Sałatka z jajem poche, tuńczykiem i pesto migdałowo-słonecznikowym

Wiosna w pełni, a ja wciąż szukam nowych inspiracji do tworzenia lekkich i zdrowych sałatek. Nie ukrywam, że to ostatnio mój numer jeden, jeśli chodzi o danie główne. Zapewne zapragnę podzielić się z wami kolejnymi prostymi, lecz nieco wyszukanymi recepturami na sałatki. Ta może początkowo niczym Was nie zaskakuje, bo jajo i tuńczyk to połączenie znane od lat – jednak pesto, które powstało na bazie prażonych płatków migdałów i ziaren słonecznika robi to całą robotę. Jestem pewna, że Wam zasmakuje!

(więcej…)

Mazurek z kajmakiem i bakaliami zanurzonymi w miodzie grycznym

4
 Mój przepis na mazurka przechodzi z pokolenie na pokolenie. Spód zagniata się bardzo szybko, później jednak trzeba uzbroić się w cierpliwość…

(więcej…)

Słodko – makowo i bakaliowo :)

Mak znany jest jako roślina oleista, jadalna i opiumowa.
Od najdawniejszych czasów znajdował swoje zastosowanie w medycynie naturalnej,głównie jako lek na bezsenność, a w kuchni staropolskiej zapisał się jako symbol szczęścia i dobrobytu.
Mało kto wyobraża sobie święta bez tradycyjnej strucli drożdżowej, w którą zawija się masę makową pełną słodkich bakalii. Zwyczaj jadania maku jest jednak nie tylko powiązany ze świętami Bożego Narodzenia. Makowiec jest idealnym wypiekiem na wszelkie rodzinne spotkania. I choć wiele osób czasem krępuje jedzenie maku w towarzystwie (rzecz jasna wpływają na to ziarenka maku, które pozostają na zębach 😛 ) to jednak w większości przypadków wybór jest oczywisty. Kuszący smak makowego placka wygrywa!

(więcej…)