Pieczone podudzia z kurczaka faszerowane masełkiem pietruszkowo-czosnkowym

Idealny, efektowny, pyszny obiad, który zachwyci Waszych domowników i Waszych gości! Wspaniale sprawdzi się na specjalne okazje, ale i na obiad w rodzinnym gronie. Pysznie, aromatycznie, zdrowo!

Częstujcie się!

Pieczone podudzia z kurczaka faszerowane masełkiem pietruszkowo-czosnkowym

Receptura na pięć porcji

Składniki:

  • 10 kawałków podudzi z kurczaka ZM Warmia (tzw. „pałki”)
  • 2 łyżki oleju rzepakowego
  • 2 łyżeczki papryki słodkiej
  • 1 łyżeczka kurkumy
  • Świeżo mielony pieprz i sól wg uznania

Masełko pietruszkowo-czosnkowe:

  • 50 g masła o zawartości 82% tłuszczu
  • Pęczek natki pietruszki
  • 1 duży ząbek czosnku
  • Szczypta soli

Dodatkowo do pieczenia:

  • 2 cebulki białe
  • 2 marchewki

Do podania:

  • Kasza bulgur
  • Mała puszka zielonego groszku
  • Świeży tymianek

Przygotowanie:

Podudzia z kurczaka oczyścić. Dolną część podudzia z kostką, którą zazwyczaj trzymamy w dłoni, oczyścić ze skóry i włókien. Tak oczyszczone podudzia przyprawić olejem, słodką papryką, kurkumą, solą i pieprzem. Włożyć na dwie godziny do lodówki. W tym czasie przygotować masłeko pietruszkowo-czosnkowe.

W miseczce połączyć miękkie masło z posiekaną natką pietruszki przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Doprawić szczyptą soli.

Wyjąć podudzia z lodówki. Kiedy nabiorą już temperatury pokojowej faszerować obficie pod skórą wcześniej przygotowanym masełkiem.

Podudzia ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Między podudzia ułożyć pokrojoną w piórka cebulkę i pokrojone w grubsze plastry marchewki. Wstawić blaszkę do piekarnika nagrzanego do 185 stopni C i piec przez 30 minut pod przykryciem. Po tym czasie odsłonić podudzia i podlać je obficie tłuszczykiem, który wytopił się z mięsa. Można tę czynność powtórzyć dwa razy. Piec jeszcze przez około 30-40 minut, aż skórka będzie rumiana. Podawać od razu.

Podudzia podawać z ugotowaną kaszą bulgur połączoną z zielonym groszkiem i listkami świeżego tymianku.

Smacznego!

*Przepis powstał przy współpracy z Zakładami Mięsnymi Warmia z Biskupca

Pieczona papryka faszerowana kiszką ziemniaczaną

Kiszka ziemniaczana. Wielka królowa naszych polskich grillowych podbojów. No, ale któż nie kocha tej chrupiącej skórki, wypełnionej po brzegi farszem na bazie ziemniaczków. Pyszności!

Dzisiaj kiszka ziemniaczana zagościła u mnie w nowej odsłonie. Wykorzystałam ją do przygotowania farszu do pieczonej papryki. Paprykę upiekłam w piekarniku, ale na grillu też doskonale sprawdzi się ten przepis. Musicie tylko nadzianą paprykę zawinąć w folię aluminiową i grillować może kilka minut dłużej. Ale kochani, smak wynagrodzi Wam oczekiwanie. Papryka sprawdzi się również ekstra na rodzinny obiad. Zatem, jak to u mnie zawsze bywa, częstujcie się!

Pieczona papryka faszerowana kiszką ziemniaczaną

Receptura na trzy porcje

Składniki:

  • 1 opakowanie kiszki ziemniaczanej  „ZM Warmia”
  • 3 czerwone papryki
  • ½ puszki czerwonej fasoli
  • 3 łyżki stołowe posiekanej natki pietruszki
  • 1 biała cebulka
  • Świeżo mielony pieprz
  • 1 duża kulka sera mozzarella

Dodatkowo: olej rzepakowy do wysmarowania papryki, świeżo siekana natka pietruszki do podania

Przygotowanie:

Paprykę umyj, osusz, usuń gniazda nasienne, zostawiając ogonki.

