Wytrawna tarta z łososiem i ze szpinakiem

Dziś dzielę się z Wami przepisem na wytrawna tartę z łososiem i ze szpinakiem, która pojawiła się jako zimna przekąska na roczku mojej córki. Doskonała, krucha, smaczna, idealna na wiosenny posiłek – częstujcie się!

Wytrawna tarta z łososiem i szpinakiem

Ciasto:

  • 1 jajo rozmiar L
  • 200 g mąki pszennej
  • 100 g masła
  • szczypta soli

Farsz:

  • 150 g fileta z łososia (wcześniej upieczonego w piekarniku – 175 stopni C/15 minut)
  • 300 g szpinaku mrożonego
  • ząbek czosnku
  • pieprz, sól
  • 12 pomidorków koktajlowych
  •  10 kulek mini mozarelli

Zalewa do tarty:  1 jajo, 50 ml śmietanki 30%, sól, pieprz, szczypta mielonej gałki muszkatołowej.

Składniki na ciasto zagniatamy, wkładamy do lodówki na 30 minut, zapiekamy 25 minut w 180 stopniach C.

Łososia przyprawiamy pieprzem, solą i cytryną. Pieczemy w 175 stopniach C przez 15 minut. Studzimy. Rozrywamy na dowolnej wielkości kawałki i układamy na upieczonym spodzie.

Szpinak rozmrażamy, przesmażamy z czosnkiem i śmietanką na patelni, Doprawiamy pieprzem i solą. Studzimy. Ostudzony farsz wykładamy na spód zapieczonej tarty, na wcześniej wyłożonym łososiu. Zalewamy zalewą. Układamy po brzegach na przemian kuleczki sera i pomidorki.

Zapiekamy 20 minut w 180 stopniach C. Możemy jeść od razu na ciepło, bądź podać na zimno 🙂

SMACZNEGO!

Mini domówka na pierwsze urodziny, czyli ekspresowe menu nie tylko na roczek

Odkąd zaszłam w ciążę postanowiłam sobie, że zorganizuje dla mojej córki roczek. Nigdy nie myślałam jednak nad formą. Nie chciałam robić żadnej imprezy w lokalu. Czy w dzisiejszych czasach można jeszcze zorganizować urodziny w domu? Owszem można, potrzebne są tylko dobre chęci, porządna organizacja i pomoc najbliższych. Organizacja urodzinek w domu wiąże się oczywiście ze sprzątaniem, ale to chyba jedyny minus. Poza tym widzę same plusy. Po pierwsze dziecko jest u siebie i dobrze się czuje, ma swoje zabawki, swój kącik, czuje się swobodnie i nie marudzi. Inne dzieci też czują się swobodniej, bo mogą sobie wszędzie pobiegać i razem się pobawić pod opieką dorosłych. Po drugie, mama, czyli w tym przypadku ja, może przez kilka godzin oddać pod opiekę swoje dziecko i zaszyć się w kuchni, wyskoczyć na zakupy – to taka mała odskocznia od codzienności. Organizacja takiej imprezki jest dla nas małym wyzwaniem, więc i adrenalina trochę nam podskoczy, a nasz codzienny schemat dnia ulegnie urozmaiceniu. Ja gości miałam wielu-niewielu, sami oceńcie – 11 osób dorosłych i 3 dzieci. Miejsca wiele w mieszkaniu nie było, zatem postawiłam na szwedzki stół. Przygotowałam takie menu, w którym każdy z pewnością znalazł coś dla siebie, a mógł spokojnie sięgnąć po talerzyk i wędrować z przekąską po całym domu. Myślę, że każdy czuł się luźno i swobodnie. A czy smakowało? To już pytanie do moich gości 🙂 Pamiętajmy też, by organizacja takiej imprezy odbyła się w godzinach, kiedy nasze dziecko jest najbardziej aktywne – w naszym przypadku była to godzina 17-19. Myślę, że to też miało duży wpływ na jej zachowanie.

Dla Was serwuję menu, które możecie wykorzystać podczas swojej mini imprezki w domu – nie tylko na pierwsze urodziny. Menu oczywiście bardziej jest nastawione na dorosłych – dzieci zjadły kawałek torta (i to nie cały) oraz owoce i to zupełnie wystarczy na podwieczorek 🙂

P.S. Moja córka była chyba najszczęśliwsza na świecie – śmiała się, ze smakiem zajadała owoce i swój kawałek torta, a po wszystkim baaardzo szybko zasnęła.

