Sałatka makaronowa z majonezem i warzywami

Uwielbiam sałatki – to już na pewno wiecie 🙂 Ostatnio przygotowałam sałatkę z makaronem, warzywami i majonezem. Używam Majonezu Kętrzyńskiego, bo od zawsze gości on w moim domu. Mój tata pochodzi z okolic Kętrzyna, stąd nie wyobrażam sobie nie dodać innego majonezu świątecznej sałatki jarzynowej czy jaja na twardo. Sałatka, mimo dodatku majonezu, jest lekka, pożywna i zdrowa. Bez mięsa, za to z mnóstwem warzyw, serem feta, ziołami – częstujcie się na zdrowie! 🙂


Sałatka makaronowa z majonezem i warzywami

– 200 g makaronu typu drobne kolanka
– 1 papryka zielona
– 1 papryka czerwona
– garść posiekanej natki pietruszki
– garść pokrojonego drobno szczypiorku
– 8 pomidorków koktajlowych
– 100 g sera feta pokrojonego w kosteczkę
– 3 łyżki stołowe majonezu kętrzyńskiego o smaku czosnkowym (https://ketrzynski.pl/)
– ½ łyżeczki suszonych ziół prowansalskich
– pieprz, sól

Makaron ugotować w osolonej wodzie al dente (8 minut). Papryki pokroić w drobną kostkę, natkę pietruszki i szczypior drobno posiekać. Pomidorki koktajlowe pokroić wzdłuż na 4 części. Ser feta pokroić w drobną kostkę. Wszystkie składniki wymieszać w dużym naczyniu razem z majonezem, ziołami, pieprzem i solą.
Smacznego!

Gęsty chłodnik z botwinki i ogórka kiszonego

4Latem na moim stole nie może zabraknąć chłodnika! Doskonale orzeźwia, chłodzi, a przy tym jest pożywny i zdrowy. Zazwyczaj serwuję chłodnik z botwinki, albo z ogórka. Dziś połączyłam oba smaki razem, ale zamiast świeżego ogórka, użyłam ogórka kiszonego. Doskonały kwaskowaty smak ogórka wspaniale przełamuje słodki smak botwinki. Idealny z młodymi ziemniaczkami, bądź gotowanym jajem. Zajadajcie się na zdrowie – to idealna pora na chłodnikowe szaleństwa! 

Gęsty chłodnik z botwinki i ogórka kiszonego

Składniki:

– 2 duże pęczki młodej botwinki (łącznie z listkami i łodygami)

– 6 ogórków kiszonych, domowych

– pęczek szczypioru (najlepiej z czterech cebul)

– 1 młoda cebulka biała

– duży pęczek świeżego kopru

– duży pęczek świeżej pietruszki

– 500 ml maślanki naturalnej

– 700 ml kefiru naturalnego

– sól i świeżo mielony pieprz do smaku

DO DZIEŁA!

  1. Botwinkę myjemy, oczyszczamy, płuczemy wodą, po czym kroimy wszerz w paski długości około 2-2,5 cm. Buraczki obrać. W garnku zagotować wodę, gdy woda zacznie się gotować, wrzucić botwinkę razem z buraczkami na 3 do 5 minut, w zależności od grubości łodyżek i wielkości buraczków.
  2. Odlać botwinkę na sito, przelać lodowatą wodą, aż botwina będzie całkowicie ostudzona. Dobrze odcisnąć z wody, wrzucić do dużej miski.
  3. Buraki pokroić w drobną kostkę i dodać do botwinki.
  4. Koper, natkę pietruszki i szczypior posiekać drobno.
  5. Cebulkę białą pokroić w drobną kostkę.
  6. Ogórki kiszone obrać ze skórki, pokroić w drobną kostkę.
  7. Wszystko razem wymieszać w misce.
  8. Zalać kefirem i maślanką. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Schłodzić w lodówce minimum przez godzinę. Serwować z jajem na twardo, chlebem, bądź młodymi ziemniaczkami.

SMACZNEGO – NA ZDROWIE!

