Tarta z kremem cytrynowow-miętowym i jagodami

Są takie owoce, na które czekam cały rok. Poza truskawkami, malinami, wiśniami i czereśniami, ponad wszystko ubóstwiam leśne jagody! Możliwości ich wykorzystania jest mnóstwo. Można zjeść je z dodatkiem cukru, albo wykorzystać do przygotowania pierogów. Wspaniale smakują z makaronem.

Pamiętam, jak w dzieciństwie jeździłam rowerem do lasu z moją przyjaciółką i potrafiłyśmy zbierać jagody dniami i godzinami! Póki kanka się nie zapełniła, nie było mowy o powrocie do domu. Oj, zdecydowanie brakuje mi tamtych beztroskich chwil 😉

Dziś postanowiłam przygotować dla Was tartę, z lekko kwaskowatym kremem. Mega prostą i bajecznie piękną! Uwielbiam letnie wypieki, tak niewiele składników potrzeba, a tak wspaniały jest efekt finalny! Częstujcie się!

Tarta z kremem cyrtynowo-miętowym i świeżymi jagodami

Tarta: 180 g mąki pszennej, 100 g masła 82 % tłuszczu, 1 jajo, 1 łyżka cukru

Krem: 200 ml śmietany 30 % kremówki, 200 g serka mascarpone, skórka otarta z jednej cytryny, świeża mięta, 2 łyżki cukru drobnego

Przygotowanie:

  1. Składniki na tartę zagnieść. Włożyć do zamrażarki na 30 minut.
  2. Piekarnik rozgrzać do 190 stopni C (góra -dół).
  3. Blaszkę do tarty wyłożyć ciastem, pamiętając o rantach.
  4. Piec w rozgrzanym piekarniku przez 20 minut.

Krem:

W dużej misce ubić na sztywno śmietankę. Dodać cukier. Następnie dodać serek mascarpone. Ubijać na małych obrotach, aż wszystkie składniki się połączą i utworzą jednolitą masę. Dodać skórkę otartą z cytryny i posiekaną drobną miętę (około 5 większych listków).

Krem wyłożyć na ostudzony spód. Posypać jagodami i udekorować świeżą miętą. Proste, piękne i pyszne! 🙂