Tag: obiad

Uncategorized

Tradycyjne naleśniki z białym serem

Naleśniki mają w sobie tę niezwykłą moc, że sprawdzą się na każdą okazję. Rewelacyjne na śniadanie z ulubioną konfiturą, doskonałe na obiad z wytrawnym farszem, bądź na podwieczorek z białym serem. Możliwości jest mnóstwo, ale pewne jest to, że każdy mógłby się nimi zajadać przynajmniej raz w tygodniu 😉 Odkąd moja córka skończyła 10 miesięcy […]

Uncategorized

Pulpeciki z indyka w sosie musztardowo-śmietanowym

Bardzo lubię przygotowywać pulpeciki. Najbardziej z mięsa wołowego i z indyka. Małe, mięsne kuleczki pasują do kaszy, ziemniaków, makaronu. Idealne z kremowym sosem. Dziś serwuje pulpeciki z bardzo aromatycznym i niezwykle smacznym sosem chrzanowo-śmietanowym, na bazie sosu musztardowego chrzanowego Octim. Wyszło pysznie – spróbujcie koniecznie! Pulpeciki z indyka w sosie musztardowo-śmietanowym Składniki na pulpeciki: 500g […]

Uncategorized

Penne z krewetkami, łososiem wędzonym i suszonymi pomidorami

Makaron to idealny pomysł na szybki i pożywny obiad. Dziś w wersji bardzo zdrowej – z krewetkami, łososiem wędzonym, świeżą kolendrą, dużą ilością oliwy… Idealne danie, które doda energii, rozgrzeje i dostarczy mnóstwa kwasów omega 3, który pozytywnie wpływają na nasz układ sercowo-naczyniowy i nerwowy. Smacznie i zdrowo zapraszam Was na mój kolorowy i zdrowy […]

Uncategorized

Skrzydełka słodko-ostre z nadziewanymi papryczkami jalapeno i świeżą sałatką

A dziś obiad w stylu amerykańskim 😉 Skrzydełka w słodko-ostrej marynacie, z nadziewanymi papryczkami jalapeno, zawijanymi w plastry boczki, a do tego świeża sałatka z pomidora i cebuli. Pyszotka! Idealnie nada się na spotkanie z przyjaciółmi, wiosennego grilla, bądź smaczny obiad! Skrzydełka słodko-ostre z nadziewanymi papryczkami jalapeno i świeżą sałatką Składniki: – 600 g skrzydełek […]

Uncategorized

Pikantne pulpety z indyka w sosie pomidorowo-ziołowym

Pulpety zawsze kojarzą mi się z dzieciństwem. Uwielbiam takie w koperkowo-śmietanowym sosie, z domowymi buraczkami! Dziś jednak ani buraczków, ani koperku nie będzie. Będą za to bardzo aromatyczne, pikantne, „wypasione” pulpety z ziołowo-pomidorowym sosem. Bardzo lekkie, duszone w sosie kuleczki z indyka na pewno Wam zasmakują! 😉

Uncategorized

Kasza jęczmienna perłowa z serem podpuszczkowym, pieczoną papryką, suszoną śliwką i prażonymi orzechami

Kasza jęczmienna kojarzy nam się zawsze z zupą krupnik, zresztą jedną z ulubionych polskich zup. Sycąca, rozgrzewająca. Dziś pragniemy jednak przełamać stereotypy i pokazać wariant, który na pewno Was zaskoczy. Warto sięgnąć po małe perełki, by przygotować danie, które idealnie sprawdzi się do pracy, bądź na spotkanie ze znajomymi. Przekonajmy najbliższych do kaszy, która kryje […]

Uncategorized

Owocowa sałatka z kaszą jaglaną i świeżą melisą

Na pewno czasem nachodzi Was ochota na coś słodkiego. W chwilach słabości pomaga mi moja ukochana „jaglaneczka”. Małe, złote kuleczki czynią wówczas cuda! Połączone ze świeżymi owocami, prażonymi ziarnami i świeżą melisą są idealną alternatywą dla słodkich przekąsek. Ten słodszy wariant kaszowego przysmaku możecie zabrać do pracy, zjeść na podwieczorek, bądź zaserwować najbliższym podczas pikniku lub […]

Uncategorized

Sałatka z kaszą gryczaną niepaloną, buraczkami, malinami i serem z niebieską pleśnią

Nim na stole pojawi się kasza gryczana, najpierw na polskich polach zakwitają różowe, bądź białe kwiaty. Jasne ziarna kaszy gryczanej niepalonej są bardziej wartościowe, aniżeli ziarna kaszy gryczanej palonej. A to za sprawą podgrzewania, podczas którego kasza traci część cennych dla naszego zdrowia witamin. Kasza gryczana w obu wariantach jest idealna dla osób na diecie […]

Uncategorized

Pieczona szynka wieprzowa marynowana w musztardzie, z młodymi ziemniaczkami i młodą kapustką w pomidorach

Od czasu do czasu zajadam się mięsnymi przysmakami. Najbardziej lubię duże kawałki, konkretnie przyprawione ziołami, marynowane przez długi czas. Wszystkie przyprawy macerują kawałki mięsa, które po upieczeniu staje się soczyste, kruche i aromatyczne. Duże kawałki nadają się najlepiej do pieczenia. Starczają dla wszystkich i na dłużej. Idealne na obiad, ale równie dobrze współgrają z pajdą ulubionego […]

Uncategorized

Kasza owsiana z czerwoną kapustą, marchewką, jabłkiem i – sałatka idealna do pracy

Kasza owsiana. Moje nowe kulinarne odkrycie. Jest wytwarzana z ziaren owsa, tego samego, którego używa się do produkcji płatków owsianych. Kasza jednak jest bogatsza w błonnik i liczne składniki mineralne. Spośród wszystkich jest najlepszym źródłem β-glukanu – rozpuszczalnego błonnika, który daje szybkie uczucie sytości oraz pęcznieje w przewodzie pokarmowym, co ułatwia wypróżnianie się. Wykazuje działanie przeciwnowotworowe i stanowi odżywkę […]