Jajka w majonezie z ogórkiem

Jajka ugotowane na twardo, podane z majonezem smakują każdemu. Wspaniale sprawdzą się z dobrze przyprawionym farszem z dodatkiem ogórka i Majonezu Kętrzyńskiego – wartościowy i energetyczny posiłek na śniadanie, spotkanie z przyjaciółmi i świąteczną przekąskę!


Jajka w majonezie z ogórkiem

– 6 jaj rozmiar M

Do farszu:

–  3 żółtka z ugotowanych jaj

– 1 długi ogórek zielony

– 1 mała czerwona cebula

– 6 oliwek zielonych

– 1 czubata łyżka majonezu Kętrzyńskiego

– 1 łyżka szczypiorku

– 1 łyżka świeżego koperku

– 1 łyżka soku z cytryny

– sól, pieprz do smaku

Jaja wkładamy do garnuszka z zimną, osoloną wodą. Gotujemy na twardo – 8 minut od momentu, jak woda zacznie wrzeć. Ugotowane jaja zalewamy zimną wodą, obieramy, po czym kroimy na pół wzdłuż i wyjmujemy żółtka.

Przygotowujemy farsz: ogórka dokładnie myjemy, razem ze skórką kroimy w bardzo drobną kostkę. Cebulę obieramy, kroimy w kostkę tej samej wielkości, co ogórek. Podobnie postępujemy w przypadku oliwek. Koper i szczypiorek drobno siekamy. W miseczce łączymy ogórka, cebulę, oliwki, koper, szczypior. Dodajemy sok z cytryny, majonez, żółtka z 3 jaj. Doprawiamy farsz pieprzem i solą. Delikatnie mieszamy całość.  Napełniamy wgłębienia jaj obficie farszem. Dekorujemy. Idealne na samo oraz z chrupiącym tostem.

Aromatyczne udka z kurczaka w majonezie z marchewką i szalotką

Może wydawać się Wam, że udka w majonezie to karygodna sprawa, no bo jak to majonez i kurczak. Dziś chciałabym Was przekonać, że to świetne połączenie. Do przygotowania aromatycznych udek użyłam Majonezu Kętrzyńskiego lekkiego, by było bardziej fit, skoro to kurczak 😀 Powiem Wam, że majonez stanowi świetny element zespajający całą marynatę. W połączeniu z szalotką, marchewką, czosnkiem i musztardą nadaje kurczakowi wspaniale chrupiącą skórkę, a warzywa upieczone w tej marynacie znikają jeszcze szybciej, niż mięso. To jak, wiadomo co jutro na obiad? 😉 Częstujcie się!


Aromatyczne udka z kurczaka w majonezie z marchewką i szalotką

Składniki:

– 1 kg udek z kurczaka

Marynata:

– 3 łyżki majonezu kętrzyńskiego „lekkiego” (https://ketrzynski.pl/)

– 5 łyżek oleju rzepakowego

– 1 łyżka sosu sojowego

– 1 płaska łyżeczka papryki słodkiej wędzonej

– 1 płaska łyżeczka mielonej kurkumy

– 1 duży ząbek czosnku

– 1 mała cebulka szalotka

– 1 łyżka stołowa musztardy francuskiej

– sól, pieprz do smaku

Dodatkowo: 1 szalotka, 1 marchewka, 1 łyżka masła

Przygotowujemy marynatę: do miseczki dodajemy majonez, olej rzepakowy, sos sojowy, paprykę słodką wędzoną, kurkumę, posiekany ząbek czosnku i pokrojoną w drobną kosteczkę cebulkę szalotkę. Dodajemy musztardę francuską i pieprz oraz sól. Dokładnie mieszamy.  Do marynaty wrzucamy udka z kurczaka. Wkładamy na noc do lodówki.

Następnego dnia wyjmujemy mięso z lodówki, nagrzewamy piekarnik do 180oC. Układamy w naczyniu żaroodpornym z pokrojoną w dużą kostkę marchewkę i szalotkę. Pieczemy przez 30 minut pod przykryciem (z termo obiegiem). Po 30 minutach zdejmujemy przykrywkę i smarujemy każdy kawałek masłem. Zwiększamy temperaturę do 200oC i pieczemy jeszcze przez 10-12 minut.

