Zapewne każdy z was szuka ciekawych propozycji na domowe przekąski zwłaszcza, gdy z wizytą mają wpaść znajomi lub rodzinka.
Proponuję dziś Wam jakże prostą i smaczną alternatywę – kolorowe tortille na cztery sposoby. Każda z nich jest inna, smaczna, bardzo prosta w przygotowaniu. A może zaprosicie najbliższych do kuchni i razem spędzając czas zakręcicie rolki? Super zabawa, która na pewno spodoba się Waszym gościom. Życzę smacznego 😉
Toritilla na cztery sposoby
Tortilla nr 1 – z kurczakiem na ostro
Czego potrzebujecie?
- Placki tortilli
- Smażona bez tłuszczu, w przyprawach, pierś kurczaka pokrojona w drobne paseczki
- Żółta papryka świeża
- Marynowane papryczki jalapenos
- Miks sałat
- Grzybki marynowane
- Świeży ogórek zielony
- Kremowy serek o smaku chrzanowym
- Musztarda amerykańska (w kolorze żółtym)
Przygotowanie: Placki tortilli podgrzewamy przez 1 minutę z każdej strony. Na placku rozsmarowujemy kremowy serek, układamy dowolnie składniki, polewamy musztardą i zawijamy! Kroimy w ślimaczki szerokości ok. 1-1,5 cm.
Tortilla nr 2 – delikatna z jajem
Czego potrzebujecie?
- Placki tortilli
- Jaja ugotowane na twardo, pokrojone na cztery
- Żółta papryka świeża
- Świeży ogórek
- Miks sałat
- Oliwki z zalewy
- Ogórek konserwowy
- Sos tatarski
- Musztarda amerykańska (w kolorze żółtym)
Przygotowanie: Placki tortilli podgrzewamy przez 1 minutę z każdej strony. Na placku rozsmarowujemy sos tatarski, układamy dowolnie składniki, polewamy musztardą i zawijamy! Kroimy w ślimaczki szerokości ok. 1-1,5 cm.
Czego potrzebujecie?
- Placki tortilli
- Mini kulki sera mozarella
- Ser żółty gouda pokrojony w paseczki
- Żółta papryka świeża
- Marynowane papryczki jalapenos
- Miks sałat
- Kremowy serek o smaku chrzanowym
- Ostry ketchup!
Przygotowanie: Placki tortilli podgrzewamy przez 1 minutę z każdej strony. Na placku rozsmarowujemy kremowy serek, układamy dowolnie składniki, polewamy ketchupem i zawijamy! Kroimy w ślimaczki szerokości ok. 1-1,5 cm.
Tortilla nr 4 – w stylu azjatyckim
Czego potrzebujecie?
- Placki tortilli
- Pasta miso
- Żółta papryka świeża
- Paluszki surimi
- Imbir marynowany
- Biały sezam
- Marynowane papryczki jalapenos
- Miks sałat
- Grzybki marynowane
- Sos sojowy
- Kremowy serek o smaku chrzanowym
- Musztarda amerykańska (w kolorze żółtym)
Przygotowanie: Placki tortilli podgrzewamy przez 1 minutę z każdej strony. Na placku rozsmarowujemy pastę miso, układamy dowolnie składniki, posypujemy sezamem, polewamy odrobiną sosu sojowego i zawijamy! Kroimy w ślimaczki szerokości ok. 1-1,5 cm.
Gotowe tortille układamy na talerzu – częstujemy najbliższych i zajadamy ze smakiem 🙂