
Kupiłam sobie nowe tła, kolorowe naczynia i postanowiłam, że będę jeszcze bardziej przykładać się do tego, co chciałabym Wam przekazać. Nie tylko receptura i zdjęcie wrzucone na szybko, ale przemyślana kompozycja, która ucieszy nie tylko Wasze oczy, ale i podniebienia. Przygotowałam dziś fantastyczne udka z kurczaka z pikantną przyprawą do skrzydełek od Vegeta Natur. Dawno nie jedliśmy z mężem tak dobrze doprawionego mięsa! Do tego kuskus z koperkiem, awokado, kolendrą, cytryna i oliwą oraz sałata. Połączenie idealne, niby dużo, ale jakże zdrowo i smacznie. Spróbujecie? Zapraszam 🙂

Słodko-pikantne udka z kurczaka z kuskusem na zielono
Receptura na 4 porcje
- 1 kg mięsa z udek kurczaka (udka pozbawione skóry i kości)
- 1 opakowanie przyprawy Vegeta Natur do pikantnych skrzydełek z kurczaka (klik)
- 50 ml oleju rzepakowego
- 3 łyżki płynnego miodu akacjowego
- 1 duża marchewka
- 2 garści świeżego szpinaku
- 8 pomidorów suszonych z oleju
- 2 łyżki masła
- 1 łyżka pestek dyni
Kasza kuskus na zielono
- 200 g kaszy kuskus
- wrząca woda
- garść świeżego siekanego koperku
- garść świeżej siekanej kolendry
- 1 małe awokado hass
- sok z jednej cytryny
- 4 łyżki oliwy z oliwek
- sól, pieprz do smaku
Przygotowanie:
- Udka z kurczaka obrać ze skóry i usunąć kości oraz chrząstki. Można skorzystać też z gotowych kawałków i kupić mięso z udek już wytrybowane.
- W misce połączyć: miód, olej rzepakowy oraz przyprawę do pikantnych skrzydełek z kurczaka od Vegeta Natur. Dokładnie wymieszać, po czym zamarynować w mieszance mięso. Włożyć do lodówki na minimum 2 godziny.
- W tym czasie obrać marchewkę i pokroić ją w półplasterki oraz opłukać szpinak.
- Wyjąć mięso z kurczaka. Rozgrzać piekarnik do 180 stopni C.
- W naczyniu żaroodpornym ułożyć marchewkę, suszone pomidory z oleju, szpinak, posypać pestki dyni. Na wszystko ułożyć mięso z udek z kurczaka.
- Wstawić do piekarnika i piec przez 50 minut w 180 stopniach C (termoobieg, bez przykrycia). Po tym czasie posmarować masłem mięso na wierzchu, dodatkowo można obrócić uprzednio mięso, aby dokładnie obtoczyło się w wytworzonych podczas pieczenia sokach. Podnieść temperaturę do 220 stopni C i piec jeszcze przez 20-25 minut, aż mięso będzie rumiane.
Kuskus na zielono
- Na sicie opłukać kaszę, po czym włożyć ją do miski.
- Zagotować wodę i wrzątkiem zalać kaszę kuskus, żeby woda była około 3 cm nad powierzchnią kaszy. Woda sama wchłonie się do kaszy po około 3 minutach.
- Kiedy kasza wchłonie całą wodę, kaszę dokładnie wymieszać, dodać sok z cytryny, pokrojone w kosteczkę awokado, posiekaną kolendrę i koperek. Doprawić solą i pieprzem do smaku.
Upieczone mięso podawać z kuskusem oraz sałatą z pomidorami, doprawioną oliwą z oliwek i cytryną. Mięso jest tak soczyste i aromatyczne, że od razu znika z talerza! Pyszności 🙂 Na zdrowie!



Wiosenna sałatka z łososiem wędzonym i Olejem z Czarnuszki
Uwielbiam oleje tłoczone na zimno. Są idealne do sałatek, tatarów, zimnych przekąsek, przystawek i serów dojrzewających. Jakiś czas temu miałam okazję przygotować pyszną sałatkę z olejem rydzowym od firmy Semco – poniżej link do przepisu:
Kuskus z pieczonymi warzywami, świeżą miętą i olejem rydzowym
Tym razem zdecydowałam się na użycie oleju z czarnuszki. Czarnuszka od zawsze zachwyca swymi zdrowotnymi właściwościami – pozytywnie wpływa na działanie układu immunologicznego, poprawia wygląd naszej skóry, reguluje poziom cukru we krwi i wspomaga anemików.
