
Dzisiaj przełamuję schematy, że kiełbaska biała to albo do żurku, albo na grilla. Kiełbaski delikatesowe rusztowe, czyli cieniutkie białe kiełbaski wykorzystałam do przygotowania niedzielnego obiadu. Podsmażone ze świeżymi warzywami i ugotowanym makaronem, a do tego przyprawione tylko startym serem parmegiano reggiano i świeżymi ziołami to wspaniały, wiosenny obiad dla całej rodziny! Jestem pewna, że Wam zasmakuje i będziecie do niego często wracać nie tylko ze względu na szybkość w przygotowaniu, ale przede wszystkim na smak! Smacznego 🙂
Smażone kiełbaski delikatesowe rusztowe z makaronem i warzywami
Receptura na trzy porcje
- 10 pętek delikatesowych kiełbasek rusztowych ZM Warmia
- 150 g makaronu penne (+ woda do ugotowania)
- dwie garści świeżego jarmużu (oczyszczonego i pozbawionego zgrubiałych części)
- dwa ząbki czosnku
- 12 pomidorków papryczkowych (koktajlowych )
- 2 łyżki kaparów z zalewy
- około 50 g świezo tartego parmegiano reggiano
- garść świeżo siekanej natki pietruszki
- garść świeżo siekanego szczypiorku
- łyżka nasion czarnuszki
Przygotowanie
- Kiełbaski pokroić w około 3 cm kawałki. Wrzucić na patelnie.
- Dodać opłukany i oczyszczony ze zdrewniałych części jarmuż. Razem przesmażyć na rumiano.
- Makaron penne ugotować al dente w lekko osolonej wodzie (według wskazań na opakowaniu). Ugotowany odcedzić i dodać do kiełbasek i jarmużu.
- Dodać pomidorki, kapary, pokrojone w plasterki ząbki czosnku. Razem przesmażyć.
- Na koniec zetrzeć parmezan i dokładnie wymieszać, by makaron dokładnie oblepił wszystkie składniki.
- Podawać na talerze. Posypać świeżo siekaną natką pietruszki, szczypiorkiem i ziarnami czarnuszki.
Smacznego! 🙂



Spaghetti all’arrabbiata

Jutro pierwszy dzień kalendarzowej wiosny. Wyobrażałam sobie ten dzień nieco inaczej. Z całą rodziną, na wsi u rodziców, na spacerze w lesie. Spędzimy jednak ten dzień we trójkę, ale z pewnością zapamiętamy go na zawsze.
W czasie przymusowej kwarantanny jemy zdrowo. Wykorzystujemy zapas makaronu, który sprawiliśmy sobie na najbliższe dni. Siedzimy w domu i staramy się, by gotowanie było proste, szybkie i smaczne.
Dziś dzielę się z Wami przpeisem na ekspresowy makaron z powszechnie znanym sosem arrabbiata – w moim wydaniu. I choć nie mieliśmy świeżej papryczki chili, mieliśmy tę w proszku.
Uwielbiam tę wersję makaronu, klejącego się w pomidorowym sosie i obficie posypanego parmezanem. Założę się, że i mięsożercy się na niego skuszą 🙂
Spaghetti all’arrabbiata
- 300 ml passaty pomidorowej
- 100 g krojonych pomidorów z puszki
- 30 ml oliwy z oliwek
- 2 duże ząbki czosnku
- 1/2 łyżeczki sproszkowanej papryczki chili
- 1/2 łyżeczki sproszkowanej słodkiej papryki
- 2 płaskie łyżki cukru
- 1/2 łyżeczki suszonego oregano
- 3 fileciki anchois (opcjonalnie)
- sól, pieprz do smaku
- 250 g makaronu spaghetti (u nas makaron pomidorowy – kupiony w Biedronce)
- tarty drobno parmezan – do woli, najlepiej dużo! 🙂
Przygotowanie:
Do małego rondelka nalać oliwę z oliwek, zeszklić na niej drobno krojony czosnek i anchois. Dodać sproszkowane papryki, a następnie krojone pomidory. Chwilę przesmażyć. Dodać pasatę pomidorową i doprawić oregano. Na koniec dodać cukier, sól i pieprz. Gotować, aż sos ładnie się zagęści, mieszać, żeby się nie przypalił.
Podawać z ugotowanym al dente makaronem spaghetti i dużą ilością tartego drobno parmezanu.
Bon appetit! 🙂

