Sałatka owocowa z bundzem z Warką Radler 2% Zielone Jabłuszko – część 2

nn

My kobiety mam już to w swojej naturze, że lubimy zjeść dobrze, smacznie, a przy tym czuć się lekko i powabnie!  Dlatego też moja dzisiejsza receptura skierowana jest zwłaszcza do płci pięknej. Zasmakujcie się w sałatce z malinami, czereśniami, truskawakami, serem bundzem i rukolą. A do sałatki dołączcie coś, co w ciepły dzień będzie jak znalazł – słodko-kwaśne, orzeźwiające piwo o smaku jabłuszowym od Warki Radler.

Nie uważacie, że piwo owocowe i sałatka tworzą bardzo zgrany duet w letnie popołudnie? 😉 Spróbujcie koniecznie!

(więcej…)

Sałatka z kurczakiem, świeżymi owocami i bakaliami

  Lato rozpieszcza nas niezliczoną ilością świeżych owoców, warzy i ziół. Aż trudno im się oprzeć! Dlatego staram się jak mogę, by włączać je do moich codziennych posiłków i raczyć się nimi o każdej porze dnia. Dziś zapraszam Was na lekką sałatkę z kurczakiem, truskawkami, czereśniami i prażonymi orzechami – rewelacja! Zresztą spróbujcie sami 🙂 

(więcej…)

Sweet like chocolate

Czekolada.
Niezastąpiona słodycz i wielki afrodyzjak!
W kuchni czekoladę, ale tylko tę prawdziwą, gorzką o min. 60% zawartości kakao można używać nie tylko do przygotowywania deserów. Świetnie sprawdza się jako dodatek do wykwintnych dań takich,  jak kaczka czy królik. Słodki sos możemy przełamać nutką pikantnego chili bądź dodatkiem ziaren soli morskiej.
Zapewniam Was, że tak szalone połączenie smakowe jest naprawdę doskonałe!
Dziś jednak proponuję Wam na weekend mega słodkie czekoladowe ciasto z owocowo-rumową nutką, które na pewno poprawi Wam humor!
P.S. Koniecznie obejrzyjcie film pt. Czekolada, który idealnie sprawdzi się w zimny jesienny wieczór!
Smacznego łakomczuchy! 🙂
Składniki na ciasto: 
¾ kostki masła prawdziwego 82%
 3 tabliczki gorzkiej czekolady deserowej
 5 jaj
szklanka brązowego cukru
pół szklanki mąki pszennej
pół szklanki wiśni lub czereśnie wydrylownych
pół szklanki rumu
Wisienki bądź czereśnie oddzielamy od pestek. Wrzucamy do rondelka i zalewamy rumem. Gotujemy na wolnym ogniu, aż wisienki wchłoną alkohol. Odstawiamy.
Zabieramy się za ciasto.
Przygotowujemy garnek z gorącą wodą. Nad nim umieszczamy metalowe naczynie, w którym rozpuszczamy masło. Następnie dorzucamy podzieloną na części czekoladę i rozpuszczamy, ciągle mieszając. Odstawiamy do ostygnięcia.
 Białka i żółtka oddzielamy od siebie. Do żółtek dodajemy cukier i miksujemy na gładką masę, po czym dodajemy je do ostudzonej czekolady, którą wcześniej rozpuściliśmy. Następnie dodajemy  powoli mąkę przesianą przez sito. Robimy to ostrożnie drewnianą łyżką.  Dorzucamy owoce w rumie. Białka ubijamy na sztywno z dodatkiem soli i dodajemy do całej masy bardzo delikatnie, żeby piana za bardzo nie opadła.
Tak przygotowane ciasto przelewamy do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 170 stopni na około 40-45minut.
Upieczone ciasto możemy polać dowolnie rozpuszczoną wcześniej czekoladą mleczną, białą  bądź deserową ( najlepiej całą tabliczką, albo dwoma, zależy jak bardzo słodkie ciasta lubimy.
Dekoracja dowolna – dajcie się ponieść fantazji! 🙂