Tag: olej rzepakowy

Uncategorized

Sałatka z szynką z warmińskiej wędzarni z sosem bazyliowo-kolendrowym

Cześć poświątecznie 🙂 Ostatnie dni nie były łaskawe dla naszych żołądków. Sałatki wypełnione po brzegi majonezem, tłuściutkie kiełbaski, a na koniec słodkie serniczki i mazurki. Zdecydowanie zatęskniłam za swoim codziennym trybem życia i czym prędzej postanowiłam wrócić na właściwe tory po świątecznej rozpuście. Na dobry początek przygotowałam sałatkę z nową wędliną, którą niedawno wypuściły na […]

Uncategorized

Racuszki z jabłkami – śniadaniowy przysmak najmłodszych

Od czasu “przymusowej kwarantanny” mam w domu małego pomocnika w kuchennych podbojach. Nie tylko razem gotujemy, ale też stylizujemy potrawy do zdjęć. Ostatnio Kalinka dużo angażuje się w moje działania. Mam to szczęście, że tuż po przebudzeniu moja córka od razu woła: “Mamo, jeść!” 🙂 Wśród śniadań prym wiodą: jajecznica, kanapka z domowym masłem orzechowym […]

Uncategorized

Sałatka z serem feta, świeżymi warzywami i dresingiem musztardowo-miodowo-imbirowym

To już siódmy dzień naszego pobytu w domu. Bawimy się, sprzątamy i oczywiście gotujemy. Staramy się odpowiednio gospodarować czas na przymusowej kwarantannie, która przecież wiecznie trwać nie będzie. Tęsknię trochę za codzienną rutyną, ale doceniam czas, który dostałam od losu i spędzam go maksymalnie z moją rodziną, analizując swoje bieżące i zaległe sprawy. Jednocześnie bardzo […]

Uncategorized

Pieczony kalafior z kurkumą i czosnkową tahiną

Kiedy ktoś mi mówi, że #vege jest nudne – serwuję mu kalafiora z czosnkową tahiną. Kalafiora piekę na chrupiąco, z kurkumą. Ma taki cudny kolor po upieczeniu! W tym czasie przygotowuję dresing na bazie tahiny. Wszystko znika w mig. To chyba dobrze, prawda? 🙂 Częstujcie się! Pieczony kalafior z kurkumą i czosnkową tahiną Receptura na […]

Uncategorized

Pasta z wędzonego buraka z parmezanem i kolendrą

We wcześniejszych wpisach poznaliście już mojego gwiazdora, wędzonego buraka 😉 Dzisiaj poszłam krok dalej i postanowiłam przygotować pastę do pieczywa, do świeżych warzyw, do spodu do słonej tarty, naleśników, bądź do bezpośredniego wyjadania ze słoiczka! Wędzone warzywa kupuję ostatnio od Warmińskie Specjały. Buraczki są obrane, ugotowane, uwędzone i zamknięte próżniowo, żeby zbyt szybko się nie […]

Uncategorized

Słodko-pikantne udka z kurczaka z kuskusem na zielono

Kupiłam sobie nowe tła, kolorowe naczynia i postanowiłam, że będę jeszcze bardziej przykładać się do tego, co chciałabym Wam przekazać. Nie tylko receptura i zdjęcie wrzucone na szybko, ale przemyślana kompozycja, która ucieszy nie tylko Wasze oczy, ale i podniebienia. Przygotowałam dziś fantastyczne udka z kurczaka z pikantną przyprawą do skrzydełek od Vegeta Natur. Dawno […]

Uncategorized

Warzywa zapiekane z serem feta pod ciastem francuskim

Uwielbiam przyrządzać warzywa pod różną postacią. Zazwyczaj przyprawiam je jedynie oliwą z oliwek i dowolnie skomponowaną przez mnie mieszanką ziół. Niedawno przypadkiem w moje ręce dostała się mieszanka przypraw do sałatek i dipów od Vegeta Natur i idealnie odnalazła się w moich warzywnych daniach. W składzie: sól morska, cukier, czosnek, suszona cebula, bazylia, suszona marchewka, […]

Uncategorized

Aromatyczne udka z kurczaka w majonezie z marchewką i szalotką

Może wydawać się Wam, że udka w majonezie to karygodna sprawa, no bo jak to majonez i kurczak. Dziś chciałabym Was przekonać, że to świetne połączenie. Do przygotowania aromatycznych udek użyłam Majonezu Kętrzyńskiego lekkiego, by było bardziej fit, skoro to kurczak 😀 Powiem Wam, że majonez stanowi świetny element zespajający całą marynatę. W połączeniu z […]

Uncategorized

Sałata rzymska z bobem, miętą i szczypiorkiem

Zielony to jeden z moich ulubionych kolorów. Z niecierpliwością czekam na wiosnę i lato, by zawartość moich talerzy zmieniła kolor właśnie na zielony. Na stoły wkroczył właśnie młody, świeży, okrąglutki bób. Krótko gotowany, w towarzystwie świeżych ziół, skropiony tylko oliwą, octem jabłkowym, miodem i doprawiony lekko pieprzem i solą to jest to! Oczywiście możliwości jest […]

Uncategorized

Pieczony udziec z sarny

Zbyt rzadko zajadamy się dziczyzną, ale jak już trafi na nasz stół z wielką pasją zajadamy się każdym kawałeczkiem. Mięso z sarny jest delikatne, kruche, soczyste, o lekko słodkawym smaku. I choć był to mój debiut, jesli chodzi o przygotowanie udźca to myślę, że wyszło nie najgorzej. Z pomocą przyszli znajomi, książki kulinarne, ale i […]