Grillowane krewetki z sosem musztardowym czosnkowym z ziołami OCTIM

Znacie, lubicie produkty firmy Octim? Ostatnio miałam przyjemność przygotować przepisy na bazie musztard i sosów musztardowych. W akcji wzięło kilku blogerów, a efektem pracy jest wspaniały zbiór przepisów, do których odsyłam w poniższym linku:

Kulinarne inspiracje Octim!

Na bazie sosu musztardowego czosnkowego z ziołami przygotowałam dip do grillowanych krewetek. Pychotka! Koniecznie wypróbujcie do potraw z grilla, sałatek, mięs i ryb. Zachęcam Was do odwiedzenia strony producenta i zapoznania się z całą gamą produktów, których nie może zabraknąć na waszym stole zwłaszcza w sezonie letnim! Musztardy, sosy musztardowe, ketchupy, glazura balsamiczna i ocet. Zresztą zobaczcie sami: www.octim.com.pl

A teraz zapraszam na przepis! Smacznego 🙂

Składniki:
250 g krewetek Black Tiger (mrożonych lub świeżych)
½ czerwonej cebulki
1 ząbek czosnku
Sok z ½ świeżej limonki
1 łyżka octu balsamicznego Octim
1 łyżka oleju rzepakowego
Świeżo mielony pieprz
Sól
Świeża kolendra
Na dip:
3 łyżki stołowe sosu musztardowego czosnkowego z ziołami Octim
3 łyżki stołowe jogurtu greckiego lub naturalnego gęstego
1 łyżeczka miodu

Przygotowanie:
Mrożone krewetki włożyć do miski, wlać zimną wodę i rozmrozić. Nieobrane krewetki obrać z pancerzy, po czym naciąć lekko nożem wzdłuż tułowia i usunąć czarne jelito. Krewetki opłukać dokładnie w wodzie i osuszyć.
Do krewetek dodać ocet balsamiczny Octim, olej rzepakowy, sok z limonki, drobno posiekaną cebulkę i czosnek. Doprawić solą i pieprzem oraz świeżo siekaną kolendrą.
Na rozgrzanej patelni grillowej, bądź teflonowej ułożyć krewetki i smażyć na rumiano przez około 2-3 minuty z każdej ze stron. Podawać z sosem i świeżo siekaną kolendrą.

Przygotowanie dipu:
W miseczce połączyć jogurt, sos musztardowy czosnkowy z ziołami oraz miód. Dokładnie wymieszać.

Sałatka w stylu włoskim – idealna na spotkanie z przyjaciółmi

sał7

Pragnę podzielić się z Wami przepisem na sałatkę, którą ostatnio miałam przyjemność jeść u moich przyjaciół. Troszkę ją zmodyfikowałam po swojemu, ale wierzcie mi – na letnie spotkanie z przyjaciółmi będzie idealna! Na zdrowie 😉

Sałatka w stylu włoskim

Składniki:

  • 400 g makaronu typu świderki
  • opakowanie świeżej rukoli
  • 120 g tartego parmezanu
  • 1 słoiczek suszonych pomidorów z zalewy (+ oliwa z zalewy)
  • 8 plastrów szynki dojrzewającej typu serrano
  • 150 g czarnych oliwek
  • 1 łyżka stołowa suszonych ziół prowansalskich
  • 3 łyżki stołowe octu balsamicznego
  • świeża bazylia

DO DZIEŁA!

  1. Makaron ugotować w wodzie wg instrukcji na opakowaniu ( u mnie al dente 8 minut).
  2. Rukolę opłukać, przebrać, osuszyć.
  3. Parmezan zetrzeć na tarce o małych oczkach, bądź kupić już starty.
  4. Pomidorki suszone z zalewy pokroić w paseczki.
  5. Plastry szynki pokroić w paseczki, bądź kostkę.
  6. Czarne oliwki pokroić na pół.
  7. Wszystko razem wymieszać w dużej misce. Doprawić ziołami, octem balsamicznym i oliwą z zalewy z pomidorków. Wymieszać.
  8. Podawać z siekaną świeżą bazylią.

SMACZNEGO! 🙂

sał6sał4sał3sał1

Wiosenna sałatka z truskawkami i kozim serem

1Wiosna! A wraz z nią wysyp polskich, słodkich, czerwonych truskawek! Oczywiście, pochłaniam ich teraz ogromne ilości, ale zapewniam was, że możecie zajadać je bez wyrzutów sumienia 😉

Wczoraj gotowałam w plenerze, toteż udało mi się zrobić zdjęcie sałatki, która na pewno Wam zasmakuje! Zapraszam Was na sałatkę z truskawek, koziego sera, z dodatkiem jadalnych kwiatów. Idealna na niedzielny, ciepły dzień zamiast klasycznego obiadu – na zdrowie! 🙂

Wiosenna sałatka z truskawek i koziego sera

  • 300 g ulubionego miksu różnych sałat
  • kilka listków świeżej mięty
  • kilka listków świeżej bazylii
  • 300 g świeżych truskawek
  • roladka z koziego sera
  • prażone orzechy włoskie
  • garść suszonej żurawiny
  • garść kiełek rzodkiewki
  • świeże płatki chabrów i dzikiej róży

Umyte i osuszone liście sałaty porwać na nierówne kawałki. Dodać listki mięty i bazylii, można lekko porwać. Na sałatę ułożyć plasterki roladki z koziego sera, pokrojone na cztery części truskawki. Dodać prażone orzechy włoskie,suszony owoc żurawiny i kiełki rzodkiewki. Udekorować. Przed podaniem wymieszać i polać dresingiem.