432

Skrzydełka słodko-ostre z nadziewanymi papryczkami jalapeno i świeżą sałatką

5A dziś obiad w stylu amerykańskim 😉 Skrzydełka w słodko-ostrej marynacie, z nadziewanymi papryczkami jalapeno, zawijanymi w plastry boczki, a do tego świeża sałatka z pomidora i cebuli. Pyszotka!

Idealnie nada się na spotkanie z przyjaciółmi, wiosennego grilla, bądź smaczny obiad!

Skrzydełka słodko-ostre z nadziewanymi papryczkami jalapeno i świeżą sałatką

Składniki:

– 600 g skrzydełek drobiowych

Marynata:

– 100 ml soku pomarańczowego

– 1 łyżka octu jabłkowego

–  2 łyżki sosu worcester

– 2 łyżki ketchupu pikantnego

– 2 ząbki czosnku (posiekane drobno)

– 2 łyżki cukru brązowego

– 1 łyżeczka słodkiej papryki mielonej

– ½ ostrej papryki wędzonej

– ½ łyżeczki kminu rzymskiego mielonego

– ½ łyżeczki  mielonego imbiru

– ½ papryczki jalapeno zielonej (pokrojona w jak najmniejszą kostkę)

Papryczki:

– 4 papryczki jalapeno

– 4 plastry boczku

– 30 g kremowego serka koziego

Papryczki kroimy wzdłuż z jednej strony (uważając, by nie przeciąć z drugiej strony) i wszerz na środku (tak, by się otworzyła). Usuwamy błonki i nasiona. Nadziewamy kremowym serkiem kozim, zawijamy w plastry boczku.

Sałatka:

– 1 pomidor malinowy

– 1 cebula czerwona

– ½ czerwonej papryczki jalapeno

– 2 łyżki siekanego szczypiorku

– 1 łyżeczka siekanej natki pietruszki

– świeżo mielony pieprz

– 2 łyżki oliwy

– sok z ¼ cytryny

– 1 łyżka octu jabłkowego

Pomidora i cebulę kroimy w duża kostkę 2-3 cm. Dodajemy pokrojoną w plasterki papryczkę jalapeno, posiekany szczypiorek, natkę pietruszki. Polewamy wszystko oliwą, sokiem z cytryny, octem jabłkowym. Doprawiamy świeżo mielonym pieprzem.

Skrzydełka:

Składniki marynatą marynaty mieszamy w jednej misce dokładnie. Wrzucamy do niej skrzydełka. Wkładamy na 3 godziny do lodówki. Po 3 godzinach rozgrzewamy piekarnik. Do naczynia żaroodpornego wkładamy skrzydełka, po czym polewamy je resztą marynaty.

Wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni C. Pieczemy 45 -50 minut, polewając co jakiś czas skrzydełka marynatą, by powstała szklista glazura. 15 minut przed końcem pieczenia skrzydełek wrzucamy do pieca nadziane papryczki jalapeno. Podajemy z sałatką ze świeżych pomidorów i cebuli.

23478

 

Tort warzywny

3Nachodzi Was czasem ochota, by poeksperymentować w kuchni? Mnie niemalże codziennie! 🙂 Na tegoroczne święta przygotowałam tort z warzyw. Rodzinie bardzo smakował. I wszyscy byli zdumieni, że z warzyw można wyczarować takie pyszności. Spróbujcie koniecznie, to idealny pomysł na rodzinny obiad. Możecie podać go na samo, bądź ze sztuką mięsa. Taki tort na pewno wyjdzie Wam na zdrowie! A jak pięknie prezentuje się na talerzu 😉

Tort warzywny

Receptura na tortownicę o średnicy 26 cm

Składniki:

  • 2 małe cukinie zielone
  • 4 marchewki średniej wielkości
  • 2 korzenie pietruszki
  • 1/2 korzenia selera
  • pęczek zielonej natki pietruszki
  • 200 g jarmużu krojonego
  • pomidorki suszone z zalewy – 6-8 szt.
  • 4 jaja
  • 1/2 szklanki mąki (ja użyłam ryżowej, może być pszenna)
  • 1 cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • 6 g pieprzu ziołowego
  • 12 g suszonych ziół prowansalskich
  • sól, pieprz do smaku
  • olej rzepakowy do smażenia
  • masełko do wysmarowania formy + odrobina mąki

DO DZIEŁA!

