Tag: Olsztyn

Uncategorized

Sałatka z szynką z warmińskiej wędzarni z sosem bazyliowo-kolendrowym

Cześć poświątecznie 🙂 Ostatnie dni nie były łaskawe dla naszych żołądków. Sałatki wypełnione po brzegi majonezem, tłuściutkie kiełbaski, a na koniec słodkie serniczki i mazurki. Zdecydowanie zatęskniłam za swoim codziennym trybem życia i czym prędzej postanowiłam wrócić na właściwe tory po świątecznej rozpuście. Na dobry początek przygotowałam sałatkę z nową wędliną, którą niedawno wypuściły na […]

Uncategorized

Boxy, które niosą szczęście!

W życiu dokonujemy różnych wyborów. Najczęściej jednak mamy do czynienia z wyborem pożywienia, które na co dzień jest naszym paliwem napędowym. Świadomy, mądry wybór odwdzięcza nam się dobrym samopoczuciem, piękną cerą, ustabilizowaną masą ciała i poczuciem bezpieczeństwa. Dzisiaj, z największą przyjemnością, chciałabym się z Wami podzielić moją przygodą z boxami, które przynisoły mi ostatnio dużo […]

Uncategorized

Wielkanocny mazurek kajmakowy z bakaliami

Składniki na kruchy spód zagnieść. Ciasto włożyć na 30 minut do lodówki. Po tym czasie ciasto rozwałkować i wylepić nim blaszkę. Piec ciasto w nagrzanym do 180 stopni C piekarniku (góra-dół) na rumiano (około 25-30 minut). Wystudzony spód posmaruj obficie kajmakiem, a następnie posyp płatkami migdałów, prażonymi orzechami włoskimi, pokruszonymi pistacjami, pokruszonymi bezikami. Ułóż owoce […]

Uncategorized

Wielkanocny mazurek matcha

Dzień dobry! Dzisiaj dzielę się z Wami przepisem na najłatwiejszego mazurka wielkanocnego ever! Pyszny, chrupiący, herbatnikowy spód, który może zagnieść nawet Wasze maluszek Do spodu w tym roku przygotowałam krem na bazie białej czekolady i herbaty matcha, która nadała pięknego, zielonego, wiosennego koloru.

Uncategorized

Warmiński burger

Nie wiem, jak u Was, ale dla mnie burgery to największa słabość! Przez soczyste mięso z dodatkami zamknięte w chrupiącej, puszystej bułeczce nie potrafiłam do końca zostać wege 🙂 Łapcie przepis na super wypasione burgery z idealnym mięsem wołowym z Zakładów Mięsnych Warmia 🙂 Smacznego grillowania! Warmiński burger – krok po kroku Domowe bułeczki do […]

Uncategorized

Tarta z pieczonym burakiem, pietruszkowym serkiem i pietruszkowym pesto

Poczyniłam o poranku tę cudną i jakże pyszną tartę z pieczonym, wędzonym burakiem. Jeśli nie macie dostępu do wędzonych buraków również dobrze sprawdzą się buraki pieczone w oliwie z dodatkiem rozmarynu. Efekt do końca nie jest taki, jak sobie wymarzyłam. Chciałam, żeby były to piękne, jednakowe różyczki, ale burak był bardzo kruchy i ciężko zawijał […]

Uncategorized

Domowa fit pizza na cieście pszenno-gryczanym

Ostatnio jesteśmy mistrzami w robieniu resztkowego jedzenia. Dziś kolejna potrawa z cyklu zero waste i czyszczenia lodówki. Domowa pizza na cieście pszenno-gryczanym, taka po polsku. Przepis na ciasto narodził się przypadkiem, bo zabrakło mi mąki pszennej i jak się później okazało stworzyłam całkiem nowy spód, który jest lekki, zdrowy i niezwykle pożywny. Pycha – koniecznie […]

Uncategorized

Risotto z bobem i twarogiem wędzonym

Pewnie zgodzicie się, że proste rozwiązana są najlepsze. Ja podążam tą drogą od dawna. Dzisiejsze danie powstało na bazie składników, które były pod ręką. Ryż, cebula, czosnek, masło, mrożony bób, twaróg wędzony od lokalnego producenta, świeża pietruszka i koper. To główna baza, która odpowiednio doprawiona dała szybkie i proste danie, idealne na obiad. Risotto z […]

Uncategorized

Pieczony kalafior z kurkumą i czosnkową tahiną

Kiedy ktoś mi mówi, że #vege jest nudne – serwuję mu kalafiora z czosnkową tahiną. Kalafiora piekę na chrupiąco, z kurkumą. Ma taki cudny kolor po upieczeniu! W tym czasie przygotowuję dresing na bazie tahiny. Wszystko znika w mig. To chyba dobrze, prawda? 🙂 Częstujcie się! Pieczony kalafior z kurkumą i czosnkową tahiną Receptura na […]

Uncategorized

Hej Joe!

Ostatnio przeglądając wpisy na blogu natrafiłam na swoją wizytę w olsztyńskiej Tapaście (szukajcie w recenzjach 😉 ). To było już prawie rok temu, jak zagościłam w tym miejscu pierwszy raz! Latem Tapasta zmieniła się w bistro Joe Gonzalez, ale zostawiła w swojej karcie kilka pozycji z dawnego menu. Teraz rządzą tu głównie burgery, hot dogi, […]