Biała kiełbasa pieczona w sosie pomidorowym z warzywami „Sokołów – dla zdrowia seniora”

8Wkrótce Wielkanoc. Ważne, by świąteczne posiłki były odpowiednio zbilansowane, a przy tym lekkostrawne i pożywne. Stąd właśnie narodził się pomysł na dzisiejszy przepis, który przygotowałam w ramach akcji „Sokołów – dla zdrowia seniora”.

Biała kiełbasa najczęściej wykorzystywana jest do żuru, bądź jedzona na samo z tartym chrzanem i chlebem. Wybrałam dla Was białą kiełbaskę wieprzową parzoną, gdyż ma bardzo mała zawartość tłuszczu, niską zawartość sodu i stąd też stanowi wspaniałą alternatywę na danie główne, bądź pożywne śniadanie, szczególnie w diecie seniorów. Seniorzy powinni szczególnie decydować się na potrawy, które są gotowane, bądź pieczone. Spowolniony metabolizm utrudnia trawienie dlatego ważne jest, by wszystkie potrawy były dobrze doprawione – najlepiej ziołami.

Ode mnie dla Was dziś nowa odsłona – Biała Kiełbasa Wieprzowa Sokołów pieczona razem z warzywami, zanurzona w pomidorowym sosie. Takie połączenie składników to prawdziwa skarbnica witamin. Wszystko doprawione ziołami i obsypane świeżo siekana pietruszką. Nie tylko wspaniale się prezentuje, ale także wyjątkowo smakuje! Na zdrowie! 🙂

Biała kiełbasa pieczona w sosie pomidorowym z warzywami

Składniki na 4 porcje:

500 g białej kiełbasy wieprzowej Sokołów

1 l passaty pomidorowej lub pomidorów z puszki (krojonych)

1 mała cukinia

4 pieczarki

2 cebule białe

1 czerwona papryka

przyprawy: pieprz, sól, pieprz ziołowy, majeranek, czosnek granulowany

1 łyżka oleju rzepakowego do smażenia warzyw

Koszt 1 porcji: 4 zł. Czas przygotowanie ok. 40 minut.

DO DZIEŁA!

  1. Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni C.
  2. Kiełbaskę białą wieprzową Sokołów nacinamy pod skosem, tworząc krateczkę.

123. Warzywa: cebulę obieramy, myjemy, osuszamy, kroimy w piórka. Pieczarki myjemy, osuszamy, kroimy „na cztery”. Cukinię myjemy, osuszamy, kroimy „na cztery” wzdłuż, a później w plastry ok. 1,5 cm. Paprykę myjemy, osuszamy, usuwamy gniazda nasienne, kroimy na pół, a później w paseczki.

4. Na patelni rozgrzewamy łyżkę oleju. Na rozgrzany wrzucamy cebulkę, smażymy ok. 1 minuty. Dorzucamy pokrojoną: cukinię, paprykę i pieczarki. Smażymy wszystko 3 minuty. Doprawiamy pieprzem ziołowym, majerankiem, czosnkiem, świeżo mielonym pieprzem i odrobiną soli (1/3 łyżeczki).

55. W żaroodpornym naczyniu układamy warzywa. Na warzywa układamy kiełbaski. Wszystko zalewamy passatą pomidorową. Delikatnie mieszamy. Po wierzchu posypujemy świeżo mielonym pieprzem i odrobiną majeranku

6. Pieczemy 25 do 30 minut w rozgrzanym do 180 stopni C piekarniku. Gotowe! 🙂

SMACZNEGO – NA ZDROWIE! 🙂

4679Więcej przepisów znajdziecie na stronie:

http://www.smakidobregozycia.pl/dla-zdrowia-seniora

sokolow

Pulpety wołowo-marchewkowe z kaszą jęczmienną i warzywami „Sokołów – dla zdrowia seniora”

9Dzisiejszy przepis przygotowałam w ramach akcji „Sokołów – dla zdrowia seniora”

Seniorzy to grupa osób, które w szczególny sposób powinny zwracać uwagę na to, co jedzą. Z wiekiem nasz metabolizm spowalnia, a co za tym idzie, porcje przygotowywanych posiłków powinny być nieco mniejsze, ale odpowiednio skomponowane, by nie zabrakło w nich cennych dla zdrowia witamin i minerałów.

Ważne jest, by posiłki były lekkostrawne, najlepiej przygotowane na parze, pieczone, bądź gotowane, ewentualnie smażone na małej ilości oleju rzepakowego, bądź oliwie. W diecie nie może zabraknąć chudego mięsa, warzyw, owoców i kasz.