Sałatka makaronowa z majonezem i warzywami

Uwielbiam sałatki – to już na pewno wiecie 🙂 Ostatnio przygotowałam sałatkę z makaronem, warzywami i majonezem. Używam Majonezu Kętrzyńskiego, bo od zawsze gości on w moim domu. Mój tata pochodzi z okolic Kętrzyna, stąd nie wyobrażam sobie nie dodać innego majonezu świątecznej sałatki jarzynowej czy jaja na twardo. Sałatka, mimo dodatku majonezu, jest lekka, pożywna i zdrowa. Bez mięsa, za to z mnóstwem warzyw, serem feta, ziołami – częstujcie się na zdrowie! 🙂


Sałatka makaronowa z majonezem i warzywami

– 200 g makaronu typu drobne kolanka
– 1 papryka zielona
– 1 papryka czerwona
– garść posiekanej natki pietruszki
– garść pokrojonego drobno szczypiorku
– 8 pomidorków koktajlowych
– 100 g sera feta pokrojonego w kosteczkę
– 3 łyżki stołowe majonezu kętrzyńskiego o smaku czosnkowym (https://ketrzynski.pl/)
– ½ łyżeczki suszonych ziół prowansalskich
– pieprz, sól

Makaron ugotować w osolonej wodzie al dente (8 minut). Papryki pokroić w drobną kostkę, natkę pietruszki i szczypior drobno posiekać. Pomidorki koktajlowe pokroić wzdłuż na 4 części. Ser feta pokroić w drobną kostkę. Wszystkie składniki wymieszać w dużym naczyniu razem z majonezem, ziołami, pieprzem i solą.
Smacznego!

Sałatka ziemniaczana z porem, szczypiorkiem i majonezem pietruszkowym

Majonez kętrzyński gości w moim od zawsze! Rozsmakowałam się w nim już za czasów dzieciństwa, kiedy to mama w niedzielne śniadanie serwowała jaja na miękko z majonezem kętrzyńskim. Wówczas istniał on tylko w wersji klasycznej. Obecnie firma rozwija się i ma w swojej ofercie już majonezy smakowe. Ja uwielbiam chrzan, więc gdy zobaczyłam majonez o smaku chrzanowym w paczce od razu pomyślałam, że na pierwszy ogień zrobię z nim jakąś smaczną i prostą sałatkę. Oprócz majonezów od kętrzyńskiego możemy spróbować też w musztard i piernika, który piekłam jeszcze jako nastolatka. Pamiętam, że na opakowaniu był również przepis na polewę, którą wyjadałyśmy z siostrą z rondelka! Ach, wspomnienia….

Zapraszam Was na stronę „Kętrzyńskiego”, na której znajdziecie pełną ofertę, możecie zapoznać się z historią firmy oraz na bieżąco śledzić aktualności http://majonezy-ketrzyn.pl/ 🙂

P.S. Prawda, że majonez kętrzyński o smaku chrzanowym idealnie zgrał się z aktualną porą roku ? Jesienny liść przepiękne komponuje się ze słoiczkiem!


Sałatka ziemniaczana z porem, szczypiorkiem i majonezem kętrzyńskim na pietruszkowy smak!

Składniki:

  • 6 ziemniaków średniej wielkości
  • 8-10 cm biała część z pora
  • 2 czubate łyżki stołowe posiekanego szczypiorku
  • 1 łyżka stołowa tartego  na płatki parmezanu
  • 1 łyżka stołowa posiekanej natki pietruszki
  • Sól gruboziarnista – świeżo mielona
  • Pieprz czarny – świeżo mielony

Majonez pietruszkowy:

  • 4 łyżki stołowe majonezu kętrzyńskiego o smaku chrzanowym
  • 2 łyżki stołowe świeżo siekanej natki pietruszki
  • sok z 1/2 cytryny

Przygotowanie:

1. Ziemniaki – dobrze umyć, ugotować ze skórką w lekko osolonej wodzie. Pamiętać, żeby ziemniaków nie rozgotować tak, by nadawały się do pokrojenia. Pokroić na cztery części, a później w kostkę średniej wielkości.

2. Pora pokroić w cienkie półplasterki.

3. Szczypiorek i pietruszkę drobno posiekać.

Majonez pietruszkowy: W miseczce połączyć majonez kętrzyński o smaku chrzanowym, posiekaną natkę pietruszki i sok z cytryny. Zmiksować blenderem na gładką masę.

Do miski wrzucić pokrojone ziemniaki, pora, szczypiorek i pietruszkę. Doprawić wszystko świeżo mieloną solą i pieprzem. Dodać majonez pietruszkowy i pokruszony parmezan, uprzednio utarty na plasterki. Dokładnie wymieszać. Przed podaniem posypać jeszcze odrobiną szczypiorku, pietruszki i parmezanu.

Smacznego! 🙂

Lekka świąteczna sałatka śledziowa

5

Tak już przystało, że zazwyczaj na wigilę podajemy śledzia w śmietanie, bądź smażonego z patelni. Śledź to ryba niedoceniona, która jest bogata w białko, a zawarty w niej kwas omega-3 przyśpiesza przemianę materii i spalanie tłuszczu. W tym roku na wigilię proponuję Wam śledzia w lżejszym wydaniu. Po jego kosumpcji na pewno zostanie Wam jeszcze miejsce na próbowanie kolejnych potraw z wigilijnego stołu 😉

Continue reading