Jesienne owoce pod owsianą kruszonką

Jesień od zawsze kojarzy mi się z szarlotką albo domowym kruchym ciastem zapiekanym z soczystymi, korzennymi śliwkami, skrytymi pod bezową chmurką. Od roku, a właściwie odkąd w domu pojawiły się dziewczynki, stałam się największą fanką szybkich i prostych deserów, stąd też w mojej kuchni w jesienne weekendy królują sezonowe owoce zapiekane pod chrupiąca kruszonką. To jest taki jesienny “must eat”.

Owoce przyprawiam tylko cynamonem, czasem też kardamonem, a na wierzch ląduje zdrowsza wersja kruszonki z mąki orkiszowej, płatków owsianych i masła. Po zapieczeniu podaję je jeszcze gorące z gałką ulubionych lodów.

Wiecie dobrze, jak cenię i uwielbiam regionalnych producentów oraz ich produkty, a zwłaszcza te sezonowe, idące z duchem czasu. Od niedawna mam niezwykłą przyjemność współpracować z jedną z pyszniejszych lodziarni w regionie, która produkuje lody tradycyjne, w duchu slow, z najwyższej jakości składników. “Szabelki” kilka dni temu w prezencie podarowały mi najpiękniejszą paczkę PR, w której znalazłam smaki lodów w jesiennym klimacie. Pojawił się smak czekoladowy, orzecha laskowego, szarlotkowy i dyniowy. Który smak postawilibyście na podium, a który zdecydowanie zostałby daleko w tyle za pozostałymi? Ha! Domyślam się – zapewne dynię, która mało kojarzy się ze słodyczą i subtelnością lodowych przysmaków. My również tak obstawiliśmy, dlatego degustajcę zaczęliśmy od czekolady, idąc dalej w stronę orzecha laskowego, zatrzymując się na szarlotce i – o zgrozo! – pochłaniając w jednej chwili całą dynię, która okazała się najcudowniejszym smakiem, jaki ostatnio przyszło mi poznać! Coś wspaniałego, a w połączeniu z gorącymi gruszkami i jabłuszkami, zapieczonymi pod kruszonką stworzyły deser idealny!

Szabelkowe, jesienne smaki lodów królują w lodziarniach i piekarniach Szabelski na Warmii i Mazurach. Sprawdźcie i delektujcie się! Tymczasem łapcie mój najprostszy, a jednocześnie najpyszniejszy przepis, który koniecznie musicie odtworzyć w listopadowy wieczór.

Jesienne owoce zapiekane pod owsianą kruszonką

Receptura na cztery porcje:

  • 2 soczyste jabłka, najlepiej odmiana szara reneta, ale mogą być każde
  • 2 dojrzałe gruszki odmiana konferencja
  • 1 łyżeczka cynamonu mielonego

Kruszonka:

  • 100 g płatków owsianych górskich
  • 100 g zimnego masła, pokrojonego w kostkę
  • 100 g mąki orkiszowej

Przygotowanie:

Jabłka i gruszki myjemy, osuszamy, usuwamy gniazda nasienne i kroimy w dużą kostkę podobnej wielkości. Doprawiamy cynamonem. Przekładamy do naczynia żaroodpornego.

Składniki na kruszonkę łączymy razem w misce, wyrabiając dłońmi, do połączenia składników.

Kruszonką posypujemy owoce.

Wkładamy do rozgrzanego do 180 stopni C piekarnika i pieczemy około 40-45 minut.

Podajemy jeszcze gorące z zimnymi lodami.

Smacznego! 🙂

*Wpis powstał przy współpracy z marką LodySzabelki*

Racuszki z jabłkami – śniadaniowy przysmak najmłodszych

Od czasu “przymusowej kwarantanny” mam w domu małego pomocnika w kuchennych podbojach. Nie tylko razem gotujemy, ale też stylizujemy potrawy do zdjęć. Ostatnio Kalinka dużo angażuje się w moje działania.

Mam to szczęście, że tuż po przebudzeniu moja córka od razu woła: “Mamo, jeść!” 🙂 Wśród śniadań prym wiodą: jajecznica, kanapka z domowym masłem orzechowym i rzecz jasna wszelkiego rodzaju racuszki i placuszki.

Zapraszamy na nasz ekspresowy przepis na racuszki z jabłuszkiem 🙂

Racuszki z jabłkami – idealne na śniadanko!

  • 300 g mąki pszennej
  • 1 i 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • szczypta soli
  • 3 łyżki stołowe cukru trzcinowego
  • 340-350 ml mleka ( u nas ryżowe)
  • 2 jaja rozmiar L
  • 50 ml oleju rzepakowego
  • 2 średniej wielkości jabłuszka starte na tarce o grubych oczkach

Przygotowanie:

  1. Cukier utrzeć z jajami. Dodać szczyptę soli.
  2. Mąkę przesiać do dużej miski razem z sodą oczyszczoną. Dodać do masy jajecznej.
  3. Małym strumieniem dolewać olej rzepakowy i mleko. Ubić do uzyskania jednolitej, gładkiej masy.
  4. Na tarce o dużych oczkach zetrzeć obrane jabłuszka. Dodać do masy i delikatnie wymieszać łyżką.
  5. Smażyć na suchej patelni, bądź na bardzo małej ilości tłuszczu na rumiano z obu stron.
  6. Podać z ulubionymi dodatkami – u nas z cukrem pudrem i miodem. Super smakują z jogurtem greckim i świeżymi owocami jagodowymi.

Smacznego 🙂

Moja domowa szarlotka

Uwielbiam smak i zapach domowej szarlotki!  Ostatnio czas ucieka mi przez bardzo szybko, gdyż zostałam mamą, ale na domowe wypieki zawsze znajdzie się czas 🙂 Pieczenie relaksuje i pozytywnie nastraja. Szarlotka na życzenie mojego męża, który jeszcze ciepłą mógłby zjeść całą prosto z blaszki. Częstujcie się – jest naprawdę pyszna! 🙂 

Moja domowa szarlotka

Składniki na blaszkę o wymiarach: 24 cm x 36 cm:

Kruche ciasto:

  • 200 g masła prawdziwego 82 % tłuszczu
  • 3 szklanki mąki pszennej tortowej
  • 3 łyżki stołowe cukru
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 5 żółtek
  • szczypta cynamonu

Farsz z jabłek:

  • 1,5 -2 kg świeżych kwaśnych jabłek najlepiej odmiana szara reneta
  • 5 łyżek cukru
  • sok z połowy pomarańczy
  • łyżka cynamonu
  • bułka tarta do podsypania

+ Dodatkowo dżem z czarnej porzeczki na spód

Beza:

  • 5 białek
  • szklanka cukru kryształu

Przygotowanie:

  1. Składniki na ciasto zagnieść.Zawinąć w folię spożywczą i włożyć na godzinę do lodówki.
  2. Jabłka obrać, zetrzeć na tarce na duże plasterki. Zasypać plasterki cukrem, cynamonem, dodać sok z pomarańczy. Dokładnie wymieszać i odstawić na pół godziny.
  3. Blaszkę natrzeć masłem i wysypać mąką.
  4. Piekarnik rozgrzać do 180 stopni C (pieczenie góra-dół).
  5. Na blaszkę utrzeć ciasto na tarce o grubych oczkach – zostawić 1/3 ciasta, by później utrzeć na kruszonkę.
  6. Ciasto wstawić do nagrzanego piekarnika i piec przez 20 minut – na rumiano  (góra-dół piekarnik). .
  7. Upieczony spód ostudzić, posmarować dżemem z czarnej porzeczki, posypać odrobiną bułki tartej, na której rozłożyć jabłka. Uwaga! Jabłka dokładnie odcisnąć z soku, żeby była sucha masa. Wysypana bułka tarta wciągnie jeszcze sok, który zostanie.
  8. Ubić białka na sztywno mikserem, po czym powoli partiami dodawać cukier, żeby uzyskać szklistą bezę. Bezę rozłożyć na jabłkach.
  9. Na wierzch utrzeć pozostałą 1/3 część ciasta kruchego na kruszonkę.
  10. Piec 30 minut w 180 topniach C ( ustawiłam samą górę na pieczenie).
  11. Gotowe!

Podawać na ciepło z lodami waniliowymi – pychotka! 🙂