
W poniedziałki zazwyczaj odbywa się u mnie ‘czyszczenie’ lodówki po weekendzie. I w ten oto magiczny sposób powstała przepyszna sałatka, którą koniecznie musicie odtworzyć u siebie w domu! ❤️ Jest po prostu fantastyczna 🤤 Orzeźwiająca, świeża, lekka! Myślę,że idealnie sprawdzi się na imprezkę w plenerze, na kolację, obiad, do pracy i kiedy tylko chcecie 😁😁😁
🍃Zielona sałatka z komosą ryżową🍃
Do przygotowania komosy ryżowej:
🔸100g komosy ryżowej suchej
🔸200 ml wody
Komosę opłucz na sitku pod bieżącą wodą. Następnie przesyp do garnka i zalej 200ml wody. Kiedy woda zacznie wrzeć zmniejsz płomień i gotuj pod przykryciem na wolnym ogniu 13 minut. Komosa wchłonie całą wodę. Po ugotowaniu przelej ją pod zimną wodą i pozwól jej dobrze ociec. Zimną dodaj do sałatki.
Do przygotowania sałatki przygotuj:
🔸 ugotowaną komosę ryżową
🔸dwie garści rukoli
🔸pęczek posiekanego szczypiorku
🔸łyżkę stołową posiekanej natki pietruszki
🔸garść porwanych listków świeżej bazylii
🔸10 pomidorków papryczkowych przekrojonych na cztery części wzdłuż
🔸2 gałązki selera naciowego, obranych i pokrojonych w plasterki
🔸1/2 świeżego ogórka pokrojonego w drobną kostkę
🔸kilka owoców winogrona ( u mnie 6 sztuk) pokrojonego na pół
🔸pół kostki sera feta pokrojonego w drobną kosteczkę
🔸sok z połowy cytryny
🔸5 łyżek oleju rzepakowego
🔸2 łyżki sosu sojowego
🔸2 łyżeczki musztardy francuskiej
Wszystkie składniki wrzuć do miski. Dobrze wymieszaj i zajadaj!
Smacznego i na zdrówko! 😁🥰😁

Sałatka makaronowa z majonezem i warzywami
Uwielbiam sałatki – to już na pewno wiecie 🙂 Ostatnio przygotowałam sałatkę z makaronem, warzywami i majonezem. Używam Majonezu Kętrzyńskiego, bo od zawsze gości on w moim domu. Mój tata pochodzi z okolic Kętrzyna, stąd nie wyobrażam sobie nie dodać innego majonezu świątecznej sałatki jarzynowej czy jaja na twardo. Sałatka, mimo dodatku majonezu, jest lekka, pożywna i zdrowa. Bez mięsa, za to z mnóstwem warzyw, serem feta, ziołami – częstujcie się na zdrowie! 🙂
Sałatka makaronowa z majonezem i warzywami
– 200 g makaronu typu drobne kolanka
– 1 papryka zielona
– 1 papryka czerwona
– garść posiekanej natki pietruszki
– garść pokrojonego drobno szczypiorku
– 8 pomidorków koktajlowych
– 100 g sera feta pokrojonego w kosteczkę
– 3 łyżki stołowe majonezu kętrzyńskiego o smaku czosnkowym (https://ketrzynski.pl/)
– ½ łyżeczki suszonych ziół prowansalskich
– pieprz, sól
Makaron ugotować w osolonej wodzie al dente (8 minut). Papryki pokroić w drobną kostkę, natkę pietruszki i szczypior drobno posiekać. Pomidorki koktajlowe pokroić wzdłuż na 4 części. Ser feta pokroić w drobną kostkę. Wszystkie składniki wymieszać w dużym naczyniu razem z majonezem, ziołami, pieprzem i solą.
Smacznego!