Kokosowy pudding z nasionami chia i musem ananasowym

Szałwię hiszpańską, znaną przez większość z nas jako nasiona chia, odkryłam przypadkiem. W piekarni kupiłam bułeczkę z nasionami chia i bardzo mi zasmakowała. Zaopatrzyłam się zatem w małe, czarne ziarenka i zajadam się nimi ze smakiem. Odkąd jestem mamą karmiącą piersią (to już 7 tydzień! 🙂 zwracam szczególną uwagę na to, co jem. Słodycze na stałe zniknęły z mojego menu, szukam zdrowszych alternatyw. Na przekąskę zajadam się głownie bakaliami, nasionami słonecznika, pestkami dyni.

Za zrobienie puddingu zabierałam się już od dawna. Przygotowanie jest baardzo proste, a smak nieoceniony. Zresztą, któż z nas nie ma słabości do słodkiego połączenia kokos-ananas. Mmmmm pychotka! 🙂

Zdrowy deser dla mamy karmiącej

Kokosowy pudding chia z musem ananasowym

Składniki na dwie porcje:

  • 400 ml mleka kokosowego z puszki
  • 3 czubate łyżki stołowe nasion chia
  • 1 łyżeczka ksylitolu
  • 5 plastrów ananasa z puszki

Nasiona chia wymieszać z mlekiem i posłodzić ksylitolem. Przelać na dwie równie porcje do szklanek. Wstawić na noc do lodówki.

Następnego dnia ananasa z puszki pokroić w kosteczkę, po czym zmiksować na mus blenderem. Ułożyć na wierzch puddingu.

Zajadać ze smakiem! 🙂

Sałatka z tuńczykiem, gruszką, suszonymi pomidorami i olejem lnianym

Choć za oknem jeszcze szaro i ponuro, wielkimi krokami zbliża się wiosna. Warto zatem zadbać o odpowiednią dietę, by czuć się lekko i zdrowo. Dziś przygotowałam bardzo prostą sałatkę, która jest prawdziwą skarbnicą witamin i dostarczy Wam mnóstwo energii. Lekko słony tuńczyk, aromatyczne suszone pomidory i słodka gruszka stworzyły kompozycję idealną, którą można się rozkoszować!

Sałatka z tuńczykiem, gruszką, suszonymi pomidorami i olejem lnianym

Składniki:

  • opakowanie ulubionego gotowego miksu sałat, bądź zrobionego samemu z różnych rodzajów sałat
  • puszka tuńczyka w sosie własnym
  • 200 g suszonych pomidorów z zalewy (wystarczy z jednego słoiczka o pojemności około 300ml)
  • 2 świeże, dojrzałe gruszki
  • garść prażonych ziaren słonecznika
  • olej lniany tłoczony na zimno
  • ulubione suszone zioła do doprawienia

Przygotowanie:

  1. Miks sałat opłukać, osuszyć, przełożyć do dużej miski.
  2. Tuńczyka odsączyć z zalewy.
  3. Pomidory suszone pokroić w paski, bądź grubszą kostkę.
  4. Gruszki umyć, obrać ze skóry, pokroić na cztery wzdłuż, a następnie w plastry o grubości około 1-1,5cm.
  5. Łuskane ziarna słonecznika podprażyć na rumiano na suchej patelni.
  6. Wszystko dokładnie wymieszać w misce.
  7. Doprawić suszonymi ziołami i polać obficie olejem lnianym, bądź innym ulubionym olejem tłoczonym na zimno (np. z czarnuszki, rydzowym).

Tort warzywny

3Nachodzi Was czasem ochota, by poeksperymentować w kuchni? Mnie niemalże codziennie! 🙂 Na tegoroczne święta przygotowałam tort z warzyw. Rodzinie bardzo smakował. I wszyscy byli zdumieni, że z warzyw można wyczarować takie pyszności. Spróbujcie koniecznie, to idealny pomysł na rodzinny obiad. Możecie podać go na samo, bądź ze sztuką mięsa. Taki tort na pewno wyjdzie Wam na zdrowie! A jak pięknie prezentuje się na talerzu 😉

Tort warzywny

Receptura na tortownicę o średnicy 26 cm

Składniki:

  • 2 małe cukinie zielone
  • 4 marchewki średniej wielkości
  • 2 korzenie pietruszki
  • 1/2 korzenia selera
  • pęczek zielonej natki pietruszki
  • 200 g jarmużu krojonego
  • pomidorki suszone z zalewy – 6-8 szt.
  • 4 jaja
  • 1/2 szklanki mąki (ja użyłam ryżowej, może być pszenna)
  • 1 cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • 6 g pieprzu ziołowego
  • 12 g suszonych ziół prowansalskich
  • sól, pieprz do smaku
  • olej rzepakowy do smażenia
  • masełko do wysmarowania formy + odrobina mąki

DO DZIEŁA!

  1. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni C.
  2. Cebulę kroimy w kosteczkę, czosnek drobno siekamy.
  3. Marchew, pietruszkę i selera obieramy ze skórki, płuczemy, osuszamy i ścieramy na tarce o grubych oczkach.
  4. Cukinię razem ze skórą ścieramy na tarce na grubych oczkach. Odkładamy na sito, zasypujemy łyżeczką soli, dokładnie mieszamy. Po 20 minutach odciskamy cukinię z wody.
  5. Natkę pietruszki drobno siekamy.
  6. Z jarmużu usuwamy zgrubiałe części. Zalewamy wrzątkiem i przetrzymujemy w nim 3 minuty. Następnie mocno przelewamy go lodowatą wodą, by zachował piękny kolor. Ostudzony dobrze odciskamy z wody. Zimny siekamy w paski.
  7. Suszone pomidorki z zalewy kroimy w kosteczkę.
  8. Na patelni rozgrzewamy olej. Wrzucamy cebulkę i czosnek. Przesmażone przerzucamy do dużego garnka. Następnie partiami smażę warzywa: cukinię, selera, pietruszkę, marchew, jarmuż – aż lekko zmiękną (nie muszą być rumiane). Przerzucam je do garnka, gdzie wcześniej wrzuciłam cebulkę i czosnek.
  9. Warzywa dokładnie mieszamy. Delikatnie dusimy na małym ogniu jeszcze przez około 8 minut. Studzimy.
  10. Do ostudzonego farszu dodajemy pokrojone w kosteczkę suszone pomidory z zalewy, posiekaną natkę pietruszki, wbijamy 4 jaja, dodajemy 1/2 szklanki mąki i doprawiamy do smaku. Możemy dolać odrobinę zalewy z suszonych pomidorów (max 3 łyżki stołowe).
  11. Dokładnie mieszamy.
  12. Farsz przekładamy do blaszki wysmarowanej masełkiem i obsypanej mąką.
  13. Pieczemy 60 minut w 180 stopniach C.

SMACZNEGO! 🙂

12534

Pikantne pulpety z indyka w sosie pomidorowo-ziołowym

3Pulpety zawsze kojarzą mi się z dzieciństwem. Uwielbiam takie w koperkowo-śmietanowym sosie, z domowymi buraczkami! Dziś jednak ani buraczków, ani koperku nie będzie. Będą za to bardzo aromatyczne, pikantne, “wypasione” pulpety z ziołowo-pomidorowym sosem. Bardzo lekkie, duszone w sosie kuleczki z indyka na pewno Wam zasmakują! 😉

(więcej…)