W firmie Semco z najwyższej jakości polskich nasion czarnuszki siewnej (Nigella Sativa), według starej metody tłoczenia na , wytwarzany jest Olej z Czarnuszki o charakterystycznym gorzkim i korzennym posmaku i zapachu z wyraźną nutą pieprzu i kminu. Wspaniale nadaje się do sałatek i świeżo pieczonego chleba. Częstujcie się na zdrowie – wiosna idzie! 🙂
Więcej o olejach tłoczonych na zimno znajdziecie na stronie producenta: www.semco.pl.
A ja dostałam paczuszkę z takimi wspaniałościami – uwielbiam! 🙂
Wiosenna sałatka z łososiem wędzonym i Olejem z Czarnuszki
Składniki:
- 200 g ulubionego miksu sałat
- garść kiełków brokuła
- garść kiełków jarmużu
- 1 żółta papryka
- 100 g łososia wędzonego
- 200 g sera typu feta półtłustego
- garść prażonych na suchej patelni nasion słonecznika
- 6 rzodkiewek
- przyprawa do sałatek
- Olej z Czarnuszki Semco
- świeża mięta
Przygotowanie:
Sałatę płuczemy i osuszamy. Do dużej miski rozrywamy dowolnie liście, dodajemy kiełki brokuła i jarmużu, pokrojoną w paseczki paprykę, pokrojoną rzodkiewkę, łososia wędzonego i pokrojony w kostkę ser. Doprawiamy przyprawą do sałatek. Dokładnie mieszamy. Przed podaniem polewamy Olejem z Czarnuszki i ozdabiamy liśćmi świeżej mięty. Możemy podać z ciepłą bagietką.
SMACZNEGO! 🙂
Sałatka z tuńczykiem, gruszką, suszonymi pomidorami i olejem lnianym
Choć za oknem jeszcze szaro i ponuro, wielkimi krokami zbliża się wiosna. Warto zatem zadbać o odpowiednią dietę, by czuć się lekko i zdrowo. Dziś przygotowałam bardzo prostą sałatkę, która jest prawdziwą skarbnicą witamin i dostarczy Wam mnóstwo energii. Lekko słony tuńczyk, aromatyczne suszone pomidory i słodka gruszka stworzyły kompozycję idealną, którą można się rozkoszować!
Sałatka z tuńczykiem, gruszką, suszonymi pomidorami i olejem lnianym
Składniki:
- opakowanie ulubionego gotowego miksu sałat, bądź zrobionego samemu z różnych rodzajów sałat
- puszka tuńczyka w sosie własnym
- 200 g suszonych pomidorów z zalewy (wystarczy z jednego słoiczka o pojemności około 300ml)
- 2 świeże, dojrzałe gruszki
- garść prażonych ziaren słonecznika
- olej lniany tłoczony na zimno
- ulubione suszone zioła do doprawienia
Przygotowanie:
- Miks sałat opłukać, osuszyć, przełożyć do dużej miski.
- Tuńczyka odsączyć z zalewy.
- Pomidory suszone pokroić w paski, bądź grubszą kostkę.
- Gruszki umyć, obrać ze skóry, pokroić na cztery wzdłuż, a następnie w plastry o grubości około 1-1,5cm.
- Łuskane ziarna słonecznika podprażyć na rumiano na suchej patelni.
- Wszystko dokładnie wymieszać w misce.
- Doprawić suszonymi ziołami i polać obficie olejem lnianym, bądź innym ulubionym olejem tłoczonym na zimno (np. z czarnuszki, rydzowym).
Wiosenna sałatka z truskawkami i kozim serem
Wiosna! A wraz z nią wysyp polskich, słodkich, czerwonych truskawek! Oczywiście, pochłaniam ich teraz ogromne ilości, ale zapewniam was, że możecie zajadać je bez wyrzutów sumienia 😉
Wczoraj gotowałam w plenerze, toteż udało mi się zrobić zdjęcie sałatki, która na pewno Wam zasmakuje! Zapraszam Was na sałatkę z truskawek, koziego sera, z dodatkiem jadalnych kwiatów. Idealna na niedzielny, ciepły dzień zamiast klasycznego obiadu – na zdrowie! 🙂
Wiosenna sałatka z truskawek i koziego sera
- 300 g ulubionego miksu różnych sałat
- kilka listków świeżej mięty
- kilka listków świeżej bazylii
- 300 g świeżych truskawek
- roladka z koziego sera
- prażone orzechy włoskie
- garść suszonej żurawiny
- garść kiełek rzodkiewki
- świeże płatki chabrów i dzikiej róży
Umyte i osuszone liście sałaty porwać na nierówne kawałki. Dodać listki mięty i bazylii, można lekko porwać. Na sałatę ułożyć plasterki roladki z koziego sera, pokrojone na cztery części truskawki. Dodać prażone orzechy włoskie,suszony owoc żurawiny i kiełki rzodkiewki. Udekorować. Przed podaniem wymieszać i polać dresingiem.