  1. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni C.
  2. Cebulę kroimy w kosteczkę, czosnek drobno siekamy.
  3. Marchew, pietruszkę i selera obieramy ze skórki, płuczemy, osuszamy i ścieramy na tarce o grubych oczkach.
  4. Cukinię razem ze skórą ścieramy na tarce na grubych oczkach. Odkładamy na sito, zasypujemy łyżeczką soli, dokładnie mieszamy. Po 20 minutach odciskamy cukinię z wody.
  5. Natkę pietruszki drobno siekamy.
  6. Z jarmużu usuwamy zgrubiałe części. Zalewamy wrzątkiem i przetrzymujemy w nim 3 minuty. Następnie mocno przelewamy go lodowatą wodą, by zachował piękny kolor. Ostudzony dobrze odciskamy z wody. Zimny siekamy w paski.
  7. Suszone pomidorki z zalewy kroimy w kosteczkę.
  8. Na patelni rozgrzewamy olej. Wrzucamy cebulkę i czosnek. Przesmażone przerzucamy do dużego garnka. Następnie partiami smażę warzywa: cukinię, selera, pietruszkę, marchew, jarmuż – aż lekko zmiękną (nie muszą być rumiane). Przerzucam je do garnka, gdzie wcześniej wrzuciłam cebulkę i czosnek.
  9. Warzywa dokładnie mieszamy. Delikatnie dusimy na małym ogniu jeszcze przez około 8 minut. Studzimy.
  10. Do ostudzonego farszu dodajemy pokrojone w kosteczkę suszone pomidory z zalewy, posiekaną natkę pietruszki, wbijamy 4 jaja, dodajemy 1/2 szklanki mąki i doprawiamy do smaku. Możemy dolać odrobinę zalewy z suszonych pomidorów (max 3 łyżki stołowe).
  11. Dokładnie mieszamy.
  12. Farsz przekładamy do blaszki wysmarowanej masełkiem i obsypanej mąką.
  13. Pieczemy 60 minut w 180 stopniach C.

SMACZNEGO! 🙂

12534

Pieczone bataty z sezamem, czarnuszką i sosem musztardowym

2Bataty, słodkie ziemniaczki. Znacie? Lubicie? Warto po świątecznym pałaszowaniu choć na jakiś czas przejść na lżejszą dietę warzywną. Pieczone bataty dzięki zawartym w nich węglowodanom dodadzą Wam energii, a ich słodki smak zastąpi słodkie przekąski! Ziemniaczki sprawdzą się doskonale jako samodzielny posiłek, dodatek do obiadu, bądź na przekąskę w ciągu dnia. Polane dresingiem musztardowym uwiodą Was smakiem. Może choć trochę przekonam Was, że warto jeść dużo warzyw. Częstujcie się, bo naprawdę warto! 😉

Continue reading

Pęczotto z wędzonym pstrągiem

Takie przysmaki, jak wędzone świeże rybki, prosto z domowej wędzarenki, rzadko udaje mi się zdobyć. Lecz kiedy stanę się już ich szczęśliwą posiadaczką, nie zdążę ich nawet w żaden sposób wykorzystać, gdyż od razu dobieram się do nich i zajadam dłubiąc między mięskiem i ośćmi. Tak się jednak stało, iż tym razem na moim kuchennym blacie znalazło się nieco więcej sztuk wędzonego pstrąga. Wymyśliłam sobie zatem, iż użyję go jako dodatek do moich przysmaków. Moja pierwsza propozycja dla Was to pęczotto z pstrągiem – nie mogłam się oprzeć, by nie połączyć pęczaku ze świeżymi kawałkami ryby – ja – sajkofanka kasz 😉

Continue reading