Słodko-pikantne udka z kurczaka z kuskusem na zielono

Kupiłam sobie nowe tła, kolorowe naczynia i postanowiłam, że będę jeszcze bardziej przykładać się do tego, co chciałabym Wam przekazać. Nie tylko receptura i zdjęcie wrzucone na szybko, ale przemyślana kompozycja, która ucieszy nie tylko Wasze oczy, ale i podniebienia. Przygotowałam dziś fantastyczne udka z kurczaka z pikantną przyprawą do skrzydełek od Vegeta Natur. Dawno nie jedliśmy z mężem tak dobrze doprawionego mięsa! Do tego kuskus z koperkiem, awokado, kolendrą, cytryna i oliwą oraz sałata. Połączenie idealne, niby dużo, ale jakże zdrowo i smacznie. Spróbujecie? Zapraszam 🙂


Słodko-pikantne udka z kurczaka z kuskusem na zielono

Receptura na 4 porcje

Kasza kuskus na zielono

  • 200 g kaszy kuskus
  • wrząca woda
  • garść świeżego siekanego koperku
  • garść świeżej siekanej kolendry
  • 1 małe awokado hass
  • sok z jednej cytryny
  • 4 łyżki oliwy z oliwek
  • sól, pieprz do smaku

Przygotowanie:

  1. Udka z kurczaka obrać ze skóry i usunąć kości oraz chrząstki. Można skorzystać też z gotowych kawałków i kupić mięso z udek już wytrybowane.
  2. W misce połączyć: miód, olej rzepakowy oraz przyprawę do pikantnych skrzydełek z kurczaka od Vegeta Natur. Dokładnie wymieszać, po czym zamarynować w mieszance mięso. Włożyć do lodówki na minimum 2 godziny.
  3. W tym czasie obrać marchewkę i pokroić ją w półplasterki oraz opłukać szpinak.
  4. Wyjąć mięso z kurczaka. Rozgrzać piekarnik do 180 stopni C.
  5. W naczyniu żaroodpornym ułożyć marchewkę, suszone pomidory z oleju, szpinak, posypać pestki dyni. Na wszystko ułożyć mięso z udek z kurczaka.
  6. Wstawić do piekarnika i piec przez 50 minut w 180 stopniach C (termoobieg, bez przykrycia). Po tym czasie posmarować masłem mięso na wierzchu, dodatkowo można obrócić uprzednio mięso, aby dokładnie obtoczyło się w wytworzonych podczas pieczenia sokach. Podnieść temperaturę do 220 stopni C i piec jeszcze przez 20-25 minut, aż mięso będzie rumiane.

Kuskus na zielono

  1. Na sicie opłukać kaszę, po czym włożyć ją do miski.
  2. Zagotować wodę i wrzątkiem zalać kaszę kuskus, żeby woda była około 3 cm nad powierzchnią kaszy. Woda sama wchłonie się do kaszy po około 3 minutach.
  3. Kiedy kasza wchłonie całą wodę, kaszę dokładnie wymieszać, dodać sok z cytryny, pokrojone w kosteczkę awokado, posiekaną kolendrę i koperek. Doprawić solą i pieprzem do smaku.

Upieczone mięso podawać z kuskusem oraz sałatą z pomidorami, doprawioną oliwą z oliwek i cytryną. Mięso jest tak soczyste i aromatyczne, że od razu znika z talerza! Pyszności 🙂 Na zdrowie!

Vegeta Natur - Inspirowane Naturą

Wiosenna sałatka z łososiem wędzonym i Olejem z Czarnuszki

Uwielbiam oleje tłoczone na zimno. Są idealne do sałatek, tatarów, zimnych przekąsek, przystawek i serów dojrzewających. Jakiś czas temu miałam okazję przygotować pyszną sałatkę z olejem rydzowym od firmy Semco – poniżej link do przepisu:

Kuskus z pieczonymi warzywami, świeżą miętą i olejem rydzowym

Tym razem zdecydowałam się na użycie oleju z czarnuszki. Czarnuszka od zawsze zachwyca swymi zdrowotnymi właściwościami – pozytywnie wpływa na działanie układu immunologicznego, poprawia wygląd naszej skóry, reguluje poziom cukru we krwi i wspomaga anemików.

W firmie Semco z najwyższej jakości polskich nasion czarnuszki siewnej (Nigella Sativa), według starej metody tłoczenia na , wytwarzany jest Olej z Czarnuszki o charakterystycznym gorzkim i korzennym posmaku i zapachu z wyraźną nutą pieprzu i kminu. Wspaniale nadaje się do sałatek i świeżo pieczonego chleba. Częstujcie się na zdrowie – wiosna idzie! 🙂

Więcej o olejach tłoczonych na zimno znajdziecie na stronie producenta: www.semco.pl. 

