Szałwię hiszpańską, znaną przez większość z nas jako nasiona chia, odkryłam przypadkiem. W piekarni kupiłam bułeczkę z nasionami chia i bardzo mi zasmakowała. Zaopatrzyłam się zatem w małe, czarne ziarenka i zajadam się nimi ze smakiem. Odkąd jestem mamą karmiącą piersią (to już 7 tydzień! 🙂 zwracam szczególną uwagę na to, co jem. Słodycze na stałe zniknęły z mojego menu, szukam zdrowszych alternatyw. Na przekąskę zajadam się głownie bakaliami, nasionami słonecznika, pestkami dyni.
Za zrobienie puddingu zabierałam się już od dawna. Przygotowanie jest baardzo proste, a smak nieoceniony. Zresztą, któż z nas nie ma słabości do słodkiego połączenia kokos-ananas. Mmmmm pychotka! 🙂
Zdrowy deser dla mamy karmiącej
Kokosowy pudding chia z musem ananasowym
Składniki na dwie porcje:
- 400 ml mleka kokosowego z puszki
- 3 czubate łyżki stołowe nasion chia
- 1 łyżeczka ksylitolu
- 5 plastrów ananasa z puszki
Nasiona chia wymieszać z mlekiem i posłodzić ksylitolem. Przelać na dwie równie porcje do szklanek. Wstawić na noc do lodówki.
Następnego dnia ananasa z puszki pokroić w kosteczkę, po czym zmiksować na mus blenderem. Ułożyć na wierzch puddingu.
Zajadać ze smakiem! 🙂
Sałatka z tuńczykiem, gruszką, suszonymi pomidorami i olejem lnianym
Choć za oknem jeszcze szaro i ponuro, wielkimi krokami zbliża się wiosna. Warto zatem zadbać o odpowiednią dietę, by czuć się lekko i zdrowo. Dziś przygotowałam bardzo prostą sałatkę, która jest prawdziwą skarbnicą witamin i dostarczy Wam mnóstwo energii. Lekko słony tuńczyk, aromatyczne suszone pomidory i słodka gruszka stworzyły kompozycję idealną, którą można się rozkoszować!
Sałatka z tuńczykiem, gruszką, suszonymi pomidorami i olejem lnianym
Składniki:
- opakowanie ulubionego gotowego miksu sałat, bądź zrobionego samemu z różnych rodzajów sałat
- puszka tuńczyka w sosie własnym
- 200 g suszonych pomidorów z zalewy (wystarczy z jednego słoiczka o pojemności około 300ml)
- 2 świeże, dojrzałe gruszki
- garść prażonych ziaren słonecznika
- olej lniany tłoczony na zimno
- ulubione suszone zioła do doprawienia
Przygotowanie:
- Miks sałat opłukać, osuszyć, przełożyć do dużej miski.
- Tuńczyka odsączyć z zalewy.
- Pomidory suszone pokroić w paski, bądź grubszą kostkę.
- Gruszki umyć, obrać ze skóry, pokroić na cztery wzdłuż, a następnie w plastry o grubości około 1-1,5cm.
- Łuskane ziarna słonecznika podprażyć na rumiano na suchej patelni.
- Wszystko dokładnie wymieszać w misce.
- Doprawić suszonymi ziołami i polać obficie olejem lnianym, bądź innym ulubionym olejem tłoczonym na zimno (np. z czarnuszki, rydzowym).
Tort warzywny
Nachodzi Was czasem ochota, by poeksperymentować w kuchni? Mnie niemalże codziennie! 🙂 Na tegoroczne święta przygotowałam tort z warzyw. Rodzinie bardzo smakował. I wszyscy byli zdumieni, że z warzyw można wyczarować takie pyszności. Spróbujcie koniecznie, to idealny pomysł na rodzinny obiad. Możecie podać go na samo, bądź ze sztuką mięsa. Taki tort na pewno wyjdzie Wam na zdrowie! A jak pięknie prezentuje się na talerzu 😉
Tort warzywny
Receptura na tortownicę o średnicy 26 cm
Składniki:
- 2 małe cukinie zielone
- 4 marchewki średniej wielkości
- 2 korzenie pietruszki
- 1/2 korzenia selera
- pęczek zielonej natki pietruszki
- 200 g jarmużu krojonego
- pomidorki suszone z zalewy – 6-8 szt.
- 4 jaja
- 1/2 szklanki mąki (ja użyłam ryżowej, może być pszenna)
- 1 cebula
- 3 ząbki czosnku
- 6 g pieprzu ziołowego
- 12 g suszonych ziół prowansalskich
- sól, pieprz do smaku
- olej rzepakowy do smażenia
- masełko do wysmarowania formy + odrobina mąki
DO DZIEŁA!
- Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni C.
- Cebulę kroimy w kosteczkę, czosnek drobno siekamy.
- Marchew, pietruszkę i selera obieramy ze skórki, płuczemy, osuszamy i ścieramy na tarce o grubych oczkach.
- Cukinię razem ze skórą ścieramy na tarce na grubych oczkach. Odkładamy na sito, zasypujemy łyżeczką soli, dokładnie mieszamy. Po 20 minutach odciskamy cukinię z wody.
- Natkę pietruszki drobno siekamy.
- Z jarmużu usuwamy zgrubiałe części. Zalewamy wrzątkiem i przetrzymujemy w nim 3 minuty. Następnie mocno przelewamy go lodowatą wodą, by zachował piękny kolor. Ostudzony dobrze odciskamy z wody. Zimny siekamy w paski.
- Suszone pomidorki z zalewy kroimy w kosteczkę.
- Na patelni rozgrzewamy olej. Wrzucamy cebulkę i czosnek. Przesmażone przerzucamy do dużego garnka. Następnie partiami smażę warzywa: cukinię, selera, pietruszkę, marchew, jarmuż – aż lekko zmiękną (nie muszą być rumiane). Przerzucam je do garnka, gdzie wcześniej wrzuciłam cebulkę i czosnek.
- Warzywa dokładnie mieszamy. Delikatnie dusimy na małym ogniu jeszcze przez około 8 minut. Studzimy.
- Do ostudzonego farszu dodajemy pokrojone w kosteczkę suszone pomidory z zalewy, posiekaną natkę pietruszki, wbijamy 4 jaja, dodajemy 1/2 szklanki mąki i doprawiamy do smaku. Możemy dolać odrobinę zalewy z suszonych pomidorów (max 3 łyżki stołowe).
- Dokładnie mieszamy.
- Farsz przekładamy do blaszki wysmarowanej masełkiem i obsypanej mąką.
- Pieczemy 60 minut w 180 stopniach C.
SMACZNEGO! 🙂
Pikantne pulpety z indyka w sosie pomidorowo-ziołowym
Pulpety zawsze kojarzą mi się z dzieciństwem. Uwielbiam takie w koperkowo-śmietanowym sosie, z domowymi buraczkami! Dziś jednak ani buraczków, ani koperku nie będzie. Będą za to bardzo aromatyczne, pikantne, “wypasione” pulpety z ziołowo-pomidorowym sosem. Bardzo lekkie, duszone w sosie kuleczki z indyka na pewno Wam zasmakują! 😉