
Jeśli szukacie pomysłu na szybki, smaczny i pożywny obiad, a przy tym kochacie mięso wołowe i wszystkie pyszności zapiekane w cieście francuskim to zdecydowanie dobrze trafiliście. To tutaj fani szybkich zapiekanek znajdą coś dla siebie. Idealnie sprawdzą się tutaj burgery wołowe od Warmia. Sztuka mięsa, które zapieczone z serem i warzywami smakują ekstra! Zwłaszcza te prosto z pieca!
Burgery wołowe zapiekane w cieście francuskim z serem i warzywami
Składniki na 4 porcje
- 4 burgery wołowe ZM Warmia (2 opakowania)
- 1 pomidor
- 1 czerwona cebula
- 8 plastrów sera cheddar
- 4 solidne łyżki majonezu
- Garść posiekanego szczypiorku
- 2 opakowania ciasta francuskiego XXL
- 1 jajo
Przygotowanie:
Piekarnik rozgrzej do 200 stopni C (termo obieg).
Na dużej blaszce rozłóż papier do pieczenia, a na papierze ułóż płat ciasta francuskiego.
Ciasto podziel na cztery równe części. Na każdej części ułóż na środku plasterek sera. Na ser połóż burgera wołowego. Na burgera posmaruj majonez szczypiorkowy (majonez wymieszany ze szczypiorkiem). Na majonez ułóż plaster pomidora i cebulki. Znów posmaruj majonezem, połóż kolejny plasterek sera i przykryj kolejnym płatem ciasta francuskiego. Zlep mocno brzegi, tworząc sakiewkę. Każdą tak przygotowaną sakiewkę posmaruj roztrzepanym jajkiem.
Piecz 20 minut w 200 stopniach C.
Podawaj z ulubionym sosem lub na samo. Najlepiej smakuje na ciepło! Smacznego.






Warmiński burger

Nie wiem, jak u Was, ale dla mnie burgery to największa słabość! Przez soczyste mięso z dodatkami zamknięte w chrupiącej, puszystej bułeczce nie potrafiłam do końca zostać wege 🙂 Łapcie przepis na super wypasione burgery z idealnym mięsem wołowym z Zakładów Mięsnych Warmia :)
Smacznego grillowania!
Warmiński burger – krok po kroku
Domowe bułeczki do burgerów
Receptura na 9 bułeczek:
- 550 g mąki pszennej
- 250 ml mleka
- 1 żółtko
- 30 g świeżych drożdży
- 25 g cukru
- solidna szczypta soli
- 60 g masła (rozpuszczonego)
- Czarny sezam do posypania

Przygotowanie – bułeczki:
- Do dużej miski przesiej mąkę.
- Przygotuj rozczyn z drożdży: do miseczki pokrusz drożdże w temperaturze pokojowej, dodaj cukier i 2 łyżeczek ciepłego mleka. Wszystko dokładnie rozetrzyj, aż powstanie płynna masa.
- W mące zrób wgłębienie, nalej rozczyn. Odstaw do wyrastania na 30 minut.
- Po tym czasie dodaj żółtko, rozpuszczone, ostudzone masło, pozostałą ilość letniego mleka i sól. Zagnieć wszystko dokładnie, aż ciasto będzie gładkie. W razie czego dosyp mąkę.
- Do miski obsypanej mąką włóż ciasto uformowane w kulę, przykryj czystą ściereczką i odstaw na kolejne 30 minut do wyrastania.
- Po tym czasie ciasto ponownie zagnieć i uformuj długi wałeczek, z którego wytnij nożem dziewięć kawałków, z których uformujesz bułeczki.
- Gotowe bułeczki ułóż na blaszce na papierze do pieczenia i odstaw jeszcze na 15 minut do wyrośnięcia.
Konfitura z czerwonej cebuli:
- 2 czerwone cebule
- ½ szklanki brązowego cukru
- ½ szklanki octu balsamicznego 6%
- 1 kopiasta łyżka masła

Przygotowanie – konfitura z cebulki:
Cebulkę pokrój w piórka i wrzuć do rondelka. Dodaj sól, cukier. Duś na wolnym ogniu około 10 minut, dodaj ocet balsamiczny. Duś jeszcze 5 minut i dodaj masło. Przełóż konfiturę do słoiczka. Cebulka powinna się do siebie kleić.
Sos do burgera:
- ½ posiekanej albo porwanej drobno sałaty lodowej
- 2 ogórki konserwowe pokrojone w kosteczkę
- ½ białej cebulki pokrojonej w kostkę
- 3 łyżki stołowe majonezu
- 2 łyżki stołowe ketchupu

Wszystkie składniki na sos wymieszaj razem.
Przygotowanie – burgery:
Do złożenia burgerów będą Wam potrzebne kotlety wołowe od Warmii (paczkowane, sprzedawane po dwa, doprawione, uformowane) 🙂
Na grilla ułóż burgery wołowe i bułeczki przekrojone na pół. Kiedy bułeczki będą ciepłe, a kotlet odpowiednio wysmażony, złóż burgera. Na spód bułeczki daj autorski sos, następnie liść sałaty, grillowany kotlet wołowy Warmia, plaster sera, plastry ogórka kiszonego, konfiturę z czerwonej cebuli. Wszystko przykryj drugą częścią bułeczki posmarowanej sosem. Jedz! 🙂



