Zupa krem z dyni i batatów

Obstawiam, że każdy z Was, tak jak ja, o tej porze roku najbardziej czeka na pierwszy w tym sezonie krem z dyni 🙂 Pojechałam rano, kupiłam dynię, warzywa i ciach. Najprostsza, najszybsza, najpyszniejsza zupa świat gotowa! Częstujcie się – słodko, ostro, kwaśno – jak lubię najbardziej!

Zupa krem z dyni i batatów

  • 1 mała dynia (np. hokkaido)
  • 1 cebula cukrowa duża
  • 3 bataty podłużne średniej wielkości
  • 3 cm korzeń świeżego imbiru
  • 4 suszone liście limonki kaffir
  • 1 l wody
  • puszka mleczka kokosowego
  • 1/4 łyżeczki mielonej papryczki chili
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki mielonej
  • 1/4 łyżeczki mielonego kardamonu

Do podania: prażony sezam, prażony słonecznik, szczypiorek

Przygotowanie:

  1. Dynię przekroić na cztery. Usunąć pestki. Obrać ze skórki. Pokroić w dużą kostkę.
  2. Ziemniaki obrać, opłukać, pokroić w kostkę wielkości kostki dyni.
  3. Cebule pokroić w dużą kostkę.
  4. Imbir obrać ze skórki, pokroić w kosteczkę.
  5. Wrzucić warzywa do garnka, zalać wodę na tyle, by wszystkie warzywa były przykryte. Dodać 4 liście limonki kaffir. Zagotować, po czym zmniejszyć płomień i gotować do miękkości.
  6. Ugotowany wywar z warzywami zblendować (wyjąć listki limonki). Dolać mleczko kokosowe, doprawić solą, papryką słodką, papryczką chili i kardamonem.
  7. Podawać z prażonym słonecznikiem, sezamem i siekanym szczypiorkiem.

Krem z dyni, kokosa i pomarańczy z dodatkiem granatu

Jednym jesień kojarzy się z zimnymi porankami, szybkimi zachodami słońca i chłodem. Dla innych jesień to cudowna pora roku pełna kolorowych liści, promieni słońca  wkradających się ukradkiem przez okno, orzeźwiającym powiewem wiatru i specyficznym zapachem powietrza, które o tej porze pachnie jakoś inaczej, przyjemniej… Jesień to czas spacerów, po których trzeba się dobrze nasilić. Najlepiej sprawdzi się gorąca zupa, która rozgrzeje nasze zmarźnięte nosy! Krem z dyni – pomyślicie – co za banał?! Jako zabiegana mama gwarantuję Wam, że ten smak skusi Was i zachęci, by odtworzyć go w domu. Kokos, granat, pomarańcza, imbir…


Ekspresowa zupa-krem z dyni i kokosa z owocową nutą

  • miąższ z dyni (około 1,5 kg)
  • 500 ml mleczka kokosowego
  • kubek wiórków kokosowych + wiórki do podania
  • 1 łyżeczka przyprawy do piernika
  • 1/2 łyżeczki imbiru mielonego
  • sok świeżo wyciśnięty z jednej pomarańczy + kilka plastrów do podania
  • sól, pieprz do smaku
  • świeży granat
  • 1 szklanka wody lub bulionu warzywnego (do podduszenia dyni)

Przygotowanie:

  1. Miąższ z dyni wrzucamy do dużego garnka (dynia może być pokrojona dowolnie). Zalewamy wodą lub bulionem warzywnym, gotujemy dynię do miękkości.
  2. Rozgotowaną dynię zalewamy mleczkiem kokosowym, wrzucamy wiórki kokosowe. Dodajemy przyprawę do piernika, mielony imbir, sok wyciśnięty z pomarańczy. Gotujemy razem około 10 minut. Doprawiamy pieprzem i solą, jeszcze chwilę gotujemy. Miksujemy na gładki krem ( w zależności od ulubionej gęstości odparowujemy wodę wg uznania :).
  3. Podajemy z wiórkami kokosowymi, świeżą pomarańczą i pestkami granatu. Pychota!

Rozgrzewająca zupa z soczewicą i garam masala

Marzec, zima, zimno…  Ba, co ja piszę, prawdziwe mrozy! A na taki srogi chłód najlepsza rozgrzewająca i pożywna zupa.

