
Dzisiaj gratka dla fanów zdrowszej wersji słodkości 🥰
Ostatnio mam meeeega ochotę na słodkości, dlatego staram się szukać zamienników, by ograniczyć nieco cukier w swojej codziennej diecie i nie zajadać czekoladowych cukierasków wieczorami 🤪🙈
I tak oto powstał zdrowy deserek a’la bounty – z miłości do kokosa oczywiście! 🥥🥥🥥😁🤤
Zdrowy deserek a’la bounty Sajkofanki
Do przygotowania dwóch pysznych porcji będziecie potrzebować:
Masa kokosowa:
🍃70 g wiórek kokosowych
🍃30 g płatków jaglanych
🍃15 g ksylitolu
🍃250 ml napoju kokosowo-ryżowego
Masa budyniowa:
🍃 30 g budyniu czekoladowego (u mnie delecta)
🍃 250ml napoju kokosowo-ryżowego
Do dekoracji:
🍃Kakao naturalne
🍃Wiórki kokosowe
Masa kokosowa: wszystkie składniki zagotować w rondelku, aż wchłoną całkowicie mleko. Powstałą masę zmiksować blenderem tak, by były wyczuwalne wiórki kokosa.
Masa budyniowa: Proszek budyniowy połączyć z mlekiem, żeby nie było grudek i zagotować, aż powstanie gęsta masa.
W naczyniu ułożyć warstwę budyniu, później warstwę kokosową. Po wierzchu posypać obficie kakao i wiórkami kokosa.
Koniecznie dajcie znać, jak smakowało 😁🔥
Ten deserek fajnie zrobić sobie w słoiczku, bo wystarczy zakręcić nakrętką i mozna zabrać ze sobą w plener albo do pracy 😉

Truskawkowo-kokosowy pudding chia z rabarbarem
Rozsmakowałam się w nasionach chia. Polubiłam dodawać je do potraw, gdyż sprawiają, że stają się one bardziej pożywne. Dodatkowo wspaniale wpływają na przyspieszenie metabolizmu, przynajmniej w moim przypadku, co pozwala mi na szybszy powrót do formy po ciąży 😉 Zachęcam Was do wymyślania własnych kompozycji z małymi nasionami, a moja dzisiejsza propozycja niech stanowi dla Was kolejną inspirację!
Truskawkowo-kokosowy pudding chia z rabarbarem
Receptura na 2 duże porcje
- 400 ml mleczka kokoesowego
- 2 łyżki jogurtu naturalnego
- 4 łyżki stołowe nasion chia
- 400 g truskawek świeżych, bądź mrożonych
- szczypta cynamonu
- 4 łodygi rabarbaru
- 1/4 szklanki wody
- 2 łyżki cukru lub ksylitolu
Przygotowanie:
- Mleczko kokosowe zmiksować blenderem z truskawkami (jeśli dajecie mrożone, poczekajcie, aż się rozmrożą) i cynamonem.
- Do powstałego koktajlu dodać 4 łyżki nasion chia. Dobrze wymieszać.
- Rabarbar umyć, osuszyć, obrać, pokroić w kostkę lub prostokąty.
- Na patelni rozpuścić cukier lub ksylitol. Do rozpuszczonego cukru wrzucić rabarbar, chwilę smażyć, dolać wodę. Jeszcze chwilę podsmażyć, aż rabarbar lekko zmięknie.
- Koktajl przelać do szklanek i wstawić do lodówki, aż masa stanie się sztywna (około 30-60 minut). Po tym czasie ułożyć na wierzch puddingu rabarbar. Schłodzić wszystko razem jeszcze przez co najmniej 6 godzin.
SMACZNEGO! 🙂
Kokosowy pudding z nasionami chia i musem ananasowym
Szałwię hiszpańską, znaną przez większość z nas jako nasiona chia, odkryłam przypadkiem. W piekarni kupiłam bułeczkę z nasionami chia i bardzo mi zasmakowała. Zaopatrzyłam się zatem w małe, czarne ziarenka i zajadam się nimi ze smakiem. Odkąd jestem mamą karmiącą piersią (to już 7 tydzień! 🙂 zwracam szczególną uwagę na to, co jem. Słodycze na stałe zniknęły z mojego menu, szukam zdrowszych alternatyw. Na przekąskę zajadam się głownie bakaliami, nasionami słonecznika, pestkami dyni.
Za zrobienie puddingu zabierałam się już od dawna. Przygotowanie jest baardzo proste, a smak nieoceniony. Zresztą, któż z nas nie ma słabości do słodkiego połączenia kokos-ananas. Mmmmm pychotka! 🙂
Zdrowy deser dla mamy karmiącej
Kokosowy pudding chia z musem ananasowym
Składniki na dwie porcje:
- 400 ml mleka kokosowego z puszki
- 3 czubate łyżki stołowe nasion chia
- 1 łyżeczka ksylitolu
- 5 plastrów ananasa z puszki
Nasiona chia wymieszać z mlekiem i posłodzić ksylitolem. Przelać na dwie równie porcje do szklanek. Wstawić na noc do lodówki.
Następnego dnia ananasa z puszki pokroić w kosteczkę, po czym zmiksować na mus blenderem. Ułożyć na wierzch puddingu.
Zajadać ze smakiem! 🙂