A ja dostałam paczuszkę z takimi wspaniałościami – uwielbiam! 🙂

Wiosenna sałatka z łososiem wędzonym i Olejem z Czarnuszki

Składniki:

  • 200 g ulubionego miksu sałat
  • garść kiełków brokuła
  • garść kiełków jarmużu
  • 1 żółta papryka
  • 100 g łososia wędzonego
  • 200 g sera typu feta półtłustego
  • garść prażonych na suchej patelni nasion słonecznika
  • 6 rzodkiewek
  • przyprawa do sałatek
  • Olej z Czarnuszki Semco
  • świeża mięta

Przygotowanie:

Sałatę płuczemy i osuszamy. Do dużej miski rozrywamy dowolnie liście, dodajemy kiełki brokuła i jarmużu, pokrojoną w paseczki paprykę, pokrojoną rzodkiewkę, łososia wędzonego i pokrojony w kostkę ser. Doprawiamy przyprawą do sałatek. Dokładnie mieszamy. Przed podaniem polewamy Olejem z Czarnuszki i ozdabiamy liśćmi świeżej mięty. Możemy podać z ciepłą bagietką.

SMACZNEGO! 🙂

Sałatka z tuńczykiem, gruszką, suszonymi pomidorami i olejem lnianym

Choć za oknem jeszcze szaro i ponuro, wielkimi krokami zbliża się wiosna. Warto zatem zadbać o odpowiednią dietę, by czuć się lekko i zdrowo. Dziś przygotowałam bardzo prostą sałatkę, która jest prawdziwą skarbnicą witamin i dostarczy Wam mnóstwo energii. Lekko słony tuńczyk, aromatyczne suszone pomidory i słodka gruszka stworzyły kompozycję idealną, którą można się rozkoszować!

Sałatka z tuńczykiem, gruszką, suszonymi pomidorami i olejem lnianym

Składniki:

  • opakowanie ulubionego gotowego miksu sałat, bądź zrobionego samemu z różnych rodzajów sałat
  • puszka tuńczyka w sosie własnym
  • 200 g suszonych pomidorów z zalewy (wystarczy z jednego słoiczka o pojemności około 300ml)
  • 2 świeże, dojrzałe gruszki
  • garść prażonych ziaren słonecznika
  • olej lniany tłoczony na zimno
  • ulubione suszone zioła do doprawienia

Przygotowanie:

  1. Miks sałat opłukać, osuszyć, przełożyć do dużej miski.
  2. Tuńczyka odsączyć z zalewy.
  3. Pomidory suszone pokroić w paski, bądź grubszą kostkę.
  4. Gruszki umyć, obrać ze skóry, pokroić na cztery wzdłuż, a następnie w plastry o grubości około 1-1,5cm.
  5. Łuskane ziarna słonecznika podprażyć na rumiano na suchej patelni.
  6. Wszystko dokładnie wymieszać w misce.
  7. Doprawić suszonymi ziołami i polać obficie olejem lnianym, bądź innym ulubionym olejem tłoczonym na zimno (np. z czarnuszki, rydzowym).

Wiosenna sałatka z truskawkami i kozim serem

1Wiosna! A wraz z nią wysyp polskich, słodkich, czerwonych truskawek! Oczywiście, pochłaniam ich teraz ogromne ilości, ale zapewniam was, że możecie zajadać je bez wyrzutów sumienia 😉

Wczoraj gotowałam w plenerze, toteż udało mi się zrobić zdjęcie sałatki, która na pewno Wam zasmakuje! Zapraszam Was na sałatkę z truskawek, koziego sera, z dodatkiem jadalnych kwiatów. Idealna na niedzielny, ciepły dzień zamiast klasycznego obiadu – na zdrowie! 🙂

Wiosenna sałatka z truskawek i koziego sera

  • 300 g ulubionego miksu różnych sałat
  • kilka listków świeżej mięty
  • kilka listków świeżej bazylii
  • 300 g świeżych truskawek
  • roladka z koziego sera
  • prażone orzechy włoskie
  • garść suszonej żurawiny
  • garść kiełek rzodkiewki
  • świeże płatki chabrów i dzikiej róży

Umyte i osuszone liście sałaty porwać na nierówne kawałki. Dodać listki mięty i bazylii, można lekko porwać. Na sałatę ułożyć plasterki roladki z koziego sera, pokrojone na cztery części truskawki. Dodać prażone orzechy włoskie,suszony owoc żurawiny i kiełki rzodkiewki. Udekorować. Przed podaniem wymieszać i polać dresingiem.

Dressing:

  • 2 łyżki octu balsamicznego
  • 4 łyżki oleju rzepakowego dobrej jakości
  • 1 łyżka miodu
  • odrobina świeżo mielonego pieprzu

Składniki dokładnie razem wymieszać blenderem, bądź w miseczce.