Sałatka makaronowa z majonezem i warzywami
Uwielbiam sałatki – to już na pewno wiecie 🙂 Ostatnio przygotowałam sałatkę z makaronem, warzywami i majonezem. Używam Majonezu Kętrzyńskiego, bo od zawsze gości on w moim domu. Mój tata pochodzi z okolic Kętrzyna, stąd nie wyobrażam sobie nie dodać innego majonezu świątecznej sałatki jarzynowej czy jaja na twardo. Sałatka, mimo dodatku majonezu, jest lekka, pożywna i zdrowa. Bez mięsa, za to z mnóstwem warzyw, serem feta, ziołami – częstujcie się na zdrowie! 🙂
Sałatka makaronowa z majonezem i warzywami
– 200 g makaronu typu drobne kolanka
– 1 papryka zielona
– 1 papryka czerwona
– garść posiekanej natki pietruszki
– garść pokrojonego drobno szczypiorku
– 8 pomidorków koktajlowych
– 100 g sera feta pokrojonego w kosteczkę
– 3 łyżki stołowe majonezu kętrzyńskiego o smaku czosnkowym (https://ketrzynski.pl/)
– ½ łyżeczki suszonych ziół prowansalskich
– pieprz, sól
Makaron ugotować w osolonej wodzie al dente (8 minut). Papryki pokroić w drobną kostkę, natkę pietruszki i szczypior drobno posiekać. Pomidorki koktajlowe pokroić wzdłuż na 4 części. Ser feta pokroić w drobną kostkę. Wszystkie składniki wymieszać w dużym naczyniu razem z majonezem, ziołami, pieprzem i solą.
Smacznego!
Penne z krewetkami, łososiem wędzonym i suszonymi pomidorami
Makaron to idealny pomysł na szybki i pożywny obiad. Dziś w wersji bardzo zdrowej – z krewetkami, łososiem wędzonym, świeżą kolendrą, dużą ilością oliwy… Idealne danie, które doda energii, rozgrzeje i dostarczy mnóstwa kwasów omega 3, który pozytywnie wpływają na nasz układ sercowo-naczyniowy i nerwowy. Smacznie i zdrowo zapraszam Was na mój kolorowy i zdrowy makaron!
Penne z krewetkami, łososiem wędzonym i suszonymi pomidorami
Składniki na 2 porcje:
- 200g makaronu penne (najlepiej z pszenicy durum)
- 200 g mrożonych krewetek
- 100 g łososia wędzonego
- 1/2 słoiczka suszonych pomidorów z zalewy
- 1/2 słoiczka zalewy z suszonych pomidorów
- ząbek czosnku
- 1 mała cebulka czerwona
- sok z jednej limonki
- 2 łyżki sosu sojowego
- oliwa z oliwek
- świeża kolendra
- sól, pieprz
Przygotowanie:
- Makaron gotujemy w osolonej wodzie w czasie określonym przez producenta na opakowaniu.
- Mrożone krewetki wkładamy do miseczki, po czym dolewamy odrobinę zimnej wody i rozmrażamy. Nieobrane krewetki obieramy z pancerzy, po czym nacinamy lekko nożem wzdłuż tułowia i usuwamy czarne jelito. Tak przygotowane krewetki dokładnie płuczemy i osuszamy.
- Łososia wędzonego kroimy w kostkę.
- Pomidory suszone kroimy w paseczki lub kosteczkę.
- Przygotowujemy marynatę: cebulkę i czosnek kroimy w bardzo drobną kosteczkę. Dodajemy sos sojowy, sok z limonki, oliwę z oliwek, sól, pieprz, świeżo siekaną kolendrę. Marynatą zalewamy krewetki i łososia.
- Rozgrzewamy patelnię, po czym wrzucamy krewetki i łososia. Smażymy na rumiano z obu stron (po 2-3 minuty z każdej strony). Dodajemy suszone pomidory, wlewamy resztę marynaty, w której marynowaliśmy krewetki i łososia.
- Dodajemy ugotowany makaron. Smażymy chwilę razem, dolewamy 1/2 zalewy ze słoiczka po suszonych pomidorach – jest ona już dodatkowo doprawiona ziołami i czuć smak suszonych pomidorów.
- Podajemy ze świeżo mielonym pieprzem i siekaną kolendrą.
SMACZNEGO! : )
Sałatka w stylu włoskim – idealna na spotkanie z przyjaciółmi
Pragnę podzielić się z Wami przepisem na sałatkę, którą ostatnio miałam przyjemność jeść u moich przyjaciół. Troszkę ją zmodyfikowałam po swojemu, ale wierzcie mi – na letnie spotkanie z przyjaciółmi będzie idealna! Na zdrowie 😉
Sałatka w stylu włoskim
Składniki:
- 400 g makaronu typu świderki
- opakowanie świeżej rukoli
- 120 g tartego parmezanu
- 1 słoiczek suszonych pomidorów z zalewy (+ oliwa z zalewy)
- 8 plastrów szynki dojrzewającej typu serrano
- 150 g czarnych oliwek
- 1 łyżka stołowa suszonych ziół prowansalskich
- 3 łyżki stołowe octu balsamicznego
- świeża bazylia
DO DZIEŁA!
- Makaron ugotować w wodzie wg instrukcji na opakowaniu ( u mnie al dente 8 minut).
- Rukolę opłukać, przebrać, osuszyć.
- Parmezan zetrzeć na tarce o małych oczkach, bądź kupić już starty.
- Pomidorki suszone z zalewy pokroić w paseczki.
- Plastry szynki pokroić w paseczki, bądź kostkę.
- Czarne oliwki pokroić na pół.
- Wszystko razem wymieszać w dużej misce. Doprawić ziołami, octem balsamicznym i oliwą z zalewy z pomidorków. Wymieszać.
- Podawać z siekaną świeżą bazylią.
SMACZNEGO! 🙂
Penne z pesto z rukoli z orzechami nerkowca i granatem #omnomnom

