Sielski, czyli przyjemny, pełen spokoju, beztroski, kojarzący się ze szczęściem. Bez wahania mogę użyć w mojej dzisiejszej recenzji wiele takich przymiotników. Pomimo, że w Olsztynie mieszkam już dobrych naście lat, dopiero w ostatnią niedzielę wybraliśmy się całą rodziną na niedzielny obiadek do restauracji Sielanka w Gietrzwałdzie. Warunki atmosferyczne były iście tropikalne, więc posiłek na świeżym
kuchnia regionalna
Garncarska Wioska. Jedyne takie miejsce na ziemi!
Pamiętacie fraszkę Jana Kochanowskiego” Na Lipę”? Autor opisuje w niej sielankową błogość i wizję spokojnej krainy. Co roku całą rodziną odwiedzamy to miejsce, gdzie można zaznać absolutnego spokoju, zjeść pyszne domowe jedzenie i poczuć się, jakby czas na chwilę zatrzymał się w miejscu. Spacerując pośród alejek Rajskiego Ogrodu, w ciszy, z dala od miejskiego zgiełku.
Risotto z bobem i twarogiem wędzonym
Pewnie zgodzicie się, że proste rozwiązana są najlepsze. Ja podążam tą drogą od dawna. Dzisiejsze danie powstało na bazie składników, które były pod ręką. Ryż, cebula, czosnek, masło, mrożony bób, twaróg wędzony od lokalnego producenta, świeża pietruszka i koper. To główna baza, która odpowiednio doprawiona dała szybkie i proste danie, idealne na obiad. Risotto z
Cudne Manowce Olsztyn. Cudnie, smacznie, pysznie!
Urodziłam się na Mazurach, a od ponad 10 lat mieszkam w sercu Warmii – Olsztynie. A skoro Olsztyn jest teraz moją małą ojczyzną, poszukuję w nim smaków, które pamiętam z dzieciństwa. Smaków, które na dobre skradną me serce i za którymi będę tęsknić, i wracać najczęściej, jak tylko się da. W Olsztynie jest wiele smacznych
Skarby warmińskiej kuchni ukryte w Starym Folwarku
“Cudze chwalicie, swego nie znacie”, czyli jak odkryłam oazę spokoju na warmińskiej ziemi. Niespełna 30 minut samochodem od Olsztyna trafiłam ostatnio do miejsca, gdzie wypoczęłam, jak nigdy dotąd. A dobrze wiecie, że z dzieckiem wypoczynek wygląda już nieco inaczej. W miejscowości Tumiany stoi Stary Folwark, a w nim czeka na Was cisza, spokój i niezwykle
Podpłomyki z dojrzewającym serem z Wiżajn i pietruszkowym pesto
Z wakacyjnej podróży po Mazurach przywiozłam jedyny i niepowtarzalny ser z Wiżajn.
Tarta z botwinką i serem korycińskim
Zapachniało wiosną! Wszędzie pełno świeżych warzy i owoców – każdy z nas czekał chyba na ten czas. Bezkarnie można zjadać kilogramy truskawek, a kolorowe warzywa aż wysypują się ze skrzynek na okolicznych warzywniakach. Korzystając z mojej pierwszej, od miesiąca, wolnej soboty postanowiłam przygotować coś bardziej wykwintnego. Ruszyłam o poranku na ryneczek i kupiłam kochany polski
Smaki regionu
Sobotnie słońce wyciągnęło mnie z domu. Postanowiłam przespacerować się olsztyńską starówką. Miło zaskoczył mnie widok straganów, przy których zgromadziła się rzesza ludzi. Dziś odbył się kolejny Kiermasz Produktów Regionalnych Warmii i Mazur. Wystawcy posiadający certyfikat Dziedzictwa Kulinarnego Warmii Mazur i Powiśla, prezentowali swoje niepowtarzalne wyroby.