Czego potrzebujecie, żeby przygotować mini imprezkę w domu?

  • kolorowe balony, girlandę, serpentyny, kubeczki i talerzyki jednorazowe dla dzieci – możecie zamówić na allegro, specjalnych sklepach internetowych lub stacjonarnie w sklepie papierniczym lub księgarni,
  • gadżety do wspólnych zdjęć – wąsy, okulary, czapeczki (bardzo fajne i tanie znajdziecie w Pepco)
  • dla starszych może być porcelana i łyżeczki/widelczyki do ciasta, trąbki, serwetki.
  • U nas pojawił się jeszcze pamiętny album, w którym każdy dokonał pamiętnego wpisu dla maluszka 🙂


A co do jedzenia?

Na słono:

Na deser:

A co do picia?

  • Sok pomarańczowy i sok jabłkowy
  • woda niegazowana
  • kawa, herbata
  • wino musujące bez alkoholu 🙂

Poniżej prezentuję Wam zdjęcia, jak to u mnie było 🙂


Głównym punktem programu był jednak wspaniały tort urodzinowy, który przygotowała dla mojej córki moja koleżanka. Robi wspaniałe torty – ten był idealny, jak sobie wymarzyłam! Bardzo dobrze nasączony biszkopt, pyszne kremy – jeden frużelina truskawkowa, drugi śmietanka z mascarpone i owocami (maliny, borówki), a wszystko obłożone śmietanką z białą czekoladą – chyba dobrze zapamiętałam? 😉 A na górze kwiatki i kaczuszka. Milena robi piękne torty – zresztą zobaczcie sami http://tortynidzica.blogspot.com/ Bądźcie na bieżąco i śledźcie Milenę na FB https://www.facebook.com/tortynidzica/ 

Moi gości zajadali ze smakiem – a tort zniknął w 15 minut. Poniżej możecie zobaczyć, jak się prezentował, prawda, że wspaniale?

A czy Wy nadal wyprawiacie mini imprezki w domu dla swoich maluszków? Ja na pewno będę robić to co roku! To doskonała okazja do spotkania z najbliższymi, spróbowania nowych przysmaków i ucieczki od codzienności. Tak niewiele, a tyle radości, prawda? 😉

Sałatka w stylu włoskim – idealna na spotkanie z przyjaciółmi

sał7

Pragnę podzielić się z Wami przepisem na sałatkę, którą ostatnio miałam przyjemność jeść u moich przyjaciół. Troszkę ją zmodyfikowałam po swojemu, ale wierzcie mi – na letnie spotkanie z przyjaciółmi będzie idealna! Na zdrowie 😉

Sałatka w stylu włoskim

Składniki:

  • 400 g makaronu typu świderki
  • opakowanie świeżej rukoli
  • 120 g tartego parmezanu
  • 1 słoiczek suszonych pomidorów z zalewy (+ oliwa z zalewy)
  • 8 plastrów szynki dojrzewającej typu serrano
  • 150 g czarnych oliwek
  • 1 łyżka stołowa suszonych ziół prowansalskich
  • 3 łyżki stołowe octu balsamicznego
  • świeża bazylia

DO DZIEŁA!

  1. Makaron ugotować w wodzie wg instrukcji na opakowaniu ( u mnie al dente 8 minut).
  2. Rukolę opłukać, przebrać, osuszyć.
  3. Parmezan zetrzeć na tarce o małych oczkach, bądź kupić już starty.
  4. Pomidorki suszone z zalewy pokroić w paseczki.
  5. Plastry szynki pokroić w paseczki, bądź kostkę.
  6. Czarne oliwki pokroić na pół.
  7. Wszystko razem wymieszać w dużej misce. Doprawić ziołami, octem balsamicznym i oliwą z zalewy z pomidorków. Wymieszać.
  8. Podawać z siekaną świeżą bazylią.

SMACZNEGO! 🙂

sał6sał4sał3sał1

Tortilla na cztery sposoby – szybka i smaczna przekąska!