Spaghetti ze szpinakiem, gorgonzolą i twarożkiem wędzonym #omnomnom
Domowe pesto z rukoli z kolorowym makaronem
Kremowe Rice Sticks

Czerwone kokardki :)
Makarony mają to do siebie, że w krótkim czasie można przygotować z nich nieprzyzwoicie pyszne potrawy. A jeśli sami pokusimy się, żeby mąkę zagnieść z żółtkami na płaski placek, a później powycinać z niego fantazyjne kształty nasze danie zyska nie tylko smak – ba – stanie się arcydziełem kulinarnym! 🙂
Jeśli tak bardzo jak ja lubicie wołowinę w połączeniu z pomidorami i całą gamą aromatycznych przypraw, koniecznie wypróbujcie moją dzisiejszą propozycję.
Idealnie sprawdzi się na romantyczną kolację z lampką wytrawnego czerwonego wina!
Każdy przecież dobrze wie, że przez żołądek do serca najkrótsza droga 🙂
Farfalle z sosem mięsno pomidorowym
Składniki na 4 porcje:
- pół kilograma wołowiny
- 3 puszki pomidorów krojonych
- cebula
- 2 ząbki czosnku
- papryczka chili
- oregano
- bazylia
- pieprz świeżo mielony
- sól
- oliwa z oliwek
- sos sojowy
- dodatkowo parmezan
- 400g makaronu kokardki