Placek drożdżowy z borówkami, czyli mega jagodzianka :)

Któż z nas nie lubi jagodzianek? A gdyby tak zaserwować je w wersji MAXI? Zdecydowanie tak!

Dziś drożdżowy placek z borówkami, zwany też przeze mnie mega jagodzianką. Jest po prostu przepyszna! Pozycja obowiązkowa letnich wypieków 😉 SMACZNEGO!


Placek drożdżowy z borówkami – mega jagodzianka

Składniki:

  • 1 kg mąki pszennej
  • 2 jaja
  • 350 g cukru
  • 100 g drożdży
  • 250 g masła
  • 0,5 l mleka pełnotłustego
  • 1/2 łyżeczki kurkumy w proszku
  • szczypta soli

Kruszonka:

  • 50 g masła
  • 50 g mąki
  • 50 cukru

Do wypełnienia ciasta: świeże borówki (ok. 1 kg)

Drożdże rozetrzeć z łyżeczką cukru, łyżeczką mąki i ciepłym mlekiem (5 łyżek). Odstawić do wyrośnięcia.

Mąkę przesiać do miski, zrobić w środku dołek, dodać utarte z cukrem żółtka, wyrośnięty rozczyn drożdżowy, ciepłe mleko i kurkumę. Zagnieść.

Wyrabiać tak długo, aż ciasto będzie odchodziło od rąk. Wówczas dodać ciepłe stopione masło i dalej wyrabiać. Posolić i jeszcze krótko wyrabiać.

Ciasto nakryć ściereczką i postawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia.

Zrobić kruszonkę: zagnieść mąkę, masło i cukier, żeby uzyskana masa lekko się kruszyła.

Wyrośnięte ciasto podzielić na dwie części. Zrobić dwa placki, na które rozsypać borówki (dowolna ilość) i zawinąć jak dużą bułkę. Ułożyć na dużej płaskiej blaszce od piekarnika, na papierze do pieczenia. Można posmarować lekko żółtkiem, posypać kruszonką. Pozostawić 10 minut do wyrośnięcia. Wstawić do nagrzanego do 120 stopni piekarnika. Gdy piekarnik osiągnie temperaturę 175 stopni C piec 60 minut (w tej temperaturze).

Przepis pochodzi z książki Olgi Klikowicz “Gości przy rodzinnym stole” z 1991r.

Lekki deser cytrynowo-limonkowy z karmelizowanym rabarbarem i świeżymi truskawkami

13292940_1149667218430852_1199690690_nSezon truskawkowy w pełni! Najczęściej zajadamy je prosto z koszyczka, bądź zmiksowane w koktajlu. Są też i zwolennicy orzeźwiających koktajli, czy sorbetów. Truskawki idealnie pasują do słodkich deserów. Ciast, ciasteczek, tart, bułeczek… Ja jednak chciałam zaproponować Wam słodki, lekki deser, lekko kwaśny z truskawkami i rabarbarem, którego również wszędzie pełno! Jest to deser, który przygotowałam w ramach Restaurant Day w Olsztynie 🙂

Cytrynowo-limonkowy krem z mascarpone z karmelizowanym rabarbarem i truskawkami polane syropem z kwiatu czarnego bzu i miętą

Składniki:

  • 600 g świeżych, polskich truskawek
  • 3 gałązki świeżego rabarbaru
  • 250 g kremowego serka mascarpone
  • 330 ml śmietany kremówki 30 % lub 36 % tłuszczu
  • 50 g białej czekolady
  • czubata łyżka cukru
  • 100 ml wody
  • sok z 1 1imonki
  • skórka z 1/2 cytryny i 1/2 limonki (sparzona, pokrojona w drobną kosteczkę)
  • domowy syrop z kwiatów czarnego bzu (kto nie ma może użyć kupnego 😉
  • świeże listki mięty do dekoracji

DO DZIEŁA!

  1. Truskawki, opłukać, oczyścić z szypułek, pokroić dowolnie.
  2. Rabarbar opłukać, osuszyć, pokroić wszerz, w kosteczkę ok. 1 cm.
  3. Białą czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej. Ostudzić.
  4. Serek mascarpone przełożyć do miski. Dodać sok z limonki oraz pokrojoną w bardzo drobną kosteczkę skórkę z limonki i cytryny. Połączyć łyżką z białą czekoladą.
  5. Śmietanę ubić na sztywno. Uważać, żeby nie przebić. Dodać do masy serowej.
  6. Na patelnię wsypać cukier i wodę. Poczekać, aż cukier się rozpuści i woda lekko podgrzeje. Wrzucić pokrojony rabarbar. Smażyć, aż owoce lekko się skarmelizują. Zdjąć z patelni, ostudzić.
  7. Do małych kokilek, bądź pucharków rozłożyć masę śmietankowo-limonkową, położyć na nią karmelizowany rabarbar, świeże truskawki. Wszystko polać niewielką ilością syropu z czarnego bzu. Ozdobić miętą.

SMACZNEGO! 🙂

received_1149668578430716