Jajka w majonezie z ogórkiem
Jajka ugotowane na twardo, podane z majonezem smakują każdemu. Wspaniale sprawdzą się z dobrze przyprawionym farszem z dodatkiem ogórka i Majonezu Kętrzyńskiego – wartościowy i energetyczny posiłek na śniadanie, spotkanie z przyjaciółmi i świąteczną przekąskę!
Jajka w majonezie z ogórkiem
– 6 jaj rozmiar M
Do farszu:
– 3 żółtka z ugotowanych jaj
– 1 długi ogórek zielony
– 1 mała czerwona cebula
– 6 oliwek zielonych
– 1 czubata łyżka majonezu Kętrzyńskiego
– 1 łyżka szczypiorku
– 1 łyżka świeżego koperku
– 1 łyżka soku z cytryny
– sól, pieprz do smaku
Jaja wkładamy do garnuszka z zimną, osoloną wodą. Gotujemy na twardo – 8 minut od momentu, jak woda zacznie wrzeć. Ugotowane jaja zalewamy zimną wodą, obieramy, po czym kroimy na pół wzdłuż i wyjmujemy żółtka.
Przygotowujemy farsz: ogórka dokładnie myjemy, razem ze skórką kroimy w bardzo drobną kostkę. Cebulę obieramy, kroimy w kostkę tej samej wielkości, co ogórek. Podobnie postępujemy w przypadku oliwek. Koper i szczypiorek drobno siekamy. W miseczce łączymy ogórka, cebulę, oliwki, koper, szczypior. Dodajemy sok z cytryny, majonez, żółtka z 3 jaj. Doprawiamy farsz pieprzem i solą. Delikatnie mieszamy całość. Napełniamy wgłębienia jaj obficie farszem. Dekorujemy. Idealne na samo oraz z chrupiącym tostem.
Aromatyczne udka z kurczaka w majonezie z marchewką i szalotką
Może wydawać się Wam, że udka w majonezie to karygodna sprawa, no bo jak to majonez i kurczak. Dziś chciałabym Was przekonać, że to świetne połączenie. Do przygotowania aromatycznych udek użyłam Majonezu Kętrzyńskiego lekkiego, by było bardziej fit, skoro to kurczak 😀 Powiem Wam, że majonez stanowi świetny element zespajający całą marynatę. W połączeniu z szalotką, marchewką, czosnkiem i musztardą nadaje kurczakowi wspaniale chrupiącą skórkę, a warzywa upieczone w tej marynacie znikają jeszcze szybciej, niż mięso. To jak, wiadomo co jutro na obiad? 😉 Częstujcie się!
Aromatyczne udka z kurczaka w majonezie z marchewką i szalotką
Składniki:
– 1 kg udek z kurczaka
Marynata:
– 3 łyżki majonezu kętrzyńskiego „lekkiego” (https://ketrzynski.pl/)
– 5 łyżek oleju rzepakowego
– 1 łyżka sosu sojowego
– 1 płaska łyżeczka papryki słodkiej wędzonej
– 1 płaska łyżeczka mielonej kurkumy
– 1 duży ząbek czosnku
– 1 mała cebulka szalotka
– 1 łyżka stołowa musztardy francuskiej
– sól, pieprz do smaku
Dodatkowo: 1 szalotka, 1 marchewka, 1 łyżka masła
Przygotowujemy marynatę: do miseczki dodajemy majonez, olej rzepakowy, sos sojowy, paprykę słodką wędzoną, kurkumę, posiekany ząbek czosnku i pokrojoną w drobną kosteczkę cebulkę szalotkę. Dodajemy musztardę francuską i pieprz oraz sól. Dokładnie mieszamy. Do marynaty wrzucamy udka z kurczaka. Wkładamy na noc do lodówki.
Następnego dnia wyjmujemy mięso z lodówki, nagrzewamy piekarnik do 180oC. Układamy w naczyniu żaroodpornym z pokrojoną w dużą kostkę marchewkę i szalotkę. Pieczemy przez 30 minut pod przykryciem (z termo obiegiem). Po 30 minutach zdejmujemy przykrywkę i smarujemy każdy kawałek masłem. Zwiększamy temperaturę do 200oC i pieczemy jeszcze przez 10-12 minut.
Sałatka makaronowa z majonezem i warzywami
Uwielbiam sałatki – to już na pewno wiecie 🙂 Ostatnio przygotowałam sałatkę z makaronem, warzywami i majonezem. Używam Majonezu Kętrzyńskiego, bo od zawsze gości on w moim domu. Mój tata pochodzi z okolic Kętrzyna, stąd nie wyobrażam sobie nie dodać innego majonezu świątecznej sałatki jarzynowej czy jaja na twardo. Sałatka, mimo dodatku majonezu, jest lekka, pożywna i zdrowa. Bez mięsa, za to z mnóstwem warzyw, serem feta, ziołami – częstujcie się na zdrowie! 🙂
