Kruche ciasto z jagodami, porzeczkami i agrestem – proste, szybkie, pyszne!

Pamiętam, kiedy byłam młodsza i mieszkałam jeszcze z rodzicami, co wakacje chodziłam z moją przyjaciółką na jagody. Brałyśmy kanki, wsiadałyśmy na rower, szukałysmy polany w lesie i zbierałyśmy pyszne jagódki z krzaczków. Później była zupa owocowa, pierogi, naleśniki i ciasta. A z ogrodu przynosiło się porzeczki i agrest, kwasząc się po przegryzieniu każdego małego owocu. Bardzo mi takich beztroskich chwil brakuje! Pozdrowienia Ilonko 😉 

Dziś jagody zazwyczaj kupuję, jedynie agrest i porzeczki wciąż rosną na działce u rodziców. Bardzo lubię wykorzystywać te kwaskowe owoce do deserów. Wystarczy zagnieść kruchy spód, wysypać na niego ulubione owoce i zapiec je pod słodką bezą.  

To proste ciasto sprawdzi się z pewności, gdy nagle z wizytą wpadną goście, ale równie smacznie wpasuje się do popołudniowej kawy. Spróbujcie koniecznie!

(więcej…)