Kakaowe mini Pavlove z puree z mango, granatem i porzeczką

Walentynki to nie jest dla mnie jakieś szczególne święto, ale zgodzę się, że każda chwila jest odpowiednia, by okazać sobie miłość. Moje małe Pavlove są właśnie z miłości. Do pieczenia, do gotowania, do Was, że zaglądacie tu i czytacie. To mój pierwszy raz, kiedy dodałam do bezików kakao, bo chciałam, żeby coś się z nimi zadziało. Najbardziej lubię wykładać ubitą bezę na papier do pieczenia. Jest tak wspaniale klejąca, błyszcząca, a ja mogę ją dowolnie formować. Uwielbiam te nieregularne kształty, dzięki temu każda jest inna, prawie jak kobieta, prawda? 😉 Kakaowe bezy to mój debiut. Przyznam, że dobrze łączą się z puree z mango, kwaśnymi kuleczkami granatu i jeszcze bardziej kwaśną czerwoną porzeczką. Lekka jak piórko beza, kwaśne dodatki, bez ciężkiego kremu. Idealna na dopełnienie wspólnego obiadu, albo kolacji. Specjalnie dla Was!

I tak pięknie te mini Pavlove rozświetlają dzisiejszy ponury dzień… 😉

Kakaowe mini Pavlove z puree z mango, granatem i czerwoną porzeczką

Składniki na 6 mini Pavlovych

Mini Pavlova:

  • 3 białka jaj rozmiar L
  • 180 g cukru białego kryształu (najlepiej drobnego)
  • szczypta soli
  •  1 łyżeczka octu z białego wina 6%
  • 1 płaska łyżeczka mąki kukurydzianej
  • 3 płaskie łyżki stołowe kakao

Dodatkowo:

  • 200 ml puree z mango (ja użyłam z puszki)
  • 1/2 owocu granatu (owoce)
  • czerwone porzeczki (możecie użyć oczywiście innych owoców zamiennie)
  • cukier puder do posypania

Przygotowanie bezy:

  1. Piekarnik nagrzewamy do 100 stopni C.
  2. Do dużej miski wrzucamy białka, dodajemy szczyptę soli i ubijamy pianę, aż będzie sztywna.
  3. Zaczynamy dodawać cukier do białek – 1 łyżka – 2 minuty kręcenia miksera. Powtarzać czynność, aż skończy się cukier. Dodajemy kakao, ocet i mąkę. Delikatnie mieszamy do połączenia składników.
  4. Na papierze do pieczenia uformować bezy w odstępach, żeby się nie dotykały. Moje Pavlovy mają około 10 cm średnicy.
  5. Włożyć do piekarnika i piec w 100 stopniach C przez 1 godzinę i 30 minut na termoobiegu.
  6. Po upieczeniu bezy zostawić w piekarniku, aż piekarnik całkiem ostygnie. Wtedy będą ładnie wysuszone z zewnątrz, a w środku miękkie, lekko chrupiące

Dekoracja:

Tuż przed podaniem polać obficie puree z mango, porozrzucać owoce granatu, porzeczki i posypać cukrem pudrem. Prawda, że piękne? 🙂

Podpłomyki z dojrzewającym serem z Wiżajn i pietruszkowym pesto

 Z wakacyjnej podróży po Mazurach przywiozłam jedyny i niepowtarzalny ser z Wiżajn.

Moja Słodka Pavlova

Dawno nic nie piekłam. Moja koleżanka od dawna prosiła mnie o przepis na Pavlovą, gdyż zawsze miała problem z upieczeniem dobrej bezy – mam nadzieję, że nareszcie Ci pomogłam i upieczesz swoją ulubioną 😉

(więcej…)

Kasza jaglana/roszponka/kozi ser

Uwiódł mnie ostatnio kozi ser… 
Z dodatkiem zieleniny i kaszy jaglanej tworzy zacną kompozycję, która smakuje i syci na dłużej 😉
Zapraszam na moją sałatkę, która uwiedzie wasze podniebienia!

(więcej…)

Wiosenna sałatka

Na weekend zima postanowiła powrócić… Na szczęście przyroda mimo psikusów pogodowych budzi się pięknie do życia 🙂 Z niedzielnego spacerku przyniosłam pierwsze wiosenne kwiatki, którymi pięknie przyozdobiłam swoją dzisiejszą sałatkę. Skoro z oknem szaro u mnie na talerzu musi być kolorowo! Spróbujecie? 😉

(więcej…)

Penne z pesto z rukoli z orzechami nerkowca i granatem #omnomnom

 Makaron w kształcie skośnej rurki, czyli penne, jest jednym z moich ulubionych. Nie tylko do środka dostaje się sos, ale także obtacza każdą rurkę oddzielnie – to sprawia, że wyczuwany jest w każdym kęsie. Dzięki temu możemy dłużej delektować się smakiem 🙂

(więcej…)

Domowe pesto z rukoli z kolorowym makaronem

Szybkie i proste połączenia są najlepsze, zwłaszcza, gdy zależy nam na czasie. Zaprezentujcie najbliższym rukolę w nowej odsłonie – w postaci kremowego pesto, które idealnie pasuje do makaronu i na długo zaspokaja głód – smacznego 🙂

(więcej…)

W paprykowej kruszonce

 
Kapsaicyna to związek chemiczny odpowiedzialny za ostry, piekący smak papryki chili. Działa natychmiast, atakując nasze kubeczki smakowe oraz błony śluzowe, a co za tym idzie powoduje uczucie pieczenia i ostrości w jamie ustnej.

(więcej…)