
Blok czekoladowy to ulubione ciacho mojego męża. Ten ze zdjęcia to również jego dzieło! Specjalnie dla Was podzielił się ze mną swoim przepisem. Ależ słodko i krucho, uwielbiamy, prawda? 😉
Blok czekoladowy z herbatnikami
- 220 g masła o zawartości tłuszczu 82 %
- 500 g mleka w proszku
- 120 ml wody
- 1 szklanka cukru trzcinowego
- 6-8 łyżek kakao
- 500 g herbatników
Przygotowanie:
- Do małego garnka włożyć masło i wlać wodę. Gotować na małym ogniu do momentu rozpuszczenia.
- Kiedy masa będzie jednolita, dodać cukier, zmniejszyć ogień i mieszać, aż cukier całkowicie się rozpuści.
- Delikatnie przez sitko przesiać kakao do masy i wszystko wymieszać. Przelać do dużej miski i odstawić do wystudzenia.
- Herbatniki pokruszyć według ulubionej długości – jedni wolą drobno, inni większe kawałki 🙂
- Do herbatników dodać mleko w proszku i masę kakaową. Dokładnie wymieszać.
- Keksówkę wyłożyć papierem do pieczenia. Przełożyć masę, dokładnie dociskając.
- Gotowy blok czekoladowy przełożyć do lodówki, najlepiej na całą noc, ale któż by tyle wytrzymał, dobre będą i 3 godziny! 🙂
SMACZNEGO! 🙂
Sałatka z kuskusem perłowym, ciecierzycą, awokado, granatem i czarnuszką

Tę sałatkę przygotowuję bardzo często. Jest bardzo prosta, szybka, smaczna, a przede wszystkim bardzo pożywna – prawdziwa bomba energetyczna. Moja przygoda z ciecierzycą zaczęła się jakiś rok temu i ciągle trwa 🙂 Uwielbiam, kiedy chrupiące kuleczki łączą się w potrawie z innymi składnikami. Możecie spokojnie przygotować ją dzień wcześniej i zabrać ze sobą do pracy, do znajomych, czy zaserwować na obiad albo na przyjęcie w ogrodzie. Sprawdzi się zawsze i wszędzie. Zatem – częstujcie się na zdrowie! 🙂
Sałatka z kuskusem perłowym, ciecierzycą, awokado, granatem i czarnuszką
- 100 g ugotowanej kaszy kuskus perłowej
- 1 dojrzałe awokado
- 1/2 dojrzałego granta
- szklanka ciecierzycy z zalewy ze słoiczka
- 1 łyżka stołowa nasion czarnuszki
- sok z cytryny (do polania awokado)
- świeża bazylia (najlepiej porwana w ręku)
Dressing:
- 1/2 szklanki dobrej jakości oleju rzepakowego, bądź oleju rydzowego
- 1 ząbek czosnku
- 1 łyżka musztardy miodowej
- 1 łyżeczka miodu
- 1 łyżka octu jabłkowego 6%
- 1 łyżeczka świeżego, startego imbiru
- sól, pieprz – do smaku
Przygotowanie:
- Kuskus perłowy wrzucić do wrzącej, lekko osolonej wody i gotować 10 minut. Ugotowaną kaszę wrzucić na sito i przelać zimną wodą. Odcedzić.
- Awokado obrać ze skórki, usunąć pestkę i pokroić w kostkę wielkością zbliżoną do ciecierzycy. Polać miąższ lekko sokiem z cytryny, żeby awokado nie ściemniało.
- Z granata wyjąć pestki, uważając, by nie było żadnych łusek.
- Ciecierzycę odcedzić na sicie. Można lekko rozrzucić ją na papierowy ręcznik i docisnąć drugim, żeby pozbyć się nadmiaru płynu.
- W misce połączyć wszystkie składniki. Delikatnie wymieszać.
- Przygotować dressing. Można wszystkie składniki wrzucić do wysokiego naczynia i zblendować na gładko.
- Sałatkę wyłożyć na talerze, polać dresingiem, posypać czarnuszką. Na wierzch porwać świeżą bazylię. Gotowe! 🙂
