
Ostatnio moje wpisy były bardzo skrócone i więcej było mnie w mediach społecznościowych, aniżeli na blogu. W minionych miesiącach w moim życiu naprawdę sporo się działo, zmagałam się z trudnymi decyzjami, ale pora nadrobić zaległości i wziąć się ostro w garść! Na poprawę humoru, odporności i jako dobry początek mojej nowej, lepszej drogi serwuję mega prostą, kolorową i fantastycznie smaczną sałatkę z mango i awokado. Na zdrowie! 🙂
Sałatka z mango i awokado z dresingiem musztardowo-miodowym
Składniki na 1 porcję:
- 2 garście miksu sałat, bądź ulubionego rodzaju sałaty
- 1/2 awokado odmiany hass
- 4 pomidorki koktajlowe
- 1/2 dojrzałego mango
- 1 łyżka stołowa białego sezamu
- sok z 1/2 cytryny (wyparzonej)
Dresing:
- 1 łyżeczka musztardy miodowej*
- 1 łyżeczka musztardy francuskiej*
- 1 łyżeczka octu jabłkowego 6% *
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 1 łyżka miodu akacjowego płynnego
*ja korzystam z musztard i octów firmy z mojego regionu Octim – od 1965 🙂
Sałatę umyć, osuszyć, porwać. Jeśli korzystamy z gotowego miksu sałat, wystarczy sałatę opłukać i osuszyć.
Mango i awokado przekroić na pół, a później w plastry. Skropić obficie sokiem z cytryny.
Pomidorki koktajlowe umyć, osuszyć pokroić w plasterki.
Wszystkie składniki dresingu połączyć i dokładnie wymieszać.
Na sałatę ułożyć mango, awokado, pomidorki, posypać sezamem. Obficie polać dresingiem. Smacznego!

Sałatka z wędzonym twarogiem, granatem i dresingiem balsamiczno-miodowym
Wiosną zawsze warto poeksperymentować w kuchni z sałatkami. Zapewne już się domyślacie, że u mnie sałatek nie brakuje każdego dnia. Zajadam je głównie na obiady i kolacje. Lubię je także podawać znajomym, choć oni nie przepadają za zieleniną. Ale liczę, że nadejdzie taki dzień, w którym i oni przeniosą do swojej kuchni więcej świeżych warzyw. Moja dzisiejsza propozycja to wspaniała kompozycja zdrowia dla każdego. Doskonale sprawdzi się na spotkanie z przyjaciółmi, do pracy, bądź na domową imprezkę. Częstujcie się na zdrowie!
Sałatka z wędzonym twarogiem i granatem
- 250 g twarogu wędzonego
- 1 mały granat (pestki)
- świeża kolendra
- świeże listki mięty
- świeże listki bazylii
- garść prażonych ziaren słonecznika
- 2 buraki ugotowane lub upieczone
- 100 g sałaty masłowej (najlepiej małe listki)
- 100 g roszponki
Sałatę i roszponkę dokładnie płuczemy i osuszamy. Rozrywamy nieregularnie do miski. Kroimy buraka w większą kostkę i rozrzucamy na sałacie. Posypujemy twarogiem, świeżymi listkami mięty, kolendry i bazylii. Na koniec rozrzucamy ziarenka granata i uprażone na suchej patelni ziarenka słonecznika. Przed podaniem polewamy sosem balsamiczno-miodowym.
Dresing balsamiczno-miodowy
- 3 łyżki octu balsamicznego 6% (ja użyłam Octim)
- 2 łyżki glazury balsamicznej o smaku figi (ja użyłam Octim)
- 120 ml oleju rzepakowego
- czubata łyżka miodu
- 3 łyżki letniej wody przegotowanej
Wszystkie składniki przelać do miseczki, po czym zmiksować blenderem.
Pulpeciki z indyka w sosie musztardowo-śmietanowym
Bardzo lubię przygotowywać pulpeciki. Najbardziej z mięsa wołowego i z indyka. Małe, mięsne kuleczki pasują do kaszy, ziemniaków, makaronu. Idealne z kremowym sosem. Dziś serwuje pulpeciki z bardzo aromatycznym i niezwykle smacznym sosem chrzanowo-śmietanowym, na bazie sosu musztardowego chrzanowego Octim. Wyszło pysznie – spróbujcie koniecznie!
Pulpeciki z indyka w sosie musztardowo-śmietanowym
Składniki na pulpeciki:
- 500g mięsa mielonego z indyka
- 1 łyżeczka musztardy sarepskiej OCTIM
- 1 łyżeczka mielonej słodkiej papryki
- 1 czubata łyżeczka mielonego pieprzu ziołowego
- 1 łyżeczka soli
- 1 ząbek czosnku
- 1/3 szklanki zimnej wody
- 1 łyżka oleju rzepakowego do smażenia
Składniki na sos:
- 300 ml śmietanki 30%
- 5 czubatych łyżek stołowych sosu musztardowego o smaku chrzanowym OCTIM
- Pieprz, sól do smaku
Przygotowanie:
Mięso mielone przekładamy do miski, dodajemy musztardę, przyprawy, posiekany ząbek czosnku i wodę. Wszystko dokładnie wyrabiamy. Formujemy małe pulpeciki wielkości dużego orzecha włoskiego.
Na patelni rozgrzewamy łyżkę oleju rzepakowego. Na rozgrzaną patelnię układamy pulpeciki. Smażymy 3 minuty z jedne strony, po czym 5 minut z drugiej strony.
W rondelku łączymy śmietankę i sos musztardowy o smaku chrzanowym Octim. Doprawiamy solą i pieprzem. Podgrzewamy.
Pulpeciki polewamy sosem i obsypujemy świeżą kolendrą. Podajemy z gotowanymi ziemniaczkami i surówką.
SMACZNEGO!