Blok czekoladowy z herbatnikami

Blok czekoladowy to ulubione ciacho mojego męża. Ten ze zdjęcia to również jego dzieło! Specjalnie dla Was podzielił się ze mną swoim przepisem. Ależ słodko i krucho, uwielbiamy, prawda? 😉

Blok czekoladowy z herbatnikami

  • 220 g masła o zawartości tłuszczu 82 %
  • 500 g mleka w proszku
  • 120 ml wody
  • 1 szklanka cukru trzcinowego
  • 6-8 łyżek kakao
  • 500 g herbatników

Przygotowanie:

  1. Do małego garnka włożyć masło i wlać wodę. Gotować na małym ogniu do momentu rozpuszczenia.
  2. Kiedy masa będzie jednolita, dodać cukier, zmniejszyć ogień i mieszać, aż cukier całkowicie się rozpuści.
  3. Delikatnie przez sitko przesiać kakao do masy i wszystko wymieszać. Przelać do dużej miski i odstawić do wystudzenia.
  4. Herbatniki pokruszyć według ulubionej długości – jedni wolą drobno, inni większe kawałki 🙂
  5. Do herbatników dodać mleko w proszku i masę kakaową. Dokładnie wymieszać.
  6. Keksówkę wyłożyć papierem do pieczenia. Przełożyć masę, dokładnie dociskając.
  7. Gotowy blok czekoladowy przełożyć do lodówki, najlepiej na całą noc, ale któż by tyle wytrzymał, dobre będą i 3 godziny! 🙂

SMACZNEGO! 🙂

Sałatka z kuskusem perłowym, ciecierzycą, awokado, granatem i czarnuszką

Tę sałatkę przygotowuję bardzo często. Jest bardzo prosta, szybka, smaczna, a przede wszystkim bardzo pożywna – prawdziwa bomba energetyczna. Moja przygoda z ciecierzycą zaczęła się jakiś rok temu i ciągle trwa 🙂 Uwielbiam, kiedy chrupiące kuleczki łączą się w potrawie z innymi składnikami. Możecie spokojnie przygotować ją dzień wcześniej i zabrać ze sobą do pracy, do znajomych, czy zaserwować na obiad albo na przyjęcie w ogrodzie. Sprawdzi się zawsze i wszędzie. Zatem – częstujcie się na zdrowie! 🙂

Sałatka z kuskusem perłowym, ciecierzycą, awokado, granatem i czarnuszką

  • 100 g ugotowanej kaszy kuskus perłowej
  • 1 dojrzałe awokado
  • 1/2 dojrzałego granta
  • szklanka ciecierzycy z zalewy ze słoiczka
  • 1 łyżka stołowa nasion czarnuszki
  • sok z cytryny (do polania awokado)
  • świeża bazylia (najlepiej porwana w ręku)

Dressing:

  • 1/2 szklanki dobrej jakości oleju rzepakowego, bądź oleju rydzowego
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżka musztardy miodowej
  • 1 łyżeczka miodu
  • 1 łyżka octu jabłkowego 6%
  • 1 łyżeczka świeżego, startego imbiru
  • sól, pieprz – do smaku

Przygotowanie:

  1. Kuskus perłowy wrzucić do wrzącej, lekko osolonej wody i gotować 10 minut. Ugotowaną kaszę wrzucić na sito i przelać zimną wodą. Odcedzić.
  2. Awokado obrać ze skórki, usunąć pestkę i pokroić w kostkę wielkością zbliżoną do ciecierzycy. Polać miąższ lekko sokiem z cytryny, żeby awokado nie ściemniało.
  3. Z granata wyjąć pestki, uważając, by nie było żadnych łusek.
  4. Ciecierzycę odcedzić na sicie. Można lekko rozrzucić ją na papierowy ręcznik i docisnąć drugim, żeby pozbyć się nadmiaru płynu.
  5. W misce połączyć wszystkie składniki. Delikatnie wymieszać.
  6. Przygotować dressing. Można wszystkie składniki wrzucić do wysokiego naczynia i zblendować na gładko. 
  7. Sałatkę wyłożyć na talerze, polać dresingiem, posypać czarnuszką. Na wierzch porwać świeżą bazylię. Gotowe! 🙂