Wielkanocny mazurek kajmakowy z bakaliami

WIELKANOCNY MAZUREK KAJMAKOWY Z BAKALIAMI

  • KRUCHY SPÓD
    200 g mąki pszennej
    100 g masła
    4 łyżki wody
    1 czubata łyżka cukru
  • 1 puszka kajmaku
    płatki migdałów
    pistacje
    orzechy włoskie
    żurawina suszone
    pokruszone beziki

    świeża mięta do dekoracji

Składniki na kruchy spód zagnieść. Ciasto włożyć na 30 minut do lodówki. Po tym czasie ciasto rozwałkować i wylepić nim blaszkę. Piec ciasto w nagrzanym do 180 stopni C piekarniku (góra-dół) na rumiano (około 25-30 minut).

Wystudzony spód posmaruj obficie kajmakiem, a następnie posyp płatkami migdałów, prażonymi orzechami włoskimi, pokruszonymi pistacjami, pokruszonymi bezikami. Ułóż owoce suszonej żurawiny i listki świeżej mięty. Możesz to zrobić dowolnie, ale możesz też tak, jak na zdjęciu poniżej 🙂

Smacznego!

Wielkanocny mazurek matcha

Dzień dobry! 🥰

Dzisiaj dzielę się z Wami przepisem na najłatwiejszego mazurka wielkanocnego ever! Pyszny, chrupiący, herbatnikowy spód, który może zagnieść nawet Wasze maluszek 😁 Do spodu w tym roku przygotowałam krem na bazie białej czekolady i herbaty matcha, która nadała pięknego, zielonego, wiosennego koloru.

WIELKANOCNY MAZUREK MATCHA

  • KRUCHY SPÓD
    200 g mąki pszennej
    100 g masła
    4 łyżki wody
    1 czubata łyżka cukru
  • KREM MATCHA
    90 g śmietanki 30%
    100 g białej czekolady
    1 łyżeczka mielonej herbaty match
  • Składniki na kruchy spód zagnieść. Ciasto włożyć na 30 minut do lodówki. Po tym czasie ciasto rozwałkować i wylepić nim blaszkę. Piec ciasto w nagrzanym do 180 stopni C piekarniku (góra-dół) na rumiano (około 25-30 minut).

    Krem: śmietankę podgrzać. Gotować chwilę na małym ogniu, żeby odparować wodę. Zdjąć śmietankę z palnika, dodać czekoladę, miesiąca do rozpuszczenia. Do gotowego kremu dodać matchę. Dokładnie wymieszać. Wylać na ostudzony spód, ozdobić dowolnie. U mnie truskawki, czekolad biała, borówki, wiórki kokosa, matcha. Wstawić na całą noc do lodówki.

Wielkanocny mazurek cytrynowy

Wielkanoc od zawsze kojarzy mi się z mazurkiem. Słodkim, maślanym, aromatycznym, kruchym niczym herbatniki. Prym wiodą mazurki kajmakowe z bakaliami, ale w tym roku postanowiłam wypróbować mazurka z kremem cytrynowym. Dlaczego? Bo lubię przełamywać słodycz kwaśnym smakiem. To idealne połączenie, które ubóstwiam.

Częstujcie się zatem i podzielcie się swoimi pomysłami na mazurka w komentarzach. Chętnie się zainspiruję 😉

Kruchy spód do mazurka:

  • 200 g maki pszennej
  • 100 g masła
  • 4 łyżki wody
  • 1 czubata łyżka cukru (może być zwykły wymieszany z waniliowym)

Wszystko zagnieść razem, po czym schłodzić przez 30 minut w lodówce. Piekarnik rozgrzać do 180 stopni C piekarniku. Ciasto wyłożyć na blaszkę i piec przez 12-15 minut, w zależności od grubości ciasta. Powinno być lekko rumiane.

Masa cytrynowa:

  • sok z 2 dużych cytryn (plus skórka otarta z cytryn)
  • 3 jajka rozmiar M
  • 100 g cukru pudru
  • 80 g masła

Do garnuszka nalewamy wodę i doprowadzamy do wrzenia. Powstanie kąpiel wodna. Na garnuszek wstawiamy miseczkę, która wytrzyma wysoką temperaturę. Do miski wrzucamy masło, jaja, sok i skórkę z cytryn oraz cukier puder. Podgrzewamy, aż masa zacznie gęstnieć. Woda w garnuszku powinna być gorąca, ale nie wrzeć. Gotujemy około 15-20 minut. Gotową masę studzimy, po czym wylewamy na upieczony, zimny spód mazurka. Dekorujemy, jak lubimy. U mnie: skórka z cytryny, owoce granatu, rozmaryn, mięta.

Wielkanocne Mazurki w Garncarskiej Wiosce

_DSC6163W minioną sobotę, 19 marca, miałam przyjemność poprowadzić warsztaty kulinarne dla dzieci. Warsztaty przeprowadziłam podczas Wielkanocnego Kiermaszu w Garncarskiej Wiosce, we wsi Kamionka nieopodal Nidzicy.

Garncarska Wioska” to wioska tematyczna działająca we wsi Kamionka k/Nidzicy. Działalność rozpoczęła w 15 października 2007 roku.
Tutaj odtwarzane są stare ginące zawody, kultywowane są dawne tradycje i obyczaje. Tutaj odnajdziesz unikalne miejsca, przeżyjesz niezapomnianą przygodę, przypomnisz sobie smaki i zapachy dzieciństwa.
Na miejscu znajduje się sklepik, w którym możecie zakupić produkty ceramiczne, krawieckie, pamiątki regionalne, wyroby z papieru czerpanego. Garncarska Wioska organizuje warsztaty i pokazy ceramiczne, bibułkarskie, florystyczne, malowanie na szkle, warsztaty witrażowe i wytwarzania papieru czerpanego. Organizuje wydarzenia integracyjne dla firm, szkolenia oraz kompleksową organizację wizyt studyjnych. Obecnie, Garncarska Wioska organizuje jarmarki raz w miesiącu od jarmarku wielkanocnego do jarmarku bożonarodzeniowego, od maja do września w każdą pierwszą sobotę miesiąca.
Na miejscu odwiedzić możecie także: garncarnię, kuźnię mazurską, Jarzębinowy Amfiteatr, Rajski Ogród , Galerię „SKARBY ZIEMI”, 200 letnią stodołę mazurską, ekspozycję tradycyjnych sprzętów wiejskiego gospodarstwa mazurskiego, dom pracy twórczej dla dzieci i młodzieży NIEZAPOMINAJKA.”

Więcej informacji o tym niezwykłym miejscu oraz aktualności o wydarzeniach znajdziecie na stronie internetowej (przeniesiecie się na nią po kliknięciu w obrazek poniżej).

logo

Warsztaty kulinarne odbywały się podczas kiermaszu, czasu było niewiele, a jak wiecie dzieciaki mają niekończące się pokłady energii! 🙂

Wymyśliłam zatem, iż najlepszym rozwiązaniem będzie wspólne przygotowywanie mazurków wielkanocnych. Upiekłam dzień wcześniej kruche spody w kształcie jajeczek wielkanocnych, a dzieciom zapewniłam zabawę, podczas której wspólnie – na słodko i baaardzo kolorowo udekorowaliśmy mazurki! Dzieciaki były świetne! Ich fantazja bardzo mnie zaskoczyła, a samo wydarzenie dodało mnóstwa energii do dalszej pracy 🙂

Przepis na ciasto – bardzo prosty, by dzieci mogły same odtworzyć go z pomocą swoich mam.

Kruchy spód do mazurka:

  • 200 g maki pszennej
  • 100 g masła
  • 4 łyżki wody
  • 1 czubata łyżka cukru (może być zwykły wymieszany z waniliowym)

Wszystko zagnieść razem, po czym schłodzić przez 30 minut w lodówce. Piekarnik rozgrzać do 180 stopni C piekarniku. Ciasto wyłożyć na blaszkę i piec przez 12-15 minut, w zależności od grubości ciasta. Powinno być lekko rumiane .
Czym możemy ozdobić mazurka?
• Masa kajmakową (masa o smaku toffi, orzechowym, kakaowym)
• Czekoladą 🙂
• Ulubionym dżemem lub marmoladą (śliwkową, pomarańczową, wiśniową, truskawkową)
• Orzechami: laskowymi, włoskimi,
• Migdałami całymi i płatami migdałów
• Suszonymi bakaliami: morelami, śliwkami, rodzynkami; kandyzowana skórką z pomarańczy
• Kolorowymi posypkami
• Lukrem, kolorowymi cukierkami

Poniżej, specjalnie dla Was krótki filmik i nieco fotograficznych wspomnień z wczorajszych warsztatów i wspólnej zabawy!

Ale było słodko:)

_DSC6160_DSC616820160318_19184420160319_12511820160319_13031020160319_13320220160319_13081720160319_13082620160319_13320620160319_131612

Mazurek z kajmakiem i bakaliami zanurzonymi w miodzie grycznym

4
 Mój przepis na mazurka przechodzi z pokolenie na pokolenie. Spód zagniata się bardzo szybko, później jednak trzeba uzbroić się w cierpliwość…

(więcej…)