
WIELKANOCNY MAZUREK KAJMAKOWY Z BAKALIAMI
- KRUCHY SPÓD
200 g mąki pszennej
100 g masła
4 łyżki wody
1 czubata łyżka cukru - 1 puszka kajmaku
płatki migdałów
pistacje
orzechy włoskie
żurawina suszone
pokruszone beziki
świeża mięta do dekoracji
Składniki na kruchy spód zagnieść. Ciasto włożyć na 30 minut do lodówki. Po tym czasie ciasto rozwałkować i wylepić nim blaszkę. Piec ciasto w nagrzanym do 180 stopni C piekarniku (góra-dół) na rumiano (około 25-30 minut).
Wystudzony spód posmaruj obficie kajmakiem, a następnie posyp płatkami migdałów, prażonymi orzechami włoskimi, pokruszonymi pistacjami, pokruszonymi bezikami. Ułóż owoce suszonej żurawiny i listki świeżej mięty. Możesz to zrobić dowolnie, ale możesz też tak, jak na zdjęciu poniżej 🙂
Smacznego!

Wiosenna sałatka z truskawkami i kozim serem
Wiosna! A wraz z nią wysyp polskich, słodkich, czerwonych truskawek! Oczywiście, pochłaniam ich teraz ogromne ilości, ale zapewniam was, że możecie zajadać je bez wyrzutów sumienia 😉
Wczoraj gotowałam w plenerze, toteż udało mi się zrobić zdjęcie sałatki, która na pewno Wam zasmakuje! Zapraszam Was na sałatkę z truskawek, koziego sera, z dodatkiem jadalnych kwiatów. Idealna na niedzielny, ciepły dzień zamiast klasycznego obiadu – na zdrowie! 🙂
Wiosenna sałatka z truskawek i koziego sera
- 300 g ulubionego miksu różnych sałat
- kilka listków świeżej mięty
- kilka listków świeżej bazylii
- 300 g świeżych truskawek
- roladka z koziego sera
- prażone orzechy włoskie
- garść suszonej żurawiny
- garść kiełek rzodkiewki
- świeże płatki chabrów i dzikiej róży
Umyte i osuszone liście sałaty porwać na nierówne kawałki. Dodać listki mięty i bazylii, można lekko porwać. Na sałatę ułożyć plasterki roladki z koziego sera, pokrojone na cztery części truskawki. Dodać prażone orzechy włoskie,suszony owoc żurawiny i kiełki rzodkiewki. Udekorować. Przed podaniem wymieszać i polać dresingiem.
Dressing:
- 2 łyżki octu balsamicznego
- 4 łyżki oleju rzepakowego dobrej jakości
- 1 łyżka miodu
- odrobina świeżo mielonego pieprzu
Składniki dokładnie razem wymieszać blenderem, bądź w miseczce.
Smacznego! 🙂
Kasza jęczmienna perłowa z serem podpuszczkowym, pieczoną papryką, suszoną śliwką i prażonymi orzechami
Kasza jęczmienna kojarzy nam się zawsze z zupą krupnik, zresztą jedną z ulubionych polskich zup. Sycąca, rozgrzewająca. Dziś pragniemy jednak przełamać stereotypy i pokazać wariant, który na pewno Was zaskoczy. Warto sięgnąć po małe perełki, by przygotować danie, które idealnie sprawdzi się do pracy, bądź na spotkanie ze znajomymi. Przekonajmy najbliższych do kaszy, która kryje w sobie same najlepsze wartości odżywcze!
Zasmakujcie w kaszy jęczmiennej z serem podpuszczkowym, pieczonymi kolorowymi paprykami, kalarepką, prażonymi orzechami, suszoną śliwką i wspaniałym dresingiem musztardowo-miodowym. A do tego mnóstwo świeżej zielonej pietruszki!