Kasza owsiana. Moje nowe kulinarne odkrycie.
Jest wytwarzana z ziaren owsa, tego samego, którego używa się do produkcji płatków owsianych. Kasza jednak jest bogatsza w błonnik i liczne składniki mineralne. Spośród wszystkich jest najlepszym źródłem β-glukanu – rozpuszczalnego błonnika, który daje szybkie uczucie sytości oraz pęcznieje w przewodzie pokarmowym, co ułatwia wypróżnianie się. Wykazuje działanie przeciwnowotworowe i stanowi odżywkę dla korzystnej mikroflory naszego układu pokarmowego. Zawiera dużo białka, żelaza, magnezu ora jest dobrym źródłem cynku, wapnia, witamin B1, B2 i kwasu foliowego.
Jak widzicie działa niemal jak nauralne lekarstwo, które możecie spożywać do woli! Na słono, na słodko, idealnie syci na długo, stąd tez polecam do dań jednogarnkowych i sałatek, które sprawdzą się do pracy. A poniżej jedna ze smacznych propozycji ode mnie. Na zdrowie! 🙂