Sałatka makaronowa z majonezem i warzywami
– 200 g makaronu typu drobne kolanka
– 1 papryka zielona
– 1 papryka czerwona
– garść posiekanej natki pietruszki
– garść pokrojonego drobno szczypiorku
– 8 pomidorków koktajlowych
– 100 g sera feta pokrojonego w kosteczkę
– 3 łyżki stołowe majonezu kętrzyńskiego o smaku czosnkowym (https://ketrzynski.pl/)
– ½ łyżeczki suszonych ziół prowansalskich
– pieprz, sól
Makaron ugotować w osolonej wodzie al dente (8 minut). Papryki pokroić w drobną kostkę, natkę pietruszki i szczypior drobno posiekać. Pomidorki koktajlowe pokroić wzdłuż na 4 części. Ser feta pokroić w drobną kostkę. Wszystkie składniki wymieszać w dużym naczyniu razem z majonezem, ziołami, pieprzem i solą.
Smacznego!
Sałatka ziemniaczana z porem, szczypiorkiem i majonezem pietruszkowym
Majonez kętrzyński gości w moim od zawsze! Rozsmakowałam się w nim już za czasów dzieciństwa, kiedy to mama w niedzielne śniadanie serwowała jaja na miękko z majonezem kętrzyńskim. Wówczas istniał on tylko w wersji klasycznej. Obecnie firma rozwija się i ma w swojej ofercie już majonezy smakowe. Ja uwielbiam chrzan, więc gdy zobaczyłam majonez o smaku chrzanowym w paczce od razu pomyślałam, że na pierwszy ogień zrobię z nim jakąś smaczną i prostą sałatkę. Oprócz majonezów od kętrzyńskiego możemy spróbować też w musztard i piernika, który piekłam jeszcze jako nastolatka. Pamiętam, że na opakowaniu był również przepis na polewę, którą wyjadałyśmy z siostrą z rondelka! Ach, wspomnienia….
Zapraszam Was na stronę “Kętrzyńskiego”, na której znajdziecie pełną ofertę, możecie zapoznać się z historią firmy oraz na bieżąco śledzić aktualności http://majonezy-ketrzyn.pl/ 🙂
P.S. Prawda, że majonez kętrzyński o smaku chrzanowym idealnie zgrał się z aktualną porą roku ? Jesienny liść przepiękne komponuje się ze słoiczkiem!
Sałatka ziemniaczana z porem, szczypiorkiem i majonezem kętrzyńskim na pietruszkowy smak!
Składniki:
- 6 ziemniaków średniej wielkości
- 8-10 cm biała część z pora
- 2 czubate łyżki stołowe posiekanego szczypiorku
- 1 łyżka stołowa tartego na płatki parmezanu
- 1 łyżka stołowa posiekanej natki pietruszki
- Sól gruboziarnista – świeżo mielona
- Pieprz czarny – świeżo mielony
Majonez pietruszkowy:
- 4 łyżki stołowe majonezu kętrzyńskiego o smaku chrzanowym
- 2 łyżki stołowe świeżo siekanej natki pietruszki
- sok z 1/2 cytryny
Przygotowanie:
1. Ziemniaki – dobrze umyć, ugotować ze skórką w lekko osolonej wodzie. Pamiętać, żeby ziemniaków nie rozgotować tak, by nadawały się do pokrojenia. Pokroić na cztery części, a później w kostkę średniej wielkości.
2. Pora pokroić w cienkie półplasterki.
3. Szczypiorek i pietruszkę drobno posiekać.
Majonez pietruszkowy: W miseczce połączyć majonez kętrzyński o smaku chrzanowym, posiekaną natkę pietruszki i sok z cytryny. Zmiksować blenderem na gładką masę.
Do miski wrzucić pokrojone ziemniaki, pora, szczypiorek i pietruszkę. Doprawić wszystko świeżo mieloną solą i pieprzem. Dodać majonez pietruszkowy i pokruszony parmezan, uprzednio utarty na plasterki. Dokładnie wymieszać. Przed podaniem posypać jeszcze odrobiną szczypiorku, pietruszki i parmezanu.
Smacznego! 🙂
Lekka świąteczna sałatka śledziowa
Tak już przystało, że zazwyczaj na wigilę podajemy śledzia w śmietanie, bądź smażonego z patelni. Śledź to ryba niedoceniona, która jest bogata w białko, a zawarty w niej kwas omega-3 przyśpiesza przemianę materii i spalanie tłuszczu. W tym roku na wigilię proponuję Wam śledzia w lżejszym wydaniu. Po jego kosumpcji na pewno zostanie Wam jeszcze miejsce na próbowanie kolejnych potraw z wigilijnego stołu 😉