Kasza jęczmienna z owocami i pestkami – idealna na śniadanie

19Zachciało mi się kaszy. W ręce wpadła jęczmienna. Bardzo ją lubię, bo jest drobna i lekka, idealnie nadaje się do wielu kuchennych fantazji. Jako, że owoców ostatnio w mojej kuchni w nadmiarze postanowiłam, że dzisiejszy wariant to będzie kasza z owocami. Przygotowałam wszystko wieczorem, a o poranku zjadłam zdrowe śniadanie. Jako, że porcja jest duża zabrałam resztę na drugie śniadanie do pracy. Częstujcie się, życzę smacznego! 🙂

Kasza jęczmienna z owocami i pestkami

– idealna na śniadanie lub do pracy

  • 100 g kaszy jęczmiennej
  • 1/2 łyżeczki soli do ugotowania kaszy

Owoce:

  • 1 jabłko
  • 1 pomarańcza
  • 1 banan
  • garść suszonych owoców żurawiny
  • miks ulubionych pestek i ziaren: pestki dyni, czarny i biały sezam, słonecznik

DO DZIEŁA!

  1. Kaszę jęczmienną drobną gotujemy w lekko osolonej wodzie przez ok. 15 minut.
  2. Do ugotowanej kaszy dodajemy owoce pokrojone w kostkę, suszoną żurawinę i ziarenka.
  3. Gotowe!

Z przepisu wyjdą dwie porcje. Jedną możemy zjeść na śniadanie, a druga zapakować w pudełeczko i zjeść w ramach lunchu w pracy 🙂

1718

Sałatka z kaszą gryczaną niepaloną, buraczkami, malinami i serem z niebieską pleśnią

przepis1dNim na stole pojawi się kasza gryczana, najpierw na polskich polach zakwitają różowe, bądź białe kwiaty. Jasne ziarna kaszy gryczanej niepalonej są bardziej wartościowe, aniżeli ziarna kaszy gryczanej palonej. A to za sprawą podgrzewania, podczas którego kasza traci część cennych dla naszego zdrowia witamin. Kasza gryczana w obu wariantach jest idealna dla osób na diecie bezglutenowej, gdyż nie ma w niej szkodliwych białek glutenowych.  Dodatkowo działa odkwaszająco i syci na bardzo długo!

W połączeniu z burakiem, malinami i serem pleśniowym, z dodatkiem prażonych ziaren i obsypana świeżymi ziołami dostarczy Wam mnóstwa energii! Tak przygotowaną sałatką na pewno zaskoczycie swoich najbliższych, a i w Waszym menu na pewno zagości na dłużej! 😉

Continue reading

Śniadaniowy koktajl jagodowo-czekoladowo-jaglany

przepis2gŚniadanie nie musi być nudne. Odrzućmy na bok kanapkę, jajecznicę czy płatki z mlekiem. Dodajmy sobie od rana energii do działania pożywnym koktajlem na bazie kaszy jaglanej, z dodatkiem mrożonych malin i szlachetnego kakao, zmiksowanym ze świeżymi ziołami i mlekiem kokosowym. Po takim śniadaniu pełni energii ruszymy z domu! Porcja wystarczy dla dwojga 😉 Koniecznie musicie zasmakować w koktajlu z dodatkiem królowej kasz – kochanej jaglanki!

Continue reading

Sałatka z kaszą pęczak, gruszką, borówką amerykańską, jeżynami, ogrodowym winogrono i Olejem Rzepakowym Olandia

9

Rzepak. Roślina oleista, o pieknych, żółtych kwiatach, uprawiana w Polsce od pokoleń. Z naion rzepaku uzyskuje się olej rzepakowy, który w naszym kraju nazywany jest „oliwą północy”. 

Dziś chciałabym się z Wami podzielić przepisem z udziałem Oleju Rzepakowego Olandia – tłoczonego na zimno, wyłącznie za pomocą środków mechanicznych z wysoko klasyfikowanych ziaren rzepkau, które zostały pozbawione gorzkiej okrywy nasiennej. Wspaniale nadaje się do sałatek, gotowania, pieczenia i smażenia. Koniecznie spróbujcie! 

Continue reading

Kasza owsiana z czerwoną kapustą, marchewką, jabłkiem i – sałatka idealna do pracy

2

Kasza owsiana. Moje nowe kulinarne odkrycie.

Jest wytwarzana z ziaren owsa, tego samego, którego używa się do produkcji płatków owsianych. Kasza jednak jest bogatsza w błonnik i liczne składniki mineralne. Spośród wszystkich jest najlepszym źródłem β-glukanu – rozpuszczalnego błonnika, który daje szybkie uczucie sytości oraz pęcznieje w przewodzie pokarmowym, co ułatwia wypróżnianie się. Wykazuje działanie przeciwnowotworowe i stanowi odżywkę dla korzystnej mikroflory naszego układu pokarmowego. Zawiera dużo białka, żelaza, magnezu ora jest dobrym źródłem cynku, wapnia, witamin B1, B2 i kwasu foliowego.

Jak widzicie działa niemal jak nauralne lekarstwo, które możecie spożywać do woli! Na słono, na słodko, idealnie syci na długo, stąd tez polecam do dań jednogarnkowych i sałatek, które sprawdzą się do pracy. A poniżej jedna ze smacznych propozycji ode mnie. Na zdrowie! 🙂

Continue reading

Popcorn z kaszy gryczanej – chrupiący i zdrowy

101

Kasza gryczana. Tak, jest nam znana i lubiana. Powszechnie towarzyszka wszelakiego rodzaju duszonych w sosie mięs z dodatkiem warzyw, powszechnie zwanych gulaszem. Od niedawna powróciła do łask jako kasza zajadana na słodkie śniadania, idealnie sprawdzająca się w roli głównego składnika placuszków oraz jako wiodąca prym w kolorowych sałatkach. A czy jest Wam już znana jej chrupiąca wersja, jako popcorn? U mnie to jej najlepsza odsłona! Świetnie chrupie, szybka w przygotowaniu, o wszelakim zastosowaniu – musicie koniecznie spróbować! Założę się, że i Was od pierwszego chrupnięcia uwiedzie na dobre, smacznego, nie tylko kaszomaniacy! 🙂  Continue reading

„Kasza? Lubię ją!” – relacja z finału konkursu Lubię Kaszę

_H4Z3175

„Kasza?Lubię ją!”

To już wiecie, jeśli zaglądacie na mojego bloga. Zawsze znajdziecie ode mnie jakąś smaczną, niebanalną kompozycję na danie z kaszą w roli główniej. Na kasze sposobów jest milion – od słonych, po słodkie, od prostych po te całkiem odważne. A skoro do odważnych świat należy czasem warto zaryzykować 😉

Niedawno wzięłam udział w konkursie „Kasza?Lubię ją!” w ramach kampanii „Lubię kaszę – kasza na stół, na zdrowie, na co dzień”. Zgłosiłam swój przepis na kaszę jęczmienną w ciemnym piwie z dodatkiem regionalnej kiełbasy i świeżych ziółZacne jury zakwalifikowało mój przepis i tak trafiłam do finałowej dziesiątki szczęśliwców 😉

Continue reading

Kasza jaglana garam masala z polędwiczką z kurczaka i cukinią

a

GARAM MASALA. Jedna z moich ulubionych mieszanek, które kojarzą się z kuchnią dalekiego wschodu. Magiczne składniki, które złożone w kompozycję tworzą aromatyczną i harmonijnie ze sobą współgrającą mieszankę smaków. Kmin rzymski, ziarno kolendry, czarny pieprz, kardamon, liść laurowy, goździki, cynamon, chili, gałka muszkatołowa i imbir. Wystarczy jeden ruch z młynka, w którym mieli się ziarno, a w jednej chwili w naszej kuchni unoszą się orientalne aromaty. Ja najbardziej lubię, gdy po patelni skaczą prażone ziarenka kolendry, a moje kubki smakowe intensywniej zaczynają pracować.. 😉

Continue reading

Kremowy pęczak słodko-ostry

Pęczak powrócił do łask! 

Dawno nie gościł w moich garach, ale że mój mąż uznał, że nadeszła pora na „pęczotto” kolejnym wyzwaniem było przygotowanie go w nowej, smacznej odsłonie. Kremowy, lekko pomidorowy, ostry, a zarazem słodki. Idealny na obiad. Musicie spróbować i pomóc mi moim kolorowym talerzem zaprosić do Nas wiosnę!

Delektujcie się, zapraszam 🙂

Continue reading

Kuskus z pieczonymi warzywami, świeżą miętą i olejem rydzowym

Z Poznania przywiozłam bardzo zdrowy upominek – unikatowy Olej Rydzowy tłoczony na zimno .Tuż po targach przyjechała do mnie zdrowa paczka z olejami: rzepakowym, lnianym i rydzowym. Jeśli bylibyście ciekawi, co jeszcze oferuje firma produkująca te wyjątkowe oleje zapraszam na ich stronę: www.semco.pl. Tam również możecie zamówić sobie coś zdrowego wysyłkowo. Szukajcie tych wspaniałych olejów na półkach sklepów ze zdrową żywnością. Dbajcie o swoje zdrowie i wspomagajcie regionalnych producentów 🙂

Continue reading