Przygotuj farsz: Do miski dodaj kiszkę ziemniaczaną, wyciśniętą z osłonki. Następnie dodaj podsmażoną w kosteczkę cebulkę, czerwoną fasolę i posiekaną natkę pietruszki. Dopraw do smaku świeżo mielonym pieprzem. Dokładnie wymieszaj. Farszem wypełnij papryki, uprzednio wysmarowane olejem. Dokładnie dociśnij farsz. 

Piekarni rozgrzej do 185 stopni C (termo obieg).

Na blaszce ułóż papier do pieczenia, a na papierze ułóż papryki. Piecz paprykę przez 20 minut, po tym czasie na wierzchu każdej papryki ułóż pokrojoną na plastry mozzarellę. Zapiekaj jeszcze przez 10 minut. Upieczoną paprykę podawaj ze świeżo siekaną natką pietruszki.

*przepis powstał przy współpracy z ZM WARMIA i ukazał się również na stronie producenta

Smażone kiełbaski delikatesowe rusztowe z makaronem i warzywami

Dzisiaj przełamuję schematy, że kiełbaska biała to albo do żurku, albo na grilla. Kiełbaski delikatesowe rusztowe, czyli cieniutkie białe kiełbaski wykorzystałam do przygotowania niedzielnego obiadu. Podsmażone ze świeżymi warzywami i ugotowanym makaronem, a do tego przyprawione tylko startym serem parmegiano reggiano i świeżymi ziołami to wspaniały, wiosenny obiad dla całej rodziny! Jestem pewna, że Wam zasmakuje i będziecie do niego często wracać nie tylko ze względu na szybkość w przygotowaniu, ale przede wszystkim na smak! Smacznego 🙂

Smażone kiełbaski delikatesowe rusztowe z makaronem i warzywami

Receptura na trzy porcje

  • 10 pętek delikatesowych kiełbasek rusztowych ZM Warmia
  • 150 g makaronu penne (+ woda do ugotowania)
  • dwie garści świeżego jarmużu (oczyszczonego i pozbawionego zgrubiałych części)
  • dwa ząbki czosnku
  • 12 pomidorków papryczkowych (koktajlowych )
  • 2 łyżki kaparów z zalewy
  • około 50 g świezo tartego parmegiano reggiano
  • garść świeżo siekanej natki pietruszki
  • garść świeżo siekanego szczypiorku
  • łyżka nasion czarnuszki

Przygotowanie

  1. Kiełbaski pokroić w około 3 cm kawałki. Wrzucić na patelnie.
  2. Dodać opłukany i oczyszczony ze zdrewniałych części jarmuż. Razem przesmażyć na rumiano.
  3. Makaron penne ugotować al dente w lekko osolonej wodzie (według wskazań na opakowaniu). Ugotowany odcedzić i dodać do kiełbasek i jarmużu.
  4. Dodać pomidorki, kapary, pokrojone w plasterki ząbki czosnku. Razem przesmażyć.
  5. Na koniec zetrzeć parmezan i dokładnie wymieszać, by makaron dokładnie oblepił wszystkie składniki.
  6. Podawać na talerze. Posypać świeżo siekaną natką pietruszki, szczypiorkiem i ziarnami czarnuszki.

Smacznego! 🙂

Zielona sałatka z komosą ryżową, serem feta i warzywami

W poniedziałki zazwyczaj odbywa się u mnie ‘czyszczenie’ lodówki po weekendzie. I w ten oto magiczny sposób powstała przepyszna sałatka, którą koniecznie musicie odtworzyć u siebie w domu! ❤️ Jest po prostu fantastyczna 🤤 Orzeźwiająca, świeża, lekka! Myślę,że idealnie sprawdzi się na imprezkę w plenerze, na kolację, obiad, do pracy i kiedy tylko chcecie 😁😁😁

🍃Zielona sałatka z komosą ryżową🍃

Do przygotowania komosy ryżowej:
🔸100g komosy ryżowej suchej
🔸200 ml wody
Komosę opłucz na sitku pod bieżącą wodą. Następnie przesyp do garnka i zalej 200ml wody. Kiedy woda zacznie wrzeć zmniejsz płomień i gotuj pod przykryciem na wolnym ogniu 13 minut. Komosa wchłonie całą wodę. Po ugotowaniu przelej ją pod zimną wodą i pozwól jej dobrze ociec. Zimną dodaj do sałatki.

