Dziś dzielę się z Wami przepisem na wytrawna tartę z łososiem i ze szpinakiem, która pojawiła się jako zimna przekąska na roczku mojej córki. Doskonała, krucha, smaczna, idealna na wiosenny posiłek – częstujcie się!
Wytrawna tarta z łososiem i szpinakiem
Ciasto:
- 1 jajo rozmiar L
- 200 g mąki pszennej
- 100 g masła
- szczypta soli
Farsz:
- 150 g fileta z łososia (wcześniej upieczonego w piekarniku – 175 stopni C/15 minut)
- 300 g szpinaku mrożonego
- ząbek czosnku
- pieprz, sól
- 12 pomidorków koktajlowych
- 10 kulek mini mozarelli
Zalewa do tarty: 1 jajo, 50 ml śmietanki 30%, sól, pieprz, szczypta mielonej gałki muszkatołowej.
Składniki na ciasto zagniatamy, wkładamy do lodówki na 30 minut, zapiekamy 25 minut w 180 stopniach C.
Łososia przyprawiamy pieprzem, solą i cytryną. Pieczemy w 175 stopniach C przez 15 minut. Studzimy. Rozrywamy na dowolnej wielkości kawałki i układamy na upieczonym spodzie.
Szpinak rozmrażamy, przesmażamy z czosnkiem i śmietanką na patelni, Doprawiamy pieprzem i solą. Studzimy. Ostudzony farsz wykładamy na spód zapieczonej tarty, na wcześniej wyłożonym łososiu. Zalewamy zalewą. Układamy po brzegach na przemian kuleczki sera i pomidorki.
Zapiekamy 20 minut w 180 stopniach C. Możemy jeść od razu na ciepło, bądź podać na zimno 🙂
SMACZNEGO!