Jajka w majonezie z ogórkiem

Jajka ugotowane na twardo, podane z majonezem smakują każdemu. Wspaniale sprawdzą się z dobrze przyprawionym farszem z dodatkiem ogórka i Majonezu Kętrzyńskiego – wartościowy i energetyczny posiłek na śniadanie, spotkanie z przyjaciółmi i świąteczną przekąskę!


Jajka w majonezie z ogórkiem

– 6 jaj rozmiar M

Do farszu:

–  3 żółtka z ugotowanych jaj

– 1 długi ogórek zielony

– 1 mała czerwona cebula

– 6 oliwek zielonych

– 1 czubata łyżka majonezu Kętrzyńskiego

– 1 łyżka szczypiorku

– 1 łyżka świeżego koperku

– 1 łyżka soku z cytryny

– sól, pieprz do smaku

Jaja wkładamy do garnuszka z zimną, osoloną wodą. Gotujemy na twardo – 8 minut od momentu, jak woda zacznie wrzeć. Ugotowane jaja zalewamy zimną wodą, obieramy, po czym kroimy na pół wzdłuż i wyjmujemy żółtka.

Przygotowujemy farsz: ogórka dokładnie myjemy, razem ze skórką kroimy w bardzo drobną kostkę. Cebulę obieramy, kroimy w kostkę tej samej wielkości, co ogórek. Podobnie postępujemy w przypadku oliwek. Koper i szczypiorek drobno siekamy. W miseczce łączymy ogórka, cebulę, oliwki, koper, szczypior. Dodajemy sok z cytryny, majonez, żółtka z 3 jaj. Doprawiamy farsz pieprzem i solą. Delikatnie mieszamy całość.  Napełniamy wgłębienia jaj obficie farszem. Dekorujemy. Idealne na samo oraz z chrupiącym tostem.

Tortilla na cztery sposoby – szybka i smaczna przekąska!

28Zapewne każdy z was szuka ciekawych propozycji na domowe przekąski zwłaszcza, gdy z wizytą mają wpaść znajomi lub rodzinka.

Proponuję dziś Wam jakże prostą i smaczną alternatywę – kolorowe tortille na cztery sposoby. Każda z nich jest inna, smaczna, bardzo prosta w przygotowaniu. A może zaprosicie najbliższych do kuchni i razem spędzając czas zakręcicie rolki? Super zabawa, która na pewno spodoba się Waszym gościom. Życzę smacznego 😉 

26Toritilla na cztery sposoby

Tortilla nr 1 – z kurczakiem na ostro 

Czego potrzebujecie?

  1. Placki tortilli
  2. Smażona bez tłuszczu, w przyprawach, pierś kurczaka pokrojona w drobne paseczki
  3. Żółta papryka świeża
  4. Marynowane papryczki jalapenos
  5. Miks sałat
  6. Grzybki marynowane
  7. Świeży ogórek zielony
  8. Kremowy serek o smaku chrzanowym
  9. Musztarda amerykańska (w kolorze żółtym)

Przygotowanie: Placki tortilli podgrzewamy przez 1 minutę z każdej strony. Na placku rozsmarowujemy kremowy serek, układamy dowolnie składniki, polewamy musztardą i zawijamy! Kroimy w ślimaczki szerokości ok. 1-1,5 cm.

33Tortilla nr 2 – delikatna z jajem

Czego potrzebujecie?

  1. Placki tortilli
  2. Jaja ugotowane na twardo, pokrojone na cztery
  3. Żółta papryka świeża
  4. Świeży ogórek
  5. Miks sałat
  6. Oliwki z zalewy
  7. Ogórek konserwowy
  8. Sos tatarski
  9. Musztarda amerykańska (w kolorze żółtym)

Przygotowanie: Placki tortilli podgrzewamy przez 1 minutę z każdej strony. Na placku rozsmarowujemy sos tatarski, układamy dowolnie składniki, polewamy musztardą i zawijamy! Kroimy w ślimaczki szerokości ok. 1-1,5 cm.

32Tortilla nr 3 – serowa 

Czego potrzebujecie?

  1. Placki tortilli
  2. Mini kulki sera mozarella
  3. Ser żółty gouda pokrojony w paseczki
  4. Żółta papryka świeża
  5. Marynowane papryczki jalapenos
  6. Miks sałat
  7. Kremowy serek o smaku chrzanowym
  8. Ostry ketchup!

Przygotowanie: Placki tortilli podgrzewamy przez 1 minutę z każdej strony. Na placku rozsmarowujemy kremowy serek, układamy dowolnie składniki, polewamy ketchupem i zawijamy! Kroimy w ślimaczki szerokości ok. 1-1,5 cm.

30

Tortilla nr 4 – w stylu azjatyckim

Czego potrzebujecie?

  1. Placki tortilli
  2. Pasta miso
  3. Żółta papryka świeża
  4. Paluszki surimi
  5. Imbir marynowany
  6. Biały sezam
  7. Marynowane papryczki jalapenos
  8. Miks sałat
  9. Grzybki marynowane
  10. Sos sojowy
  11. Kremowy serek o smaku chrzanowym
  12. Musztarda amerykańska (w kolorze żółtym)

Przygotowanie: Placki tortilli podgrzewamy przez 1 minutę z każdej strony. Na placku rozsmarowujemy pastę miso, układamy dowolnie składniki, posypujemy sezamem, polewamy odrobiną sosu sojowego i zawijamy! Kroimy w ślimaczki szerokości ok. 1-1,5 cm.

31Gotowe tortille układamy na talerzu – częstujemy najbliższych i zajadamy ze smakiem 🙂

2325