Do przygotowania sałatki przygotuj:
🔸 ugotowaną komosę ryżową
🔸dwie garści rukoli
🔸pęczek posiekanego szczypiorku
🔸łyżkę stołową posiekanej natki pietruszki
🔸garść porwanych listków świeżej bazylii
🔸10 pomidorków papryczkowych przekrojonych na cztery części wzdłuż
🔸2 gałązki selera naciowego, obranych i pokrojonych w plasterki
🔸1/2 świeżego ogórka pokrojonego w drobną kostkę
🔸kilka owoców winogrona ( u mnie 6 sztuk) pokrojonego na pół
🔸pół kostki sera feta pokrojonego w drobną kosteczkę
🔸sok z połowy cytryny
🔸5 łyżek oleju rzepakowego
🔸2 łyżki sosu sojowego
🔸2 łyżeczki musztardy francuskiej

Wszystkie składniki wrzuć do miski. Dobrze wymieszaj i zajadaj!

Smacznego i na zdrówko! 😁🥰😁

Gulasz wołowy długo duszony w czerwonym winie i ziarnach kolendry

Jestem ogromną fanką dań jednogarnkowych. Całym sercem kocham gulasze, zwłaszcza te z wołowiny. Tym razem przygotowałam Wan coś, co po pierwszym kęsie pokochacie miłością nieskończoną! Długo duszone mięso wołowe w wytrawnym czerwonym winie, z dodatkiem dużej ilości ziaren kolendry i słodkiej wędzonej papryki. Do tego cebulka, która po wielu godzinach duszenia staje się przyjemnie kleista i słodka, co w połączeniu z długo duszonym mięsem, daje rewelacyjne doznania smakowe. Spróbujecie? Zapraszam 🙂

Gulasz wołowy długo duszony w czerwonym winie i ziarnach kolendry

Składniki na 4 porcje:

  • 1 opakowanie Mięsa wołowego na gulasz „Wół na stół” ZM Warmia
  • 500 ml buliony warzywnego
  • 400 ml czerwonego wytrawnego wina
  • 1 łyżka stołowa ziaren kolendry
  • 1 łyżeczka papryki słodkiej wędzonej
  • 1 łyżeczka cukru
  • 3 listki laurowe
  • 4 ziela angielskie
  • Sól do smaku (na koniec)
  • 2 czerwone cebule
  • ½ szklanki mąki pszennej
  • Olej rzepakowy do smażenia
  • Świeżo siekana natka pietruszki do podania

Przygotowanie:

Mięso wyjmij z opakowania, osusz. Nie krój na mniejsze kawałki. Mięso będzie się długo dusić, więc
 i tak będzie miękkie.

W szerokim większym garnku lub na patelni rozgrzej olej. Wrzuć na rozgrzany tłuszcz mięso, wcześniej obtoczone w mące pszennej. Smaż z każdej strony na lekko rumiany kolor tak, około
2 minut z każdej strony. Następnie zalej mięso bulionem warzywnym i winem. Dodaj ziarna kolendry, paprykę słodką wędzoną, ziele angielskie, liście laurowe, cukier, posiekaną w piórka cebulę i zmniejsz ogień, aby gulasz tylko lekko się gotował. W ten sposób duś mięso 3 godziny, od czasu do czasu mieszając. Na koniec dopraw solą do smaku. Podawaj z natką pietruszki i pajdą chleba lub ulubioną kaszą.