Oto i ona.

Aromatyczna, słodko-ostra, z lekką nutą orientu, cudownie sycąca zupa z ciecierzycą. Jestem pewna, że na stałe zagości w waszym menu. Ja ugotowałam ją dziś pierwszy raz i jestem pewna, że nie ostatni! A zatem fartuchy za pas i do kuchni marsz! 😉


Rozgrzewająca zupa z ciecierzycą i garam masala

Z receptury wychodzi 6 pożywnych porcji

Składniki:

  • 1 duży słodki ziemniak batat
  • 1/2 dyni piżmowej
  • 1 duża marchew
  • 1 ząbek czosnku
  • 2 cm kawałek świeżego imbiru
  • 300 g czerwonej soczewicy w połówkach
  • 1 łyżka stołowa przyprawy garam masala
  • 1 czubata łyżka stołowa koncentratu pomidorowego
  • 400 g pomidorów krojonych z kartonika
  • 400 ml mleka kokosowego
  • 1 łyżka oleju kokosowego
  • woda
  • sól i świeżo mielony pieprz do smaku

Dodatkowo do podania: świeżo siekany szczypior, bądź kolendra

Przygotowanie:

  1. Dynię, marchew i batata obrać ze skórki, opłukać, pokroić w kostkę ok. 2cm x 2cm.
  2. Czosnek i imbir obrać, drobno posiekać.
  3. W dużym garnku rozgrzać łyżkę oleju kokosowego. Na rozgrzany olej wrzucić warzywa. Gdy lekko się zrumienią dodać przyprawę garam masala, czosnek i imbir. Dokładnie wymieszać.
  4. Zalać wszystko wodą tak, aby zakrywała wszystkie warzywa i była nieco ponad nimi około 1-2cm. Zagotować, po czym zmniejszyć nieco ogień, by wodą nie wrzała, ale delikatnie się gotowała.
  5. Gotować pod przykryciem około 30 minut.
  6. Po tym czasie dolać mleczko kokosowe, pomidory z kartonika, dodać koncentrat. Dokładnie wymieszać.
  7. Dosypać soczewicę i gotować jeszcze 10 minut. Doprawić do smaku solą i świeżo mielonym pieprzem.
  8. Podawać z posiekanym szczypiorkiem, bądź świeżą kolendrą.

SMACZNEGO!

Pasta z pieczonej dyni, bakłażana i papryki – idealna do kanapek i mięs

DSC_0659

Jesienne szarości zawsze rozjaśnia mi moje ulubione, sezonowe warzywo – ukochana pani dynia. Okrągła, pomarańczowa, dająca  ogrom możliwości do popisu w kuchennych wariacjach. Dziś padło na pastę. Pyszną pastę, która idealnie sprawdzi się jako smarowidło na kanapki, ale też jako dodatek do pieczonych mięs, a nawet jako baza pod sos do makaronu. Możliwości jest tak wiele! Pasta jest słodko-pikantna i przepięknie prezentuje się na talerzu, nieprawdaż? 😉 Upieczcie warzywa, zmiksujcie je i doprawcie do smaku -na zdrowie!

(więcej…)

Zdrowy lunch do pracy, czyli kasza pęczak z pieczonymi Marwitkami, pieczoną dynią i imbirem, czarnym sezamem, siemieniem lnianym i świeżymi ziołami

9

Zapraszam Was na pełnowartościowy posiłek, który idealnie sprawdzi się jako “lunch do pracy”. Ja zapakowałam swój do ulubionego pudełeczka i zabrałam ze sobą do pracy. Po tak zdrowej przekąsce na pewno z werwą i pełni energii powrócicie do dalszych zajęć w pracy, gwarantuję! 😉 (więcej…)

Placki gryczane z pieczoną dynią, szpinakiem i suszonymi pomidorami

 Sezon na dynię w pełni! Za oknem coraz zimniej, więc pożywny obiad wskazany, by organizm miał dużo siły do pracy. Dziś serwuje Wam zdrowe i proste w przygotowaniu placki z kaszy gryczanej z moimi ulubionymi dodatkami – smacznego!

(więcej…)