Wielkanocny mazurek matcha

Dzień dobry! 🥰

Dzisiaj dzielę się z Wami przepisem na najłatwiejszego mazurka wielkanocnego ever! Pyszny, chrupiący, herbatnikowy spód, który może zagnieść nawet Wasze maluszek 😁 Do spodu w tym roku przygotowałam krem na bazie białej czekolady i herbaty matcha, która nadała pięknego, zielonego, wiosennego koloru.

WIELKANOCNY MAZUREK MATCHA

  • KRUCHY SPÓD
    200 g mąki pszennej
    100 g masła
    4 łyżki wody
    1 czubata łyżka cukru
  • KREM MATCHA
    90 g śmietanki 30%
    100 g białej czekolady
    1 łyżeczka mielonej herbaty match
  • Składniki na kruchy spód zagnieść. Ciasto włożyć na 30 minut do lodówki. Po tym czasie ciasto rozwałkować i wylepić nim blaszkę. Piec ciasto w nagrzanym do 180 stopni C piekarniku (góra-dół) na rumiano (około 25-30 minut).

    Krem: śmietankę podgrzać. Gotować chwilę na małym ogniu, żeby odparować wodę. Zdjąć śmietankę z palnika, dodać czekoladę, miesiąca do rozpuszczenia. Do gotowego kremu dodać matchę. Dokładnie wymieszać. Wylać na ostudzony spód, ozdobić dowolnie. U mnie truskawki, czekolad biała, borówki, wiórki kokosa, matcha. Wstawić na całą noc do lodówki.

Wielkanocny mazurek cytrynowy

Wielkanoc od zawsze kojarzy mi się z mazurkiem. Słodkim, maślanym, aromatycznym, kruchym niczym herbatniki. Prym wiodą mazurki kajmakowe z bakaliami, ale w tym roku postanowiłam wypróbować mazurka z kremem cytrynowym. Dlaczego? Bo lubię przełamywać słodycz kwaśnym smakiem. To idealne połączenie, które ubóstwiam.

Częstujcie się zatem i podzielcie się swoimi pomysłami na mazurka w komentarzach. Chętnie się zainspiruję 😉

Kruchy spód do mazurka:

  • 200 g maki pszennej
  • 100 g masła
  • 4 łyżki wody
  • 1 czubata łyżka cukru (może być zwykły wymieszany z waniliowym)

Wszystko zagnieść razem, po czym schłodzić przez 30 minut w lodówce. Piekarnik rozgrzać do 180 stopni C piekarniku. Ciasto wyłożyć na blaszkę i piec przez 12-15 minut, w zależności od grubości ciasta. Powinno być lekko rumiane.

Masa cytrynowa:

  • sok z 2 dużych cytryn (plus skórka otarta z cytryn)
  • 3 jajka rozmiar M
  • 100 g cukru pudru
  • 80 g masła

Do garnuszka nalewamy wodę i doprowadzamy do wrzenia. Powstanie kąpiel wodna. Na garnuszek wstawiamy miseczkę, która wytrzyma wysoką temperaturę. Do miski wrzucamy masło, jaja, sok i skórkę z cytryn oraz cukier puder. Podgrzewamy, aż masa zacznie gęstnieć. Woda w garnuszku powinna być gorąca, ale nie wrzeć. Gotujemy około 15-20 minut. Gotową masę studzimy, po czym wylewamy na upieczony, zimny spód mazurka. Dekorujemy, jak lubimy. U mnie: skórka z cytryny, owoce granatu, rozmaryn, mięta.

Wielkanocne Mazurki w Garncarskiej Wiosce

_DSC6163W minioną sobotę, 19 marca, miałam przyjemność poprowadzić warsztaty kulinarne dla dzieci. Warsztaty przeprowadziłam podczas Wielkanocnego Kiermaszu w Garncarskiej Wiosce, we wsi Kamionka nieopodal Nidzicy.

Garncarska Wioska” to wioska tematyczna działająca we wsi Kamionka k/Nidzicy. Działalność rozpoczęła w 15 października 2007 roku.
Tutaj odtwarzane są stare ginące zawody, kultywowane są dawne tradycje i obyczaje. Tutaj odnajdziesz unikalne miejsca, przeżyjesz niezapomnianą przygodę, przypomnisz sobie smaki i zapachy dzieciństwa.
Na miejscu znajduje się sklepik, w którym możecie zakupić produkty ceramiczne, krawieckie, pamiątki regionalne, wyroby z papieru czerpanego. Garncarska Wioska organizuje warsztaty i pokazy ceramiczne, bibułkarskie, florystyczne, malowanie na szkle, warsztaty witrażowe i wytwarzania papieru czerpanego. Organizuje wydarzenia integracyjne dla firm, szkolenia oraz kompleksową organizację wizyt studyjnych. Obecnie, Garncarska Wioska organizuje jarmarki raz w miesiącu od jarmarku wielkanocnego do jarmarku bożonarodzeniowego, od maja do września w każdą pierwszą sobotę miesiąca.
Na miejscu odwiedzić możecie także: garncarnię, kuźnię mazurską, Jarzębinowy Amfiteatr, Rajski Ogród , Galerię „SKARBY ZIEMI”, 200 letnią stodołę mazurską, ekspozycję tradycyjnych sprzętów wiejskiego gospodarstwa mazurskiego, dom pracy twórczej dla dzieci i młodzieży NIEZAPOMINAJKA.”

Więcej informacji o tym niezwykłym miejscu oraz aktualności o wydarzeniach znajdziecie na stronie internetowej (przeniesiecie się na nią po kliknięciu w obrazek poniżej).

logo

Warsztaty kulinarne odbywały się podczas kiermaszu, czasu było niewiele, a jak wiecie dzieciaki mają niekończące się pokłady energii! 🙂

Wymyśliłam zatem, iż najlepszym rozwiązaniem będzie wspólne przygotowywanie mazurków wielkanocnych. Upiekłam dzień wcześniej kruche spody w kształcie jajeczek wielkanocnych, a dzieciom zapewniłam zabawę, podczas której wspólnie – na słodko i baaardzo kolorowo udekorowaliśmy mazurki! Dzieciaki były świetne! Ich fantazja bardzo mnie zaskoczyła, a samo wydarzenie dodało mnóstwa energii do dalszej pracy 🙂

Przepis na ciasto – bardzo prosty, by dzieci mogły same odtworzyć go z pomocą swoich mam.

Kruchy spód do mazurka:

  • 200 g maki pszennej
  • 100 g masła
  • 4 łyżki wody
  • 1 czubata łyżka cukru (może być zwykły wymieszany z waniliowym)

Wszystko zagnieść razem, po czym schłodzić przez 30 minut w lodówce. Piekarnik rozgrzać do 180 stopni C piekarniku. Ciasto wyłożyć na blaszkę i piec przez 12-15 minut, w zależności od grubości ciasta. Powinno być lekko rumiane .
Czym możemy ozdobić mazurka?
• Masa kajmakową (masa o smaku toffi, orzechowym, kakaowym)
• Czekoladą 🙂
• Ulubionym dżemem lub marmoladą (śliwkową, pomarańczową, wiśniową, truskawkową)
• Orzechami: laskowymi, włoskimi,
• Migdałami całymi i płatami migdałów
• Suszonymi bakaliami: morelami, śliwkami, rodzynkami; kandyzowana skórką z pomarańczy
• Kolorowymi posypkami
• Lukrem, kolorowymi cukierkami

Poniżej, specjalnie dla Was krótki filmik i nieco fotograficznych wspomnień z wczorajszych warsztatów i wspólnej zabawy!

Ale było słodko:)

_DSC6160_DSC616820160318_19184420160319_12511820160319_13031020160319_13320220160319_13081720160319_13082620160319_13320620160319_131612