Sałatka z serem feta, świeżymi warzywami i dresingiem musztardowo-miodowo-imbirowym

To już siódmy dzień naszego pobytu w domu. Bawimy się, sprzątamy i oczywiście gotujemy. Staramy się odpowiednio gospodarować czas na przymusowej kwarantannie, która przecież wiecznie trwać nie będzie. Tęsknię trochę za codzienną rutyną, ale doceniam czas, który dostałam od losu i spędzam go maksymalnie z moją rodziną, analizując swoje bieżące i zaległe sprawy. Jednocześnie bardzo mocno angażuję moją trzylatkę w moje pasje i czynności dnia codziennego.

Moja córka bardzo lubi myć lustra, wyjmować naczynia ze zmywarki i układać ubrania (oraz ponownie je rozwalać – i tak w kółko 😉 . Ostatnio razem też dużo gotujemy i fotografujemy. Nie mamy miliona dodatków do aranżacji, ale działamy na tym, co mamy.

Nawet w czasie przymusowej kwarantanny dbamy o naszą dietę (choć tata notorycznie nas rozpieszcza łakociami – wybaczamy tacie małe poobiednie słodkości, które umilają nam czas ;). To mój trzeci miesiąc bez mięsa. Zawsze staram się mieć w domu zapas świeżych i mrożonych warzyw i owoców, kasze, sery, jaja i rośliny strączkowe. Gotujemy i jemy!

Ostatnio wiele osób poprosiło mnie o przepisy na proste potrawy i jak się okazało mam je w głowie, ale nie na blogu. Dlatego też moja misja na najbliższe miesiące to: proste przepisy z łatwo dostępnych składników.

Startuję od sałatki, która gości u nas kilka razy w miesiącu – wszystko za sprawą dresingu, który jest wisienką “na sałatce”. Dbajcie o siebie. Dużo zdrowia i spokoju 🙂

Sałatka z serem feta, świeżymi owocami i dresingiem musztarowo-miodowo-imbirowym

Sałatka:

  • 1 duże opakowanie miksu sałat z rukolą
  • 1/2 długiego zielonego ogórka
  • 12 pomidorków cherry
  • 4 rzodkiewki
  • kilka plasterków pomidora, które zostały mi ze śniadania
  • 1 kostka sera feta
  • 10-15 czarnych oliwek
  • garść prażonych ziaren słonecznika

Dresing:

  • sok z dużej cytryny (lub z dwóch małych)
  • 2 czubate łyżeczki musztardy francuskiej
  • 2 czubate łyżeczki musztardy Dijon
  • 50 ml oleju rzepakowego
  • 3 łyżki miodu
  • 5 łyżek przegotowanej letniej wody
  • 1 cm korzeń imbiru posiekanego w kosteczkę
  • 2 ząbki czosnku posiekane w kosteczkę

Przygotowanie:

Sałatę dokładnie opłukać pod bieżącą wodą na sicie. Osuszyć. Wszystkie warzywa dokładnie umyć i osuszyć. Ogórka obrać ze skóry i pokroić w plasterki, rzodkiewkę również kroimy w plasterki. Oliwki i pomidorki cherry kroimy na pół. Ser feta kroimy w kosteczkę. Słonecznik prażymy na suchej patelni na rumiano – posypujemy na wierzchu.

Dresing:

Wszystkie składniki na dresing wrzucić do wysokiego kielicha od blendera. Zblendować. Polać przed podaniem. Smacznego 🙂

Zupa krem z dyni i batatów

Obstawiam, że każdy z Was, tak jak ja, o tej porze roku najbardziej czeka na pierwszy w tym sezonie krem z dyni 🙂 Pojechałam rano, kupiłam dynię, warzywa i ciach. Najprostsza, najszybsza, najpyszniejsza zupa świat gotowa! Częstujcie się – słodko, ostro, kwaśno – jak lubię najbardziej!

Zupa krem z dyni i batatów

  • 1 mała dynia (np. hokkaido)
  • 1 cebula cukrowa duża
  • 3 bataty podłużne średniej wielkości
  • 3 cm korzeń świeżego imbiru
  • 4 suszone liście limonki kaffir
  • 1 l wody
  • puszka mleczka kokosowego
  • 1/4 łyżeczki mielonej papryczki chili
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki mielonej
  • 1/4 łyżeczki mielonego kardamonu

Do podania: prażony sezam, prażony słonecznik, szczypiorek

Przygotowanie:

  1. Dynię przekroić na cztery. Usunąć pestki. Obrać ze skórki. Pokroić w dużą kostkę.
  2. Ziemniaki obrać, opłukać, pokroić w kostkę wielkości kostki dyni.
  3. Cebule pokroić w dużą kostkę.
  4. Imbir obrać ze skórki, pokroić w kosteczkę.
  5. Wrzucić warzywa do garnka, zalać wodę na tyle, by wszystkie warzywa były przykryte. Dodać 4 liście limonki kaffir. Zagotować, po czym zmniejszyć płomień i gotować do miękkości.
  6. Ugotowany wywar z warzywami zblendować (wyjąć listki limonki). Dolać mleczko kokosowe, doprawić solą, papryką słodką, papryczką chili i kardamonem.
  7. Podawać z prażonym słonecznikiem, sezamem i siekanym szczypiorkiem.

Buraczane smoothie, czyli akcja regeneracja!

Walka z okropnym choróbskiem trwa! Już od tygodnia zmagam się z bolącym gardłem, cieknącym nosem, łamaniem w kościach. Żeby jakoś wzmocnić swój organizm rozsmakowałam się w burakach. Nastawiłam zakwas z buraków (dla całej rodziny!), a sobie co i rusz wymyślam jakieś smakołyki z burakiem w tle. Dziś padło na pożywne smoothie. Gęste, słodko-kwaśne, bardzo odżywcze. Prawdziwa bomba witaminowa. Częstujcie się!


Buraczane smoothie

Składniki:

  • 1 duży burak
  • sok z dwóch mandarynek
  • sok z jednej cytryny
  • 1 łyżka syropu imbirowego
  • 1/2 szklanki wody

Wszystkie składniki zmiksować blenderem. Ja lubię jak nie jest zupełnie gładko. Na zdrowie!

Krem z dyni, kokosa i pomarańczy z dodatkiem granatu

Jednym jesień kojarzy się z zimnymi porankami, szybkimi zachodami słońca i chłodem. Dla innych jesień to cudowna pora roku pełna kolorowych liści, promieni słońca  wkradających się ukradkiem przez okno, orzeźwiającym powiewem wiatru i specyficznym zapachem powietrza, które o tej porze pachnie jakoś inaczej, przyjemniej… Jesień to czas spacerów, po których trzeba się dobrze nasilić. Najlepiej sprawdzi się gorąca zupa, która rozgrzeje nasze zmarźnięte nosy! Krem z dyni – pomyślicie – co za banał?! Jako zabiegana mama gwarantuję Wam, że ten smak skusi Was i zachęci, by odtworzyć go w domu. Kokos, granat, pomarańcza, imbir…


Ekspresowa zupa-krem z dyni i kokosa z owocową nutą

  • miąższ z dyni (około 1,5 kg)
  • 500 ml mleczka kokosowego
  • kubek wiórków kokosowych + wiórki do podania
  • 1 łyżeczka przyprawy do piernika
  • 1/2 łyżeczki imbiru mielonego
  • sok świeżo wyciśnięty z jednej pomarańczy + kilka plastrów do podania
  • sól, pieprz do smaku
  • świeży granat
  • 1 szklanka wody lub bulionu warzywnego (do podduszenia dyni)

Przygotowanie:

  1. Miąższ z dyni wrzucamy do dużego garnka (dynia może być pokrojona dowolnie). Zalewamy wodą lub bulionem warzywnym, gotujemy dynię do miękkości.
  2. Rozgotowaną dynię zalewamy mleczkiem kokosowym, wrzucamy wiórki kokosowe. Dodajemy przyprawę do piernika, mielony imbir, sok wyciśnięty z pomarańczy. Gotujemy razem około 10 minut. Doprawiamy pieprzem i solą, jeszcze chwilę gotujemy. Miksujemy na gładki krem ( w zależności od ulubionej gęstości odparowujemy wodę wg uznania :).
  3. Podajemy z wiórkami kokosowymi, świeżą pomarańczą i pestkami granatu. Pychota!

Rozgrzewająca zupa z soczewicą i garam masala

Marzec, zima, zimno…  Ba, co ja piszę, prawdziwe mrozy! A na taki srogi chłód najlepsza rozgrzewająca i pożywna zupa.

Oto i ona.

Aromatyczna, słodko-ostra, z lekką nutą orientu, cudownie sycąca zupa z ciecierzycą. Jestem pewna, że na stałe zagości w waszym menu. Ja ugotowałam ją dziś pierwszy raz i jestem pewna, że nie ostatni! A zatem fartuchy za pas i do kuchni marsz! 😉


Rozgrzewająca zupa z ciecierzycą i garam masala

Z receptury wychodzi 6 pożywnych porcji

Składniki:

  • 1 duży słodki ziemniak batat
  • 1/2 dyni piżmowej
  • 1 duża marchew
  • 1 ząbek czosnku
  • 2 cm kawałek świeżego imbiru
  • 300 g czerwonej soczewicy w połówkach
  • 1 łyżka stołowa przyprawy garam masala
  • 1 czubata łyżka stołowa koncentratu pomidorowego
  • 400 g pomidorów krojonych z kartonika
  • 400 ml mleka kokosowego
  • 1 łyżka oleju kokosowego
  • woda
  • sól i świeżo mielony pieprz do smaku

Dodatkowo do podania: świeżo siekany szczypior, bądź kolendra

Przygotowanie:

  1. Dynię, marchew i batata obrać ze skórki, opłukać, pokroić w kostkę ok. 2cm x 2cm.
  2. Czosnek i imbir obrać, drobno posiekać.
  3. W dużym garnku rozgrzać łyżkę oleju kokosowego. Na rozgrzany olej wrzucić warzywa. Gdy lekko się zrumienią dodać przyprawę garam masala, czosnek i imbir. Dokładnie wymieszać.
  4. Zalać wszystko wodą tak, aby zakrywała wszystkie warzywa i była nieco ponad nimi około 1-2cm. Zagotować, po czym zmniejszyć nieco ogień, by wodą nie wrzała, ale delikatnie się gotowała.
  5. Gotować pod przykryciem około 30 minut.
  6. Po tym czasie dolać mleczko kokosowe, pomidory z kartonika, dodać koncentrat. Dokładnie wymieszać.
  7. Dosypać soczewicę i gotować jeszcze 10 minut. Doprawić do smaku solą i świeżo mielonym pieprzem.
  8. Podawać z posiekanym szczypiorkiem, bądź świeżą kolendrą.

SMACZNEGO!

Zdrowy lunch do pracy, czyli kasza pęczak z pieczonymi Marwitkami, pieczoną dynią i imbirem, czarnym sezamem, siemieniem lnianym i świeżymi ziołami

9

Zapraszam Was na pełnowartościowy posiłek, który idealnie sprawdzi się jako “lunch do pracy”. Ja zapakowałam swój do ulubionego pudełeczka i zabrałam ze sobą do pracy. Po tak zdrowej przekąsce na pewno z werwą i pełni energii powrócicie do dalszych zajęć w pracy, gwarantuję! 😉 (więcej…)

Kasza jęczmienna z ciemnym piwem i kiełbasą swojską pilzneńską

e

Kasza jęczmienna często pomijana, wiąż w peletonie nieco dalej niż kasza gryczana i kasza jaglana. Warto wiedzieć, iż spośród wszystkich kasz zawiera ona najwięcej wapnia, sporo cynku, potasu i żelaza. Dziś przygotowałam kaszę jęczmienną perłową a’la risotto z ciemnym piwem regionalnym i swojską kiełbasą pilzneńska, która znajduje się na liście produktów tradycyjnych województwa podkarpackiego. Do tego świeże zioła i wspaniały zapach unoszący się po całym domu, koniecznie musicie spróbować! 

(więcej…)

Miętowo-bakaliowa owsianka na mleku ryżowym

11

Poranna owsianka z domowym mlekiem ryżowym, pachnącym cynamonem, imbirem, kardamonem. Do tego orzeźwiające listki świeżej mięty, a do picia woda z cytryną i miodem. Idealny początek kolejnego dnia! 

(więcej…)

Domowe korzenne mleko ryżowe

e

Pomysł na domowe mleko ryżowe o smaku korzennych przypraw. Proste w przygotowaniu, bardzo wydajne, zdrowe, idealnie zastąpi mleko krowie. Od niedawna rządzi w mojej kuchni, jednak z pewnością już na dobre w niej zagości!

(więcej…)