Dressing:

  • 2 łyżki octu balsamicznego
  • 4 łyżki oleju rzepakowego dobrej jakości
  • 1 łyżka miodu
  • odrobina świeżo mielonego pieprzu

Składniki dokładnie razem wymieszać blenderem, bądź w miseczce.

Smacznego! 🙂

1

Wielkanocna sałatka warstwowa – prosta i smaczna!

9Prosta i smaczna. Tak mogę napisać o tej sałatce. Lubię ją za jej prostotę i dobry smak. Sprawdza się zawsze, nie tylko na Wielkanocnym stole. Na zdrowie!

Wielkanocna sałatka warstwowa

Składniki na 4 porcje:

  • 4 jaja
  • 2 buraki
  • 4 ogórki konserwowe
  • 1 jabłuszko kwaśne (np. Szara Reneta)

Dodatkowo: majonez, musztarda, francuska, pieprz, sól, ocet balsamiczny

Plus – ocet spirytusowy do gotowania jaj, sok z połowy cytryny do jabłuszka

DO DZIEŁA!

  1. Jaja gotujemy na twardo – wkładamy do zimnej wody, dodajemy łyżkę octu spirytusowego (skorupka lepiej odejdzie ;), zaczynamy gotowanie. Gdy woda zacznie wrzeć gotujemy przez 8 minut. Zdejmujemy z ognia obieramy, kroimy w kostkę.
  2. Jabłko obieramy ze skórki, usuwamy gniazdo nasienne, kroimy w kostkę. Wkładamy do miseczki z zimną wodą i wyciśniętym sokiem z 1/2 cytryny – jabłko wówczas nie ściemnieje.
  3. Buraczki gotujemy do miękkości, bądź pieczemy w piekarniku. Ostudzone  obieramy ze skórki, kroimy w kostkę, mieszamy w miseczce z łyżką octu balsamicznego.
  4. Ogórka konserwowego kroimy w drobna kostkę.

Możemy podać sałatkę tak jak ja poniżej. Wówczas układamy warstwami kolejno: od dołu buraczek, na to ogórek konserwowy, po czym musztarda francuska połączona z majonezem (1 łyżeczka musztardy na 1 łyżkę majonezu), a na koniec jaja. Dekorujemy i podajemy.

W drugim wariancie możemy połączyć wszystkie składniki w jednej misce. Dodać sól, pieprz majonez i musztardę do smaku. Proste i smaczne! 🙂

8

Carpaccio z buraka i pomarańczy

1Bardzo lubię pomarańcze. Buraki zaś uwielbiam! Czasem mam ochotę na coś lekkiego, aczkolwiek wyszukanego. Zamiast kolacji, bądź na deser serwuję Wam taki rarytas. Przyjemna słodycz buraka z lekko kwaskowym smakiem pomarańczy doskonale się uzupełniają. Wszystko skropione dresingiem z octu balsamicznego i miodu. Jak widzicie, czasem wystarczą dwa wspaniałe składniki i gotowe! 🙂 Częstujcie się – carpaccio jest pyszne i banalnie proste w przygotowaniu!

Continue reading

Sałatka z kaszą gryczaną niepaloną, buraczkami, malinami i serem z niebieską pleśnią

przepis1dNim na stole pojawi się kasza gryczana, najpierw na polskich polach zakwitają różowe, bądź białe kwiaty. Jasne ziarna kaszy gryczanej niepalonej są bardziej wartościowe, aniżeli ziarna kaszy gryczanej palonej. A to za sprawą podgrzewania, podczas którego kasza traci część cennych dla naszego zdrowia witamin. Kasza gryczana w obu wariantach jest idealna dla osób na diecie bezglutenowej, gdyż nie ma w niej szkodliwych białek glutenowych.  Dodatkowo działa odkwaszająco i syci na bardzo długo!

W połączeniu z burakiem, malinami i serem pleśniowym, z dodatkiem prażonych ziaren i obsypana świeżymi ziołami dostarczy Wam mnóstwa energii! Tak przygotowaną sałatką na pewno zaskoczycie swoich najbliższych, a i w Waszym menu na pewno zagości na dłużej! 😉

Continue reading

Kremowy pasztet z kurzych wątróbek z suszoną śliwką

 5
Pate, czyli kremowy pasztet o delikatnej, kremowej konsystencji. W 100% z kurzej wątróbki, lepszy byłby z kaczej, polecam. Dorzuciłam śliwki suszone. Uwielbiam wykwintne pasztety ze słodkim akcentem owoców. Przepis bardzo prosty, a dodatek malinowej nalewki podkręca smak naszego wyrobu. Skuście się – na święta jak znalazł. Szybko, tanio, smacznie i bardzo wydajnie. U mnie w domu wszyscy się zajadają!

Continue reading

Stek wołowy z krzyżowej z domowym sosem malinowym

Wołowina. 
Powinnam częściej ją jeść, prezentować Wam przepisy i kusić, byście odtwarzali je w domowej kuchni. Mięso pełne witamin, minerałów i doskonałe źródło białka powinno dominować w naszej diecie. Inspiracja dla mojej pracy inżynierskiej i badań, które właśnie trwają – na pewno podzielę się z Wami efektami, gdyż sama jestem ich bardzo ciekawa 🙂