Kiełbaska i piwo? Tak, wiem, to jedno z najlepszych połączeń na świecie 🙂 A kiedy kiełbaska jest zamarynowana w piwie, a później zgrillowana i podana z piklami na chrupiącej kromce – to dopiero rarytas! Częstujcie się moją kolejną propozycją na grilla z marką Warmia 🙂 Kiełbaski w piwnej marynacie z sałatką z pikli Marynata do […]
Tag: KIEŁBASA
Domowa fit pizza na cieście pszenno-gryczanym
Ostatnio jesteśmy mistrzami w robieniu resztkowego jedzenia. Dziś kolejna potrawa z cyklu zero waste i czyszczenia lodówki. Domowa pizza na cieście pszenno-gryczanym, taka po polsku. Przepis na ciasto narodził się przypadkiem, bo zabrakło mi mąki pszennej i jak się później okazało stworzyłam całkiem nowy spód, który jest lekki, zdrowy i niezwykle pożywny. Pycha – koniecznie […]
Zapiekane ciabatty z farszem
Naszło mnie na zapiekanki! Bardzo lubię chrupiące ciabatty zapiekane z ulubionym, prostym farszem. Idealnie nadają się na ciepłe śniadanie, bądź szybki, ale jakże sycący obiad. Przygotowanie jest naprawdę proste – zachęcam Was do przygotowania ich z kimś bliskim. Jest to świetna forma spędzenia wolnego czasu, a także późniejszego wspólnego delektowania się smakiem i nasłuchiwaniem, jak […]
Kasza jęczmienna z ciemnym piwem i kiełbasą swojską pilzneńską
Kasza jęczmienna często pomijana, wiąż w peletonie nieco dalej niż kasza gryczana i kasza jaglana. Warto wiedzieć, iż spośród wszystkich kasz zawiera ona najwięcej wapnia, sporo cynku, potasu i żelaza. Dziś przygotowałam kaszę jęczmienną perłową a’la risotto z ciemnym piwem regionalnym i swojską kiełbasą pilzneńska, która znajduje się na liście produktów tradycyjnych województwa podkarpackiego. Do […]
Kociołek zamiast grilla
Majówka, a wraz z nią początek sezonu na gotowanie w plenerze! W ogrodzie, na plaży, w lesie, na polanie – wszędzie! Grille, ogniska, biesiady… U mnie w żarze tlącego się ogniska stanął kociołek. Warzywa z mięsem, które trafiają na godzinę do żeliwnego naczynia, zachwycają podniebienia prawdziwych smakoszy! A kto raz spróbuje tego przysmaku, zawsze już […]