
Blok czekoladowy to ulubione ciacho mojego męża. Ten ze zdjęcia to również jego dzieło! Specjalnie dla Was podzielił się ze mną swoim przepisem. Ależ słodko i krucho, uwielbiamy, prawda? 😉
Blok czekoladowy z herbatnikami
- 220 g masła o zawartości tłuszczu 82 %
- 500 g mleka w proszku
- 120 ml wody
- 1 szklanka cukru trzcinowego
- 6-8 łyżek kakao
- 500 g herbatników
Przygotowanie:
- Do małego garnka włożyć masło i wlać wodę. Gotować na małym ogniu do momentu rozpuszczenia.
- Kiedy masa będzie jednolita, dodać cukier, zmniejszyć ogień i mieszać, aż cukier całkowicie się rozpuści.
- Delikatnie przez sitko przesiać kakao do masy i wszystko wymieszać. Przelać do dużej miski i odstawić do wystudzenia.
- Herbatniki pokruszyć według ulubionej długości – jedni wolą drobno, inni większe kawałki 🙂
- Do herbatników dodać mleko w proszku i masę kakaową. Dokładnie wymieszać.
- Keksówkę wyłożyć papierem do pieczenia. Przełożyć masę, dokładnie dociskając.
- Gotowy blok czekoladowy przełożyć do lodówki, najlepiej na całą noc, ale któż by tyle wytrzymał, dobre będą i 3 godziny! 🙂
SMACZNEGO! 🙂