Smacznego! 🙂

1

Tortilla na cztery sposoby – szybka i smaczna przekąska!

28Zapewne każdy z was szuka ciekawych propozycji na domowe przekąski zwłaszcza, gdy z wizytą mają wpaść znajomi lub rodzinka.

Proponuję dziś Wam jakże prostą i smaczną alternatywę – kolorowe tortille na cztery sposoby. Każda z nich jest inna, smaczna, bardzo prosta w przygotowaniu. A może zaprosicie najbliższych do kuchni i razem spędzając czas zakręcicie rolki? Super zabawa, która na pewno spodoba się Waszym gościom. Życzę smacznego 😉 

26Toritilla na cztery sposoby

Tortilla nr 1 – z kurczakiem na ostro 

Czego potrzebujecie?

  1. Placki tortilli
  2. Smażona bez tłuszczu, w przyprawach, pierś kurczaka pokrojona w drobne paseczki
  3. Żółta papryka świeża
  4. Marynowane papryczki jalapenos
  5. Miks sałat
  6. Grzybki marynowane
  7. Świeży ogórek zielony
  8. Kremowy serek o smaku chrzanowym
  9. Musztarda amerykańska (w kolorze żółtym)

Przygotowanie: Placki tortilli podgrzewamy przez 1 minutę z każdej strony. Na placku rozsmarowujemy kremowy serek, układamy dowolnie składniki, polewamy musztardą i zawijamy! Kroimy w ślimaczki szerokości ok. 1-1,5 cm.

33Tortilla nr 2 – delikatna z jajem

Czego potrzebujecie?

  1. Placki tortilli
  2. Jaja ugotowane na twardo, pokrojone na cztery
  3. Żółta papryka świeża
  4. Świeży ogórek
  5. Miks sałat
  6. Oliwki z zalewy
  7. Ogórek konserwowy
  8. Sos tatarski
  9. Musztarda amerykańska (w kolorze żółtym)

Przygotowanie: Placki tortilli podgrzewamy przez 1 minutę z każdej strony. Na placku rozsmarowujemy sos tatarski, układamy dowolnie składniki, polewamy musztardą i zawijamy! Kroimy w ślimaczki szerokości ok. 1-1,5 cm.

32Tortilla nr 3 – serowa 

Czego potrzebujecie?

  1. Placki tortilli
  2. Mini kulki sera mozarella
  3. Ser żółty gouda pokrojony w paseczki
  4. Żółta papryka świeża
  5. Marynowane papryczki jalapenos
  6. Miks sałat
  7. Kremowy serek o smaku chrzanowym
  8. Ostry ketchup!

Przygotowanie: Placki tortilli podgrzewamy przez 1 minutę z każdej strony. Na placku rozsmarowujemy kremowy serek, układamy dowolnie składniki, polewamy ketchupem i zawijamy! Kroimy w ślimaczki szerokości ok. 1-1,5 cm.

30

Tortilla nr 4 – w stylu azjatyckim

Czego potrzebujecie?

  1. Placki tortilli
  2. Pasta miso
  3. Żółta papryka świeża
  4. Paluszki surimi
  5. Imbir marynowany
  6. Biały sezam
  7. Marynowane papryczki jalapenos
  8. Miks sałat
  9. Grzybki marynowane
  10. Sos sojowy
  11. Kremowy serek o smaku chrzanowym
  12. Musztarda amerykańska (w kolorze żółtym)

Przygotowanie: Placki tortilli podgrzewamy przez 1 minutę z każdej strony. Na placku rozsmarowujemy pastę miso, układamy dowolnie składniki, posypujemy sezamem, polewamy odrobiną sosu sojowego i zawijamy! Kroimy w ślimaczki szerokości ok. 1-1,5 cm.

31Gotowe tortille układamy na talerzu – częstujemy najbliższych i zajadamy ze smakiem 🙂

2325

 

Sałatka z kaszą pęczak, gruszką, borówką amerykańską, jeżynami, ogrodowym winogrono i Olejem Rzepakowym Olandia

9

Rzepak. Roślina oleista, o pieknych, żółtych kwiatach, uprawiana w Polsce od pokoleń. Z naion rzepaku uzyskuje się olej rzepakowy, który w naszym kraju nazywany jest “oliwą północy”. 

Dziś chciałabym się z Wami podzielić przepisem z udziałem Oleju Rzepakowego Olandia – tłoczonego na zimno, wyłącznie za pomocą środków mechanicznych z wysoko klasyfikowanych ziaren rzepkau, które zostały pozbawione gorzkiej okrywy nasiennej. Wspaniale nadaje się do sałatek, gotowania, pieczenia i smażenia. Koniecznie spróbujcie! 

(więcej…)