
Sezon grillowy w tym roku zapewne nie będzie spędzany w tak licznym gronie, jak co roku. Jednak w kameralnym gronie najbliższej rodziny możemy zrobić sobie grilla w ogrodzie, a w bloku możemy posłużyć się grillem elektrycznym i zjeść pyszności na balkonie.
Dzisiaj zapraszam Was na super smaczne szaszłyki, które opracowałam przy współpracy z Zakładani Mięsnymi Warmia z Biskupca. Przepis znajdziecie też na oficjalnej stronie producenta: http://zmwarmia.pl/przepisy/. Zawsze, jak tylko mogę, wspieram lokalnych producentów.
Smacznego! 🙂
Super smaczne szaszłyki z karkówki wieprzowej z warzywami
Marynata do karkówki:
- 1 kg mięsa z karkówki Warmia
- 1 duży ząbek czosnku
- 50 ml oliwy z oliwek
- 1 łyżka stołowa sosu Worcestershire
- 1 łyżka sosu Teryiaki
- 2 łyżki soku z cytryny
- 1 łyżka octu z białego wina
- 2 łyżki stołowe miodu lejącego
- 2 łyżki musztardy
- 2 cm korzeń świeżego imbiru
- ½ łyżeczki słodkiej papryki
Do nadziania dodatkowo: długie patyczki, pomidorki koktajlowe, żółta papryka, czerwona cebulka, pieczarki
Przygotowanie szaszłyków:
Mięso umyj i osusz papierowym ręcznikiem, następnie pokrój w większą kostkę. W misce połącz wszystkie składniki na marynatę. Dodaj pokrojone mięso i dokładnie wymieszaj. Miskę zamknij szczelnie i wstaw na noc do lodówki.

Pieczarki pokrój na pół, a cebulkę i paprykę pokrój w taką samą kosteczkę, jak mięso. Pomidorki zostaw w całości.

Mięso i warzywa nabijaj naprzemiennie na długie, drewniane patyczki do szaszłyków. Grilluj około 30 minut, od czasu do czasu obracając. Podaj posypane siekaną natką pietruszki i szczypiorkiem.


Skrzydełka słodko-ostre z nadziewanymi papryczkami jalapeno i świeżą sałatką
A dziś obiad w stylu amerykańskim 😉 Skrzydełka w słodko-ostrej marynacie, z nadziewanymi papryczkami jalapeno, zawijanymi w plastry boczki, a do tego świeża sałatka z pomidora i cebuli. Pyszotka!
Idealnie nada się na spotkanie z przyjaciółmi, wiosennego grilla, bądź smaczny obiad!
Skrzydełka słodko-ostre z nadziewanymi papryczkami jalapeno i świeżą sałatką
Składniki:
– 600 g skrzydełek drobiowych
Marynata:
– 100 ml soku pomarańczowego
– 1 łyżka octu jabłkowego
– 2 łyżki sosu worcester
– 2 łyżki ketchupu pikantnego
– 2 ząbki czosnku (posiekane drobno)
– 2 łyżki cukru brązowego
– 1 łyżeczka słodkiej papryki mielonej
– ½ ostrej papryki wędzonej
– ½ łyżeczki kminu rzymskiego mielonego
– ½ łyżeczki mielonego imbiru
– ½ papryczki jalapeno zielonej (pokrojona w jak najmniejszą kostkę)
Papryczki:
– 4 papryczki jalapeno
– 4 plastry boczku
– 30 g kremowego serka koziego
Papryczki kroimy wzdłuż z jednej strony (uważając, by nie przeciąć z drugiej strony) i wszerz na środku (tak, by się otworzyła). Usuwamy błonki i nasiona. Nadziewamy kremowym serkiem kozim, zawijamy w plastry boczku.
Sałatka:
– 1 pomidor malinowy
– 1 cebula czerwona
– ½ czerwonej papryczki jalapeno
– 2 łyżki siekanego szczypiorku
– 1 łyżeczka siekanej natki pietruszki
– świeżo mielony pieprz
– 2 łyżki oliwy
– sok z ¼ cytryny
– 1 łyżka octu jabłkowego
Pomidora i cebulę kroimy w duża kostkę 2-3 cm. Dodajemy pokrojoną w plasterki papryczkę jalapeno, posiekany szczypiorek, natkę pietruszki. Polewamy wszystko oliwą, sokiem z cytryny, octem jabłkowym. Doprawiamy świeżo mielonym pieprzem.
Skrzydełka:
Składniki marynatą marynaty mieszamy w jednej misce dokładnie. Wrzucamy do niej skrzydełka. Wkładamy na 3 godziny do lodówki. Po 3 godzinach rozgrzewamy piekarnik. Do naczynia żaroodpornego wkładamy skrzydełka, po czym polewamy je resztą marynaty.
Wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni C. Pieczemy 45 -50 minut, polewając co jakiś czas skrzydełka marynatą, by powstała szklista glazura. 15 minut przed końcem pieczenia skrzydełek wrzucamy do pieca nadziane papryczki jalapeno. Podajemy z sałatką ze świeżych pomidorów i cebuli.
Pieczona szynka wieprzowa marynowana w musztardzie, z młodymi ziemniaczkami i młodą kapustką w pomidorach
Od czasu do czasu zajadam się mięsnymi przysmakami. Najbardziej lubię duże kawałki, konkretnie przyprawione ziołami, marynowane przez długi czas. Wszystkie przyprawy macerują kawałki mięsa, które po upieczeniu staje się soczyste, kruche i aromatyczne. Duże kawałki nadają się najlepiej do pieczenia. Starczają dla wszystkich i na dłużej. Idealne na obiad, ale równie dobrze współgrają z pajdą ulubionego pieczywa. (więcej…)