Dressing:
- 2 łyżki octu balsamicznego
- 4 łyżki oleju rzepakowego dobrej jakości
- 1 łyżka miodu
- odrobina świeżo mielonego pieprzu
Składniki dokładnie razem wymieszać blenderem, bądź w miseczce.
Smacznego! 🙂
Tortilla na cztery sposoby – szybka i smaczna przekąska!
Zapewne każdy z was szuka ciekawych propozycji na domowe przekąski zwłaszcza, gdy z wizytą mają wpaść znajomi lub rodzinka.
Proponuję dziś Wam jakże prostą i smaczną alternatywę – kolorowe tortille na cztery sposoby. Każda z nich jest inna, smaczna, bardzo prosta w przygotowaniu. A może zaprosicie najbliższych do kuchni i razem spędzając czas zakręcicie rolki? Super zabawa, która na pewno spodoba się Waszym gościom. Życzę smacznego 😉
Toritilla na cztery sposoby
Tortilla nr 1 – z kurczakiem na ostro
Czego potrzebujecie?
- Placki tortilli
- Smażona bez tłuszczu, w przyprawach, pierś kurczaka pokrojona w drobne paseczki
- Żółta papryka świeża
- Marynowane papryczki jalapenos
- Miks sałat
- Grzybki marynowane
- Świeży ogórek zielony
- Kremowy serek o smaku chrzanowym
- Musztarda amerykańska (w kolorze żółtym)
Przygotowanie: Placki tortilli podgrzewamy przez 1 minutę z każdej strony. Na placku rozsmarowujemy kremowy serek, układamy dowolnie składniki, polewamy musztardą i zawijamy! Kroimy w ślimaczki szerokości ok. 1-1,5 cm.
Tortilla nr 2 – delikatna z jajem
Czego potrzebujecie?
- Placki tortilli
- Jaja ugotowane na twardo, pokrojone na cztery
- Żółta papryka świeża
- Świeży ogórek
- Miks sałat
- Oliwki z zalewy
- Ogórek konserwowy
- Sos tatarski
- Musztarda amerykańska (w kolorze żółtym)
Przygotowanie: Placki tortilli podgrzewamy przez 1 minutę z każdej strony. Na placku rozsmarowujemy sos tatarski, układamy dowolnie składniki, polewamy musztardą i zawijamy! Kroimy w ślimaczki szerokości ok. 1-1,5 cm.
Czego potrzebujecie?
- Placki tortilli
- Mini kulki sera mozarella
- Ser żółty gouda pokrojony w paseczki
- Żółta papryka świeża
- Marynowane papryczki jalapenos
- Miks sałat
- Kremowy serek o smaku chrzanowym
- Ostry ketchup!
Przygotowanie: Placki tortilli podgrzewamy przez 1 minutę z każdej strony. Na placku rozsmarowujemy kremowy serek, układamy dowolnie składniki, polewamy ketchupem i zawijamy! Kroimy w ślimaczki szerokości ok. 1-1,5 cm.
Tortilla nr 4 – w stylu azjatyckim
Czego potrzebujecie?
- Placki tortilli
- Pasta miso
- Żółta papryka świeża
- Paluszki surimi
- Imbir marynowany
- Biały sezam
- Marynowane papryczki jalapenos
- Miks sałat
- Grzybki marynowane
- Sos sojowy
- Kremowy serek o smaku chrzanowym
- Musztarda amerykańska (w kolorze żółtym)
Przygotowanie: Placki tortilli podgrzewamy przez 1 minutę z każdej strony. Na placku rozsmarowujemy pastę miso, układamy dowolnie składniki, posypujemy sezamem, polewamy odrobiną sosu sojowego i zawijamy! Kroimy w ślimaczki szerokości ok. 1-1,5 cm.
Gotowe tortille układamy na talerzu – częstujemy najbliższych i zajadamy ze smakiem 🙂
Sałatka z kaszą pęczak, gruszką, borówką amerykańską, jeżynami, ogrodowym winogrono i Olejem Rzepakowym Olandia
Rzepak. Roślina oleista, o pieknych, żółtych kwiatach, uprawiana w Polsce od pokoleń. Z naion rzepaku uzyskuje się olej rzepakowy, który w naszym kraju nazywany jest “oliwą północy”.
Dziś chciałabym się z Wami podzielić przepisem z udziałem Oleju Rzepakowego Olandia – tłoczonego na zimno, wyłącznie za pomocą środków mechanicznych z wysoko klasyfikowanych ziaren rzepkau, które zostały pozbawione gorzkiej okrywy nasiennej. Wspaniale nadaje się do sałatek, gotowania, pieczenia i smażenia. Koniecznie spróbujcie!