28Zapewne każdy z was szuka ciekawych propozycji na domowe przekąski zwłaszcza, gdy z wizytą mają wpaść znajomi lub rodzinka.

Proponuję dziś Wam jakże prostą i smaczną alternatywę – kolorowe tortille na cztery sposoby. Każda z nich jest inna, smaczna, bardzo prosta w przygotowaniu. A może zaprosicie najbliższych do kuchni i razem spędzając czas zakręcicie rolki? Super zabawa, która na pewno spodoba się Waszym gościom. Życzę smacznego 😉 

26Toritilla na cztery sposoby

Tortilla nr 1 – z kurczakiem na ostro 

Czego potrzebujecie?

  1. Placki tortilli
  2. Smażona bez tłuszczu, w przyprawach, pierś kurczaka pokrojona w drobne paseczki
  3. Żółta papryka świeża
  4. Marynowane papryczki jalapenos
  5. Miks sałat
  6. Grzybki marynowane
  7. Świeży ogórek zielony
  8. Kremowy serek o smaku chrzanowym
  9. Musztarda amerykańska (w kolorze żółtym)

Przygotowanie: Placki tortilli podgrzewamy przez 1 minutę z każdej strony. Na placku rozsmarowujemy kremowy serek, układamy dowolnie składniki, polewamy musztardą i zawijamy! Kroimy w ślimaczki szerokości ok. 1-1,5 cm.

33Tortilla nr 2 – delikatna z jajem

Czego potrzebujecie?

  1. Placki tortilli
  2. Jaja ugotowane na twardo, pokrojone na cztery
  3. Żółta papryka świeża
  4. Świeży ogórek
  5. Miks sałat
  6. Oliwki z zalewy
  7. Ogórek konserwowy
  8. Sos tatarski
  9. Musztarda amerykańska (w kolorze żółtym)

Przygotowanie: Placki tortilli podgrzewamy przez 1 minutę z każdej strony. Na placku rozsmarowujemy sos tatarski, układamy dowolnie składniki, polewamy musztardą i zawijamy! Kroimy w ślimaczki szerokości ok. 1-1,5 cm.

32Tortilla nr 3 – serowa 

Czego potrzebujecie?

  1. Placki tortilli
  2. Mini kulki sera mozarella
  3. Ser żółty gouda pokrojony w paseczki
  4. Żółta papryka świeża
  5. Marynowane papryczki jalapenos
  6. Miks sałat
  7. Kremowy serek o smaku chrzanowym
  8. Ostry ketchup!

Przygotowanie: Placki tortilli podgrzewamy przez 1 minutę z każdej strony. Na placku rozsmarowujemy kremowy serek, układamy dowolnie składniki, polewamy ketchupem i zawijamy! Kroimy w ślimaczki szerokości ok. 1-1,5 cm.

30

Tortilla nr 4 – w stylu azjatyckim

Czego potrzebujecie?

  1. Placki tortilli
  2. Pasta miso
  3. Żółta papryka świeża
  4. Paluszki surimi
  5. Imbir marynowany
  6. Biały sezam
  7. Marynowane papryczki jalapenos
  8. Miks sałat
  9. Grzybki marynowane
  10. Sos sojowy
  11. Kremowy serek o smaku chrzanowym
  12. Musztarda amerykańska (w kolorze żółtym)

Przygotowanie: Placki tortilli podgrzewamy przez 1 minutę z każdej strony. Na placku rozsmarowujemy pastę miso, układamy dowolnie składniki, posypujemy sezamem, polewamy odrobiną sosu sojowego i zawijamy! Kroimy w ślimaczki szerokości ok. 1-1,5 cm.

31Gotowe tortille układamy na talerzu – częstujemy najbliższych i zajadamy ze smakiem 🙂

2325

 

Lekka świąteczna sałatka śledziowa

5

Tak już przystało, że zazwyczaj na wigilę podajemy śledzia w śmietanie, bądź smażonego z patelni. Śledź to ryba niedoceniona, która jest bogata w białko, a zawarty w niej kwas omega-3 przyśpiesza przemianę materii i spalanie tłuszczu. W tym roku na wigilię proponuję Wam śledzia w lżejszym wydaniu. Po jego kosumpcji na pewno zostanie Wam jeszcze miejsce na próbowanie kolejnych potraw z wigilijnego stołu 😉

(więcej…)