotleciki z cieciorki, pasztet z warzyw z cieciorką (zrobił mój mąż, który na maksa pokochał jedzenie warzyw!), a teraz pora na hummus, który sprawdza

Sałatka z gruszką, winogronem i wędzoną cukinią z sosem mango-chili

Nadszedł czas na kolejną propozycję z wędzonych warzyw. Tym razem cukinia. Ta sałatka na pewno będzie smakować też świetnie z cukinią pieczoną, czy nawet na surowo. Więc nie obawiajcie się, jeśli nie macie w zapasie wędzonych warzyw. O wędzonych warzywach pisałam Wam wcześniej tutaj: https://www.sajkofankasmaku.pl/uncategorized/warminskie-specjaly-opowiesc-o-wedzonkach-ktorych-powinien-sprobowac-kazdy/ Dziś wariacja z cukinią, która okazał się nieco gorzka, więc

Makaron soba z wędzonym tofu, warzywami i czarnuszką

Jestem wielką miłośniczką kuchni azjatyckiej. Zazwyczaj ilość składników, jaka jest potrzebna do przygotowania dobrego dania kuchni orientalnej, trochę mnie przerasta i nie zawsze mam pełen zestaw. Ostatnio jednak dobrze się zaopatrzyliśmy w jednym ze sklepów i teraz szaleję w kuchni, tworząc mały Asian fusion food. Wyszło pysznie! Jeśli nie lubicie tofu, śmiało możecie zastąpić je

Sałatka z kuskusem perłowym, ciecierzycą, awokado, granatem i czarnuszką

Tę sałatkę przygotowuję bardzo często. Jest bardzo prosta, szybka, smaczna, a przede wszystkim bardzo pożywna – prawdziwa bomba energetyczna. Moja przygoda z ciecierzycą zaczęła się jakiś rok temu i ciągle trwa 🙂 Uwielbiam, kiedy chrupiące kuleczki łączą się w potrawie z innymi składnikami. Możecie spokojnie przygotować ją dzień wcześniej i zabrać ze sobą do pracy,

Wiosenna sałatka z łososiem wędzonym i Olejem z Czarnuszki

Uwielbiam oleje tłoczone na zimno. Są idealne do sałatek, tatarów, zimnych przekąsek, przystawek i serów dojrzewających. Jakiś czas temu miałam okazję przygotować pyszną sałatkę z olejem rydzowym od firmy Semco – poniżej link do przepisu: Kuskus z pieczonymi warzywami, świeżą miętą i olejem rydzowym Tym razem zdecydowałam się na użycie oleju z czarnuszki. Czarnuszka od

Pieczone bataty z sezamem, czarnuszką i sosem musztardowym

Bataty, słodkie ziemniaczki. Znacie? Lubicie? Warto po świątecznym pałaszowaniu choć na jakiś czas przejść na lżejszą dietę warzywną. Pieczone bataty dzięki zawartym w nich węglowodanom dodadzą Wam energii, a ich słodki smak zastąpi słodkie przekąski! Ziemniaczki sprawdzą się doskonale jako samodzielny posiłek, dodatek do obiadu, bądź na przekąskę w ciągu dnia. Polane dresingiem musztardowym uwiodą

Sałatka z kaszą pęczak, gruszką, borówką amerykańską, jeżynami, ogrodowym winogrono i Olejem Rzepakowym Olandia

Rzepak. Roślina oleista, o pieknych, żółtych kwiatach, uprawiana w Polsce od pokoleń. Z naion rzepaku uzyskuje się olej rzepakowy, który w naszym kraju nazywany jest “oliwą północy”.  Dziś chciałabym się z Wami podzielić przepisem z udziałem Oleju Rzepakowego Olandia – tłoczonego na zimno, wyłącznie za pomocą środków mechanicznych z wysoko klasyfikowanych ziaren rzepkau, które zostały

Pierś z kurczaka z mango i agarowymi galaretkami

Agar Agar, bo tak właściwie mówimy na agar, to naturalna substancja, która jest wytwarzana z czerwonych alg wydobywanych w Japonii. Występuje pod różnym postaciami, jednak zdecydowanie najłatwiejszym w użyciu jest proszek. Agar nie ma żadnego smaku i idealnie nadaje się do żelowania, możemy go użyć przygotowując m.in. galaretki, kremy, musy, konfitury. Stanowi świetną alternatywę dla

Buraczano-szpinakowe placuszki/pierś z kurczaka

Zapewne wkrótce mianujecie mnie “królową” 😉 wymyślania placuszków, gdyż serwuje je bardzo często! Staram się jednak, by nie były to takie zwykłe racuchy, ale ich zdrowe zamienniki, które nie tylko będą ładne i smaczne, ale również korzystnie wpłyną na wasze zdrowie i samopoczucie. Bardzo lubię proste i szybkie połączenia.

Brukselka z jajeczną muffinką

Kapusta brukselka, czyli różyczkowa. Pokrój ma kolumnowy – na wysokiej łodydze wiele małych, główkowatych krótkopędów z kątów drobnych liści, w formie małych główek; na szczycie łodygi pęk dużych liści. Powstała w Europie Płn.-Zach., uprawiana od XVIII wieku. Jest to roślina dwuletnia należąca do rodziny kapustowatych. Prawdopodobnie powstała ze skrzyżowania jarmużu i kapusty głowiastej. De Candolle

Łosoś na warzywach

O tym, że ryby są zdrowe wie już każde dziecko.Zawiera dużo kwasów Omega-3, które działają bardzo korzystnie na nasze zdrowie. Mięso łososia można dostać pod różną postacią. Najzdrowszą i najbardziej wartościową wersją tej ryby jest świeży filet. Jest nieco droższy od łososia w dzwonkach, ale na pewno o wiele smaczniejszy. Zdecydowanie wart swojej ceny i warto