 Dieta ludzi starszych powinna być bogata w błonnik (np. kasze, pestki dyni, słonecznika), który usprawnia działanie przewodu pokarmowego. Istotną rolę odgrywają również tłuszcze roślinne, takie jak olej lniany czy rzepakowy, które obniżają poziom cholesterolu i pozwalają dłużej zachować młody wygląd. Sami widzicie, jak ważne jest prawidłowe odżywianie, by żyć długo i zdrowo! Często prawidłowe odżywianie ma wpływ na pojawiające się choroby. Co więcej, sama dieta, bardzo często może stać się naszym lekarstwem, poprawiając nasze samopoczucie! Dobrze jedząc, seniorzy powinni pamiętać jeszcze o tym, by dobrze się nawadniać. 1,5l wody to minimum, jakie powinno się wypijać!

Dziś doe mnie dla wszystkich seniorów zdrowe i smaczne pulpety wołowo-marchewkowe, z kaszą jęczmienną i warzywami. Częstujcie się!

P.S. Wkrótce Dzień Babci i Dzień Dziadka – wnuczki i wnuczkowie – przygotujcie ten obiad dla swych kochanych babć i dziadków i zaproście ich do siebie – na pewno bardzo się ucieszą! 🙂

Continue reading

Pieczone bataty z sezamem, czarnuszką i sosem musztardowym

2Bataty, słodkie ziemniaczki. Znacie? Lubicie? Warto po świątecznym pałaszowaniu choć na jakiś czas przejść na lżejszą dietę warzywną. Pieczone bataty dzięki zawartym w nich węglowodanom dodadzą Wam energii, a ich słodki smak zastąpi słodkie przekąski! Ziemniaczki sprawdzą się doskonale jako samodzielny posiłek, dodatek do obiadu, bądź na przekąskę w ciągu dnia. Polane dresingiem musztardowym uwiodą Was smakiem. Może choć trochę przekonam Was, że warto jeść dużo warzyw. Częstujcie się, bo naprawdę warto! 😉

Continue reading

Pasta z pieczonej dyni, bakłażana i papryki – idealna do kanapek i mięs

DSC_0659

Jesienne szarości zawsze rozjaśnia mi moje ulubione, sezonowe warzywo – ukochana pani dynia. Okrągła, pomarańczowa, dająca  ogrom możliwości do popisu w kuchennych wariacjach. Dziś padło na pastę. Pyszną pastę, która idealnie sprawdzi się jako smarowidło na kanapki, ale też jako dodatek do pieczonych mięs, a nawet jako baza pod sos do makaronu. Możliwości jest tak wiele! Pasta jest słodko-pikantna i przepięknie prezentuje się na talerzu, nieprawdaż? 😉 Upieczcie warzywa, zmiksujcie je i doprawcie do smaku -na zdrowie!

Continue reading

Zdrowy lunch do pracy, czyli kasza pęczak z pieczonymi Marwitkami, pieczoną dynią i imbirem, czarnym sezamem, siemieniem lnianym i świeżymi ziołami

9

Zapraszam Was na pełnowartościowy posiłek, który idealnie sprawdzi się jako „lunch do pracy”. Ja zapakowałam swój do ulubionego pudełeczka i zabrałam ze sobą do pracy. Po tak zdrowej przekąsce na pewno z werwą i pełni energii powrócicie do dalszych zajęć w pracy, gwarantuję! 😉 Continue reading

Sałatka z kaszą pęczak, gruszką, borówką amerykańską, jeżynami, ogrodowym winogrono i Olejem Rzepakowym Olandia

9

Rzepak. Roślina oleista, o pieknych, żółtych kwiatach, uprawiana w Polsce od pokoleń. Z naion rzepaku uzyskuje się olej rzepakowy, który w naszym kraju nazywany jest „oliwą północy”. 

Dziś chciałabym się z Wami podzielić przepisem z udziałem Oleju Rzepakowego Olandia – tłoczonego na zimno, wyłącznie za pomocą środków mechanicznych z wysoko klasyfikowanych ziaren rzepkau, które zostały pozbawione gorzkiej okrywy nasiennej. Wspaniale nadaje się do sałatek, gotowania, pieczenia i smażenia. Koniecznie spróbujcie! 

Continue reading

Pieczona szynka wieprzowa marynowana w musztardzie, z młodymi ziemniaczkami i młodą kapustką w pomidorach

1

Od czasu do czasu zajadam się mięsnymi przysmakami. Najbardziej lubię duże kawałki, konkretnie przyprawione ziołami, marynowane przez długi czas. Wszystkie przyprawy macerują kawałki mięsa, które po upieczeniu staje się soczyste, kruche i aromatyczne. Duże kawałki nadają się najlepiej do pieczenia. Starczają dla wszystkich i na dłużej. Idealne na obiad, ale równie dobrze współgrają z pajdą ulubionego pieczywa.  Continue reading