Biała kiełbasa zapiekana z warzywami – idealne danie obiadowe, na świąteczny obiad

Świąteczny obiad nie musi być nudny 🙂 Zapraszam Was dzisiaj na jeden z pyszniejszych obiadów, jakie znajdziecie na moim blogu. Biała kiełbaska zapiekana z mnóstwem warzyw, w aromatycznych przyprawach. Ten wspaniały przepis powstał w ramach współpracy z regionalnymi Zakładami Mięsnymi Warmia z Biskupca.

Mam nadzieję, że i u Was w te święta biała kiełbasa zagości w takim wydaniu. Smacznego! 🙂

BIAŁA KIEŁBASA ZAPIEKANA Z WARZYWAMI

  • Składniki na 4 porcje:
    ·        4 pętka kiełbasy białej ZM Warmia
    ·        6 ziemniaków
    ·        3 marchewki
    ·        4 ugotowane buraki
    ·        1 czerwona papryka
    ·        1 czerwona cebula
    ·        1 biała cebula
    ·        1 kawałek pora (biała część)
    ·        Gałązka pomidorków koktajlowych
    ·        Świeża natka pietruszki
    ·        5 łyżek oleju rzepakowego
    ·        Przyprawy: 1 łyżeczka suszonego oregano, 1 łyżeczka mielonej kolendry,
    1 łyżeczka mielonego kuminu, 1 łyżeczka mielonej kurkumy, 1 łyżeczka papryki słodkiej mielonej,
    1 łyżeczka papryki ostrej mielonej, 1 łyżka cukru, ½ łyżeczki mielonego cynamonu, ½ łyżeczki mielonego imbiru, 1 łyżeczka majeranku suszonego, ½ łyżeczki sproszkowanego czosnku,
    ½ łyżeczki suszonego chili, ½ łyżeczki soli, świeżo mielonego pieprzu
  • Przygotowanie:
    Warzywa umyj, obierz i pokrój. Marchewkę i pora potnij w duże talarki, ziemniaczki i buraczki na cztery części. Z papryki usuń gniazdo nasienne i pokrój w duże, nieregularne kawałki. Cebule pokrój w grubsze piórka. Przygotuj marynatę do warzyw: wszystkie przyprawy wsyp do jednej miseczki, dodaj olej, dokładnie wymieszaj. Następnie w marynacie umieść warzywa i dokładnie obtocz, by marynata dobrze przykleiła się do warzywa. Układaj warzywa dowolnie w naczyniu żaroodpornym wysmarowanym olejem rzepakowym. Na wierzch warzyw ułóż kiełbaskę i gałązkę pomidorków koktajlowych. Przykryj.
    Włóż do zimnego piekarnika. Nastaw piekarnik na 200 stopni C (termo obieg). Od momentu nagrzania piekarnika piecz 1 godzinę, po tym czasie zdejmij pokrywkę i piecz jeszcze odkryte danie przez 15 minut. Upieczone danie obsyp posiekaną natką pietruszki. Gotowe!
    Najlepiej smakuje z sosem czosnkowym na bazie jogurtu naturalnego z dodatkiem koperku. 

Spójrzcie, jak wspaniale prezentuje się na Wielkanocnym stole 🙂

Risotto z bobem i twarogiem wędzonym

Risotto z bobem i twarogiem wędzonym

Pewnie zgodzicie się, że proste rozwiązana są najlepsze. Ja podążam tą drogą od dawna. Dzisiejsze danie powstało na bazie składników, które były pod ręką. Ryż, cebula, czosnek, masło, mrożony bób, twaróg wędzony od lokalnego producenta, świeża pietruszka i koper. To główna baza, która odpowiednio doprawiona dała szybkie i proste danie, idealne na obiad.

Risotto z bobem i twarogiem wędzonym

  • 250 g ryżu do risotto
  • około 600 m bulionu (może być na wędzonce)
  • 300 g mrożonego bobu
  • 200 g twarogu wędzonego (u mnie twaróg z papryką od Warmińskie Specjały)
  • 1 mała cebula
  • 50 ml białego wina półwytrawnego
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
  • 1 łyżka posiekanego koperku
  • 4 łyżki masła
  • 3 łyżki octu jabłkowego 6% (u mnie oczywiście Octim 🙂 )
  • 2 łyżeczki sosu worcester
  • sól, pieprz do smaku

Przygotowanie:

  1. Na patelni rozpuścić łyżkę masła, wrzucić pokrojoną w kosteczkę cebulkę. Dodać ryż, podsmażyć razem, aż ziarenka się lekko zamkną. Zalać bulionem, żeby ryż był cały przykryty bulionem. Gotować, aż ryż wchłonie wodę. Dodać wino, poczekać aż odparuje. Zalać ponownie bulionem, aż do ponownego wchłonięcia. Gotować na wolnym ogniu.
  2. Po około 8 minutach dodać bób. Doprawić octem ryżowym i sosem worcester. Dodać posiekany ząbek czosnku, zalać bulionem, żeby przykrywał ryż. Wymieszać.
  3. Jak ryż zacznie się kleić (po około 15 minutach) i bulion odparuje, dodać masło. Doprawić solą i pieprzem. Dodać pokrojony w kosteczkę twaróg wędzony. Wymieszać wszystko razem.
  4. Podawać ze świeżo siekaną natką pietruszki i koperkiem.

Smacznego! 🙂

Risotto z bobem i twarogiem wędzonym

Prosty i delikatny gulasz z cielęciny z warzywami

Cielęcina to bardzo delikatne i chude mięso. Najbardziej lubię przygotowywać z niego gulasze albo dorzucić do zupy. Dzisiaj serwuję Wam banalnie prosty, ale jakże smaczny przepis na gulasz z cielęciny z warzywami i ziołami. Wystarczy ugotować kaszę, bądź ziemniaki i obiad gotowy! 🙂

Prosty i delikatny gulasz z cielęciny z warzywami

  • 0,5 kg mięsa z cielęciny w kawałku
  • łyżka masła klarowanego
  • 2 łyżki mąki kukurydzianej
  • 2 listki laurowe
  • 1 duża marchewka
  • 2 cebule czerwone średniej wielkości
  • 1 papryka czerwona
  • 1 płaska łyżeczka pieprzu ziołowego
  • 1 płaska łyżeczka soli
  • 1 płaska łyżeczka słodkiej papryki mielonej
  • 1 płaska łyżeczka ostrej papryki mielonej
  • 1 płaska łyżeczka mielonego imbiru
  • 1 płaska łyżeczka suszonego oregano
  • 1 płaska łyżeczka suszonej bazylii

Do podania: świeża pietruszka i świeża kolendra

Przygotowanie:

  1. Mięso pokroić na kawałki dowolnej wielkości, ja kroję w kostkę o boku 4-5 cm. Mięso obtoczyć w mące kukurydzianej.
  2. Na patelni rozgrzać masło klarowane. Na rozgrzany tłuszcz wrzucić mięso i smażyć z każdej strony na rumiano.
  3. Kiedy mięso już będzie dobrze przesmażone, zalać je szklanką wody, dodać listki laurowe, przykryć i dusić na wolnym ogniu do miękkości około 1 godziny. Jeśli wody będzie za mało, tzn. nie będzie przykrywała mięsa, należy trochę jej dolać.
  4. Po tym czasie dodać marchewkę pokrojoną w krążki, cebulę pokrojoną w piórka i paprykę pokrojoną w paseczki. Dusić razem jeszcze około 45 minut.
  5. Po tym czasie wszystko doprawić. Jeśli jest dla Was za łagodne możecie dodać soli i pieprzu według uznania. Dusić jeszcze około 10 minut razem.
  6. Mięso powinno być bardzo delikatne i kruche. Ja nie zagęszczam już mąką, gdyż na początku dodaję mąkę, która później z rozklejoną cebulą ładnie zagęści sos.
  7. Wystarczy teraz podać z kaszą, ziemniakami lub makaronem i ulubioną surówką, najlepiej z kapusty kiszonej i gotowe! Ja zawsze dodaję też świeżą kolendrę i natkę pietruszki – dodatkowa porcja witaminy C 🙂

Sałatka makaronowa z majonezem i warzywami

Uwielbiam sałatki – to już na pewno wiecie 🙂 Ostatnio przygotowałam sałatkę z makaronem, warzywami i majonezem. Używam Majonezu Kętrzyńskiego, bo od zawsze gości on w moim domu. Mój tata pochodzi z okolic Kętrzyna, stąd nie wyobrażam sobie nie dodać innego majonezu świątecznej sałatki jarzynowej czy jaja na twardo. Sałatka, mimo dodatku majonezu, jest lekka, pożywna i zdrowa. Bez mięsa, za to z mnóstwem warzyw, serem feta, ziołami – częstujcie się na zdrowie! 🙂


Sałatka makaronowa z majonezem i warzywami

– 200 g makaronu typu drobne kolanka
– 1 papryka zielona
– 1 papryka czerwona
– garść posiekanej natki pietruszki
– garść pokrojonego drobno szczypiorku
– 8 pomidorków koktajlowych
– 100 g sera feta pokrojonego w kosteczkę
– 3 łyżki stołowe majonezu kętrzyńskiego o smaku czosnkowym (https://ketrzynski.pl/)
– ½ łyżeczki suszonych ziół prowansalskich
– pieprz, sól

Makaron ugotować w osolonej wodzie al dente (8 minut). Papryki pokroić w drobną kostkę, natkę pietruszki i szczypior drobno posiekać. Pomidorki koktajlowe pokroić wzdłuż na 4 części. Ser feta pokroić w drobną kostkę. Wszystkie składniki wymieszać w dużym naczyniu razem z majonezem, ziołami, pieprzem i solą.
Smacznego!

Gęsty chłodnik z botwinki i ogórka kiszonego

4Latem na moim stole nie może zabraknąć chłodnika! Doskonale orzeźwia, chłodzi, a przy tym jest pożywny i zdrowy. Zazwyczaj serwuję chłodnik z botwinki, albo z ogórka. Dziś połączyłam oba smaki razem, ale zamiast świeżego ogórka, użyłam ogórka kiszonego. Doskonały kwaskowaty smak ogórka wspaniale przełamuje słodki smak botwinki. Idealny z młodymi ziemniaczkami, bądź gotowanym jajem. Zajadajcie się na zdrowie – to idealna pora na chłodnikowe szaleństwa! 

Gęsty chłodnik z botwinki i ogórka kiszonego

Składniki:

– 2 duże pęczki młodej botwinki (łącznie z listkami i łodygami)

– 6 ogórków kiszonych, domowych

– pęczek szczypioru (najlepiej z czterech cebul)

– 1 młoda cebulka biała

– duży pęczek świeżego kopru

– duży pęczek świeżej pietruszki

– 500 ml maślanki naturalnej

– 700 ml kefiru naturalnego

– sól i świeżo mielony pieprz do smaku

DO DZIEŁA!

    1. Botwinkę myjemy, oczyszczamy, płuczemy wodą, po czym kroimy wszerz w paski długości około 2-2,5 cm. Buraczki obrać. W garnku zagotować wodę, gdy woda zacznie się gotować, wrzucić botwinkę razem z buraczkami na 3 do 5 minut, w zależności od grubości łodyżek i wielkości buraczków.
    1. Odlać botwinkę na sito, przelać lodowatą wodą, aż botwina będzie całkowicie ostudzona. Dobrze odcisnąć z wody, wrzucić do dużej miski.
    1. Buraki pokroić w drobną kostkę i dodać do botwinki.
    1. Koper, natkę pietruszki i szczypior posiekać drobno.
    1. Cebulkę białą pokroić w drobną kostkę.
    1. Ogórki kiszone obrać ze skórki, pokroić w drobną kostkę.
    1. Wszystko razem wymieszać w misce.
  1. Zalać kefirem i maślanką. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Schłodzić w lodówce minimum przez godzinę. Serwować z jajem na twardo, chlebem, bądź młodymi ziemniaczkami.

SMACZNEGO